syksy/ Yleinen

Kaalilaatikko karitsan jauhelihasta

Näin syyssateilla on alkanut kaivata jo täyttävämpää ja lohdullisempaa ruokaa. Mikäpä siis paremmin sopisi, kuin vanha kunnon kaalilaatikko! Kotona meillä suosittiin enemmän makaronilaatikkoa, enkä varmaan lapsena olisi välittänytkään kaalilaatikosta, mutta nykyään suurena kaalin ystävänä pidän siitä kovasti. Kaalilaatikossa korostuu täydellisellä tavalla pehmeäksi hautuneen, miedon kaalin maku. Se on tuhtia ruokaa, joka maistuu parhaalta itse tehdyn, makeankirpeän puolukkahillon kanssa. Lisäksi kaalilaatikko on aika edullinen ruoka, sillä kaali ei maksa juuri mitään eikä riisi tai jauhelihakaan ole hinnalla pilattuja. Kaalilaatikkoa saa tehtyä kerralla ison annoksen, josta riittää monelle päivälle ruokaa (tai vaihtoehtoisesti monelle syöjälle!).

Kaalilaatikon ohje on Hans Välimäen kirjasta Mummola, mutta tein siihen toki muutaman muutoksen. Käytin tavallisen sika-nautajauhelihan sijaan karitsan jauhelihaa, joka antoi laatikolle hieman erilaisen maun. Kaali ja karitsan liha sopivat mainiosti yhteen. Sen lisäksi laitoin ohjetta enemmän siirappia, koska kaalilaatikko on mielestäni parhaimmillaan silloin, kun se on hieman makeaa. Lisäksi kypsensin laatikon ohjeen mukaista miedommalla lämmöllä uunissa, mutta vain pidempään. Mielestäni kaalilaatikosta tulee sitä parempaa, mitä kauemmin se saa muhia uunin lämmössä.

Kaalilaatikko karitsan jauhelihasta

1 kg keräkaalia
1 dl puuroriisiä
1 sipuli
5 dl vettä
2 tl suolaa
400 g karitsan jauhelihaa
2 tl meiramia tai timjamia
mustapippuria
5 rkl siirappia
1 rkl voita pinnalle

Pilko kaali karkeasti paloiksi ja sipuli hienommaksi silpuksi. Keitä riisi. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää suola, kaali ja sipuli. Anna hautua miedolla lämmöllä puoli tuntia. 
Ruskista jauheliha paistinpannussa. Kaada jauheliha, riisi, meirami/timjami, mustapippuri ja siirappi kaali-sipuliseoksen sekaan. Voitele iso uunivuoka ja kaada kaaliseos liemineen vuokaan. Laita vuoan pinnalle pari voinokaretta. Kypsennä laatikkoa 150 asteessa uunissa ainakin pari tuntia. Tarjoa puolukkahillon kanssa. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  27.10.2013 at 18:57

  Kaalilaatikko on voimaruokien kärkikaartia täälläkin. Ollaan näemmä aika samoilla linjoilla mm. siirapin ja hauduttamisen suhteen. Laatikko senkun paranee, mitä pidempään jaksaa haudutella.

 • Reply
  Sini
  28.10.2013 at 06:35

  Kyllä ajan kanssa valmistettu ruoka on vain niin hyvää 🙂

 • Kommentoi