keitot/ Yleinen

Tomaattikeitto paahdetuista tomaateista

Tomaatit ovat taas alkaneet maistua mauttomammilta kuin kesällä, joten houkuttelin niiden makua esiin paahtamalla niitä uunissa tomaattikeittoa varten. Paahtaminen onnistuu helposti uunissa, tomaatit vain halkaistaan sitä varten ja päälle heitellään oliiviöljyä, suolaa, sokeria, yrttejä ja valkosipulia. Sitten voi tehdä mitä haluaa sen ajan, kun tomaatit muhivat uunissa, lähteä vaikka lenkille! Paahtamismenetelmää voi toki käyttää muihinkin sosekeittoihin – esimerkiksi paahdetuista paprikoista tai porkkanoista tehty keitto maistuisi varmaan myös mainiolta. 

Talvea kohti tomaatit ja muutkin vihannekset alkavat menettää parasta makuaan, mutta paahtaminen tuo tomaatin oman, makean maun taas paremmin esiin. Kun tomaattien seuraksi laittaa uuniin valkosipulia ja yrttejä, jotka muhivat tomaattien valuttamassa liemessä, saa keittoon hyvän, intensiivisen maun. Vaihtamalla yrttejä saa varioitua vähän erilaista tomaattikeittoa.
Viimeisen vuoden aikana olen tykästynyt älyttömästi vuohenjuustoon ja sitä eksyi jääkaapista löytyneet jämäpalat tämänkin keiton päälle. Sosekeitot kaipaavat mielestäni aina jotain tekstuuria antavaa päälle, ja suosikkejani sosekeittojen päälle ovat yleensä pekoni ja erilaiset juustot. Pekoni ei kuitenkaan oikein toimi tomaattikeitossa, siksi laitoin tähän tomaatin kanssa ihanan parin muodostavaa vuohenjuustoa. Vuohenjuuston lisäksi paahdoin pari hieman kuivahtanutta leipäviipaletta uunissa ja sivelin niiden pintaan hieman valkosipulia – leipä antaa annokselle ihanan rapeuden ja tomaattien kanssa älyttömän hyvin yhteen sopivan miedon valkosipulin maun. 

Kun tomaatit on paahdettu, ne kaadetaan uunivuoasta maukkaine liemineen kattilaan, lisätään vesi ja tarvittavat mausteet, annetaan kiehua hetki ja soseutetaan. Ja ihana keitto on näin nopeasti valmis syötäväksi! 


Tomaattikeitto paahdetuista tomaateista

1 kg tomaatteja
5 valkosipulin kynttä
1 sipuli
reilu loraus oliiviöljyä
tuoreita tai kuivattuja yrttejä
ripaus sokeria
suolaa
pippuria

vettä
suolaa

Halkaise tomaatit ja poista niistä kannat. Asettele halkaistut tomaatit uunivuokaan halkaisupinta alaspäin. Pilko valkosipuli ja sipuli, heitä myös ne uunivuokaan. Lorauta vuokaan sitten reilusti oliiviöljyä ja mausta haluamillasi yrteillä (esimerkiksi basilika ja oregano sopivat hyvin), ripauksella sokeria, suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa 200 asteessa non tunti, tai kunnes tomaatit ja sipulit ovat pehmenneet. 

Ota sitten tomaatit uunista ja kalttaa ne halutessasi. Kuori lähtee tomaatinpuolikkaista helposti irti heti kuumana, käytä apuna haarukkaa ja veistä. Kaada sitten koko uunivuoan sisältö liemineen kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että tomaatit juuri peittyvät. Anna kiehua hetki ja mausta yrteillä ja suolalla tarvittaessa. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto. Tarjoa vuohenjuustopalasen ja paahdetun, valkosipulilla sivellyn leivän kanssa. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Lilou
  5.11.2013 at 20:00

  Jestas kun kuulostaa herkulta! Ihan täydellistä syksyruokaa 🙂

 • Reply
  Sini
  6.11.2013 at 06:18

  Erinomaisesti tämä toimikin syksyruokana 🙂

 • Kommentoi