alkupalat ja pikkusuolaiset/ juomat/ salaatit/ Yleinen

Uusi vuosi

Hyvän uuden vuoden toivotukset kuohuviinisuosituksen ja tietysti eilisen illan tarjoilujen kera! Uuden vuoden kunniaksi kilistelin tänä vuonna espanjalaisella Parés Baltà Brut ‘b’ -kuohuviinillä. Luomulaatuinen cava on Alkon kuvauksen mukaan erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, yrttinen, kevyen mineraalinen ja paahteinen. Etsin kuohuvista ja valkoviineistä aina mineraalisuutta, tässä sitä löytyi aavistus. Alkon kuohuviinihyllyillä oli ruuhkaa ja hyllyillä paljon tyhjää, mutta tätä löytyi. Kuohuviinissä on hyvä hinta-laatusuhde, alle kympillä kun ei helpolla saa sekä luomua että hyvää makua, vaikka en erityisesti viineissä luomua etsikään. Maku oli mukavan sitruksinen, mutta jäin vielä kaipaamaan siihen hiukan enemmän särmää. 

Uuden vuoden tarjoiluihin kuuluu tietysti perunasalaatti, jota teen yleensä majoneesikastikeversiota raikkaampana kirkkaana versiona. Tällä kertaa perunasalaattiin tuli fetaa, kapriksia ja rucolaa sekä marinoitua punasipulia. Punasipuli on usein näin talvella hiukan liian kirpeää, joten marinointi pehmentää sen maun juuri sopivasti hieman makeaksi. Kokonaisuus oli taas kerran superhyvä ja kulho tyhjenikin kokonaan. Alla olevasta annoksesta tulee melko iso, mutta yleensä tätä ei ole jäänyt seuraavalle päivälle (vaikka mielellään tätä söisi seuraavanakin päivänä!). Raikkaan perunasalaatin kaveriksi sopivat uutena vuotena tietysti nakit! 

Lisäksi tarjolla oli patonkia baba ganoush -munakoisotahnan ja tuorejuustojen kera sekä huippuja paahdettuja pähkinöitä. Baba ganoush on myös niitä juttuja, jotka häviävät kulhosta ennen kuin ehtii kissaa sanoa. Pähkinöille tein tällä kertaa hiukan erilaisen mausteseoksen (tähän mennessä olen ollut niin koukuttunut chiliversioon, etten ole uskaltanut muita kokeilla): siihen tuli tuoretta rosmariinia ja suolaa. Huippuhyvää, rakastan tuoretta rosmariinia! Ja nämä pähkinät sopivat erityisen hyvin kuohuviinin pariksi. 

Näillä eväillä Nautiskellen-blogi toivottaa kaikille ihanaa, inspiroivaa ja unelmia toteuttavaa uutta vuotta 2014! 

Feta-perunasalaatti
1,5 kg perunoita, esim. siikliä
3 pientä punasipulia
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 pkt fetaa, esim. Patros
1/2 rasia rucolaa
1/2 prk kapriksia
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Kuori perunat kuumina (uudet perunat voi laittaa salaattiin kuorineen, mutta talvella ne on kuorittava) ja paloittele ne kulhoon. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada se perunoiden joukkoon, kun palat ovat vielä kuumia. 

Marinoi punasipulit: leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi ja laita kulhoon valkoviinietikan ja sokerin kanssa. Anna marinoitua vähintään tunti – voit sekoitella välillä ja maistella, milloin ne ovat sopivasti pehmenneet ja makeutuneet. 

Valuta sitten kaprikset ja heitä ne perunoiden sekaan. Lisää sekaan myös pesty rucola ja käsin paloiteltu feta sekä marinoidut punasipulit. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunti (säilyy hyvin myös seuraavaan päivään ja on silloin vielä parempaa!). Muista ottaa itsekin salaattia, ennen kuin kulho on tyhjä!
 


Paahdetut rosmariinipähkinät
200 g pähkinöitä (esim. kuorellisia manteleita, hasselpähkinöitä, cashewpähkinöitä…)
loraus oliiviöljyä
laadukasta suolaa
tuoretta rosmariinia
Paahda pähkinöitä kuivalla, keskilämpöisellä paistinpannulla, kunnes ne alkavat saada hiukan väriä. Ole tarkkana, ettet polta pähkinöitä! Ota pannu sitten pois kuumalta levyltä, lisää loraus oliiviöljyä, ripaus laadukasta suolaa ja reilusti hienonnettua tuoretta rosmariinia. Sekoita huolellisesti. Laita pinnalle vielä hiukan tuoretta rosmariinia koristeeksi ja tarjoa lämpimänä.
 

Baba ganoush -tahna

2 keskikokoista munakoisoa
1 sitruuna
1 tl tahinia
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

seesaminsiemeniä
savupaprikajauhetta

Pese munakoisot, halkaise ne kahtia ja laita leikkauspinnoille suolaa. Itketä munakoisoja näin huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Pyyhi sitten munakoisojen kyyneleet, töki niihin haarukalla reikiä ja paista niitä 200 asteessa uunissa puolesta tunnista tuntiin, kunnes ne ovat sisältä pehmeitä. Kaavi pehmeä osa kulhoon (jätä kuoret) ja soseuta niitä nopeasti hiukan. Sekoita joukkoon sitruunan raastettu kuori ja puolikkaan mehu sekä muut aineet. Maista tahnaa ja lisää tarvittaessa mausteita. Koristele tahna savupaprikajauheella ja nopeasti pannulla paahdetuilla seesaminsiemenillä. Tarjoa patongin kanssa.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Merja
  1.1.2014 at 19:27

  Kuplivan raikasta uutta vuotta!

 • Reply
  Sini
  2.1.2014 at 13:19

  Sitä samaa sinullekin! 🙂

 • Kommentoi