Yleinen

Pulled pork sandwich

Projektini tutustua eri ruhonosien monipuolisempaan käyttöön jatkuu! Yritin ostaa porsaan lapaa, mutta sitä ei Stockmannin Herkun lihatiskiltä löytynyt, joten tyydyin porsaan niskaan eli kassleriin (josta siis kyllä pidän, mutta jota olen aiemminkin käyttänyt). Porsaan niskan kypsensin perinteisesti uunissa – liha sai muhia siellä nelisen tuntia 150 asteessa, mutta ei kyllä olisi pahastunut yhtään toisesta mokomasta.

Tälläinen pulled pork sandwich on kummitellut jo kauan mielessä, taisin törmätä siihen jo vuosi pari sitten jossain amerikkalaisessa ruokablogissa ja nyt vihdoin toteutin idean. En enää löytänyt alkuperäistä lähdettäni, mutta kehittelin muistin perusteella oman versioni. Tälläiseen leipään käytetään kai usein coleslawia, joka varmasti toimii hienosti, mutta arki-iltana en jaksanut sitä ryhtyä väsäämään, joten suikaloin vain raakaa kaalia leivän väliin. Porsaan kypsensin jo edellisenä iltana valmiiksi, tein sille tuollaisen rubin eli kuivan mausteseoksen, jonka hieroin lihan pintaan ennen paistamista. Rubin olisi voinut antaa maustaa lihaa päivän jääkaapissakin, mutta itse lykkäsin koko kokonaisuuden suoraan maustamisen jälkeen uuniin. Tuo rub sopi kyllä tämän tyyppiseen lihaan superhyvin! Rubia kannattaa hieroa lihan pintaan runsaasti, sillä se maustaa lihasta vain pinnan. Rubiin kannattaa käyttää mausteita oman maun mukaan ja maistella sitä tehdessä – mausteseos saa olla aika voimakkaan makuista. Käytännössä rubiin voi laittaa mitä tahansa mausteita, mutta ainakin valkosipuli, suola, joku hieman tulinen tai paprikainen mauste ja ruokosokeri ovat tärkeitä. Ideana pulled porkissa on siis kypsentää liha mausteineen ylikypsäksi ja repiä se sitten kahdella haarukalla tai vaikka sormin ohuiksi säikeiksi.

Lihan lisäksi leipä kaipaa seurakseen tietysti jotain kastiketta – käytin tällä kertaa usein käyttämääni pikakastiketta, joka syntyy sekoittamalla majoneesiin chipotle-Tabascoa. Ihana tulisuus ja savun maku! Lihan, kaalin ja kastikkeen lisäksi karamellisoin leivän väliin hieman sipulia. Hieman makeat sipulit korostavat hienosti lihan ja tulisen kastikkeen makuja! Muista lisätä kastiketta leipien väliin runsaasti, etteivät ne maistu kuivilta!

Pulled pork sandwich

450 g porsaan niskaa
1 valkosipulin kynsi
chilijauhetta
paprikajauhetta
suolaa
ruokosokeria

majoneesia
chipotle-Tabascoa

pari isoa sämpylää tai muuta leipää
1/4 pienestä kaalista
3 sipulia
2 rkl ruokosokeria

Tee rub valmiiksi hienontamalla valkosipulin kynsi ja sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Hiero rub lihan pintaan ja anna halutessasi lihan maustua jääkaapissa yön yli. Paista lihaa uunivuoassa uunissa vähintään neljä tuntia. Mikäli sinulla on aikaa, voit antaa lihan paistua vaikka kahdeksan tuntia – mitä enemmän paistat, sitä mureampaa lihasta tulee. Kun liha on valmis, ota se uunista ja riivi säikeiksi kahden haarukan avulla. 

Valmistele kastike sekoittamalla majoneesin joukkoon chipotle-Tabascoa – tee tämä pikkuhiljaa maistellen, jotta voit todeta, milloin kastike on makuusi sopivaa. Suikaloi kaali.

Pilko sipuli puolirenkaiksi, heitä pannulle oliiviöljylorauksen kera ja ala paistaa miedolla lämmöllä. Kun sipulit alkavat pehmentyä, lisää joukkoon pari ruokalusikallista ruokosokeria, joka vahvistaa karamellisoitumista. Kun sipulit ovat saaneet hieman väriä, käännä levy pois päältä.

Kasaa lopuksi leivät laittamalla niiden väliin lihaa, kastiketta, karamellisoitua sipulia ja kaalia.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  21.10.2012 at 08:49

  Tämä on kummitellut minullakin pitkään to-do-listalla, eikä poltetta ainakaan vähentänyt viikko sitten syöty pulled pork burger Teurastamolla.

 • Reply
  Sini
  21.10.2012 at 11:40

  Listalta toteutukseen siis! 🙂

 • Kommentoi