Yleinen

Tumma lihaliemi

Vihdoin sain aikaiseksi keitellä pakastimessa jo jonkin aikaa viihtyneistä poron luista tummaa lihalientä! Olen viime aikoina pyrkinyt välttelemään lisäaineita ja tässä erityinen haaste ovat tietysti lihaliemikuutiot tai -fondit (oikeastaan sama pätee myös kasvisliemikuutioihin ja -fondeihin). Varsinkin arkena nuo tuovat esimerkiksi keittoihin niin hyvän maun, että ilman on hankala pärjätä. Jokaisessa on kuitenkin joko natriumglutamaattia tai hiivauutetta. En ole mitenkään ehdoton noiden lisäaineiden kanssa, mutta en halua kotona syödä mitään lisäainepommeja, vaan suosin luontaisempia vaihtoehtoja. Nyt löysin onneksi kuitenkin yhden kasvisfondin, jossa ei ole natriumglutamaattia eikä hiivauutetta. Lihaversio jäi vielä ongelmaksi, josta pääsin ainakin hetkeksi eroon keittelemällä itse lihalientä. 

Liemen voi toki tehdä käyttämällä esimerkiksi naudan tai porsaan lihaisia luita tai luullisia lihapaloja. Minä hyödynsin kuitenkin pakkasessa valmiina olevaa poroa. Paahdoin luita ja juureksia ensin uunissa pari tuntia niin, että niiden ne tummuivat ja niiden maut tulivat paremmin esiin. Sitten kippasin koko komeuden isoon kattilaan, kaadoin perään kylmää vettä ja kuumensin veden hitaasti. Kannattaa huuhdella myös uunivuoka kylmällä vedellä ja kaataa seos kattilaan, jotta saadaan kaikki maut talteen! Kuumentaessa kuorin pinnalle syntyvän vaahdon ja annoin liemen porista sitten vielä pari tuntia hitaasti. Sitten siivilöin liemen. Lopuksi keitin lientä kasaan noin puoleen ja pakastin sen jääpalarasiassa. Näin sain pienempään tilaan mahtuvaa lihalientä – vähän kuin omaa fondia! – jota voi napata pakastimesta aina tarpeen tullen. Aikaa vievä prosessi, jota en kovin usein ehkä jaksa toistaa, mutta nyt on aika pitkäksi aikaa taas omat, hurmaanvan makuiset liemet valmiina!

Tumma lihaliemi

noin 1 kg (poron) lihaisia luita
4 kuorimatonta sipulia
2 porkkanaa
pala selleriä
vettä
2 tähtianista
2 laakerinlehteä
yrttejä (esim. timjami) 
suolaa

Laita luut uunivuokaan. Poista sipuleista kannat, mutta älä kuori niitä. Lohko sipulit. Kuori porkkanat ja pilko ne ja selleri paloiksi. Paahda luita ja juureksia uunissa 200 asteessa pari tuntia, kunnes niiden pinta on tummunut. 

Kaada paahdetut juurekset kattilaan ja täytä kattila kylmällä vedellä. Lisää kattilaan tähtianikset, laakerinlehdet ja yrtit, mausta seos reilusti suolalla. Kuumenna vesi hitaasti kiehuvaksi ja anna porista miedolla lämmällä pari tuntia. Kuori pintaan muodostuva vaahto.

Siivilöi liemi ja keitä sitä lopuksi vielä kasaan. Kaada liemi jääpalarasiaan ja pakasta. Käytä lientä tarvittaessa pala tai kaksi kerrallaan pakkasesta! 

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    ssiiri
    1.3.2014 at 16:11

    Hyvä ohje! Olen itsekin omatekoisten liemien puolesta puhuja. Säästän aina kaikki lihojen ja luiden keitteöystä ylijääneet liemet pakkaseen – samaa makua ei vaan saa kaupasta. 😉

  • Reply
    Sini
    3.3.2014 at 06:33

    Kiva kuulla, että ohje vaikuttaa hyvältä! Näinhän se on, ettei samaa makua kaupasta saa!

  • Kommentoi