grilliruoat/ kesä/ salaatit/ sesonkiruoat

Grilliribsit, itse tehty grillauskastike ja salaatti vesimelonista, mintusta ja fetasta

Olen syönyt koko heinäkuun pelkkää grilliruokaa ja nopeasti valmistuvia, raikkaita salaatteja. Tällä kertaa grilliin eksyi porsaan ribsejä, joille keittelin itse savuisen chilikastikkeen Onko nälkä? -blogin ohjeeseen löyhästi nojaten. Yksinkertaistin reseptiä reilusti, kun en viitsinyt mökille ostaa koko arsenaalia kaikenlaisia mausteita ja kastikkeita, joita käyttäisin vain hippusen. Nappasin reseptistä siis suuret suuntaviivat ja sovelsin loput. Olennaisimmat maut sain aikaan yhdistämällä kokista, chiliä, savupaprikaa, tomaattimurskaa ja viskiä. Soosista tuli aika mainio, joskin lihat olisivat saaneet ehkä maustua siinä yön yli – kesällä ei vain jotenkin riitä motivaatiota suunnitella ruokaa niin paljon etukäteen. 

Lihat kypsyivät ensin pari tuntia uunissa ja sen jälkeen grillasin niihin vielä miedolla lämmöllä rapean paistopinnan valellen niitä samalla tuolla kastikkeella. Näiden syöminen on sotkuista, mutta silti kivaa puuhaa. Ribsien tulee olla niin ylikypsiä, että ne hajoavat sormiin ja sulavat suuhun. Tuhdin lihan kaveriksi kaipasin jotain raikasta ja virkistävää salaattia, joka syntyi yhdistämällä simppelisti vesimelonia, fetaa ja minttua. Raikas vesimeloni, rasvainen ja suolainen feta sekä luonteikas minttu luovat ihanan kombinaation. Tuota salaattia voisi syödä tuollaisenaan kesällä vaikka koko ajan!

Grilliribsit ja savuchilikastike sekä salaatti vesimelonista, mintusta ja fetasta
300 g luullisia ribsejä per syöjä
1 kokonainen chili
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tlk tomaattimurskaa 
2 dl coca colaa
1/2 dl ruokokidesokeria
1/2 dl valkoviinietikkaa
8 cl viskiä
1 rkl savupaprikajauhetta
suolaa
pippuria

1/4 vesimelonia
1 pkt fetaa
kourallinen minttua
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Esikypsennä ribsejä uunissa 120 asteessa kaksi tuntia. Kaada ribsien päälle kastike ja anna maustua vähintään tunnin, mielellään yön yli.

Tee grillauskastike. Pilko chili, sipuli ja valkosipuli. Paista pilkotut ainekset tilkassa oliiviöljyä pehmeiksi. Lisää loput kastikkeen ainekset, kiehauta ja anna keittyä kasaan miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Soseuta ja siivilöi kastike.

Valmista tässä välissä salaatti pilkkomalla vesimeloni kuutioiksi, murustelemalla joukkoon feta ja hienontamalla sekaan vielä minttu. Mausta salaatti tilkalla oliiviöljyä ja ripauksella suolaa ja pippuria. Laita salaatti jääkaappiin odottamaan lihan valmistumista.

Grillaa lopuksi ribsien pinta rapeaksi ja tummaksi miedolla lämmöllä, valellen niitä koko ajan kastikkeella. Tarjoa ribsit raikkaan salaatin kanssa. Ribsit on parasta syödä sormin, joten varaa syöjille lautasliinoja!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi