juomat/ pastat ja risotot/ sesonkiruoat/ syksy

Sieni-spelttirisotto

Risotto on yksi suosikeistani, kun puhutaan lohturuoista. Teen usein sienirisottoa, joka onkin erinomaisen hyvää. Tällä  kertaa halusin kuitenkin testata risottoriisin sijaan spelttiä, koska kaapin perukoilla on majaillut jo pitkään spelttipaketti. Ajattelin, että speltin tuhti maku sopisi hyvin sienten pariksi. 

Kotona sain aluksi “speltti on pahaa” -kommentin, joka muuttui risoton syömisen jälkeen “parasta spelttiä mitä olen syönyt” -kommentiksi. Speltin maku sikäli sopikin sienten kanssa yhteen, mutta ei tämä minunkaan mielestäni ihan perinteisen risoton kermaisuutta korvannut. Maistui siis hiukan liian terveelliseltä! Seuraavan kerran aionkin käyttää spelttiä johonkin pataruokaan, jossa olisi vaikkapa porsaan lihaa ja juureksia. Aika hyvää arkiruokaa tämä kuitenkin oli ja välillä on kiva syödä jotain muutakin kuin perinteistä riisiä.
Spelttirisotossa yritin matkia perinteisen risoton kermaisuutta reilulla määrällä voita ja parmesaania, kun speltistä ei saa irtoamaan samalla tavalla tärkkelystä kuin risottoriisistä, joka tuo risottoon sen kermaisen rakenteen. Käytin tällä kertaa kasvisliemen korvikkeena kuivattujen sienten liotuslientä, jonka kiehautin ja maustoin vielä suolalla ja yrteillä. Tällä kikalla sain spelttirisottoon oikein täyteläisen sienen maun. Voit toki halutessasi käyttää risottoon myös tuoreita sieniä, jolloin voit korvata sieniliemen kasvisliemellä. Sieniksi suosittelen käyttämään jotain mietoja, maukkaita metsäsieniä: herkkutatteja, kantarelleja, suppilovahveroita, mustatorvisieniä… Itse käytin tällä kertaa herkkutatteja. 


Sieni-spelttirisotto
2 dl kuivattuja sieniä (esim. herkkutatteja) 
1 l sienilientä (tai kasvislientä)
suolaa
kuivattuja yrttejä (esim. rosmariini tai timjami)
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
2 dl spelttihelmiä
1 dl valkoviiniä
reilu nokare voita
pala parmesaania
Laita ensin kuivatut sienet likoamaan (kiehautettuun veteen, niin saat maun myös liemeen) noin puoleksi tunniksi. Kaada liemi kattilaan ja jätä sienet odottamaan. Kiehauta liemi ja mausta se suolalla ja kuivatuilla yrteillä.
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetki miedolla lämmöllä. Lisää sitten spelttihelmet ja anna niidenkin kuullottua hetki. Lisää sitten valkoviini ja anna kiehua hetki. Lisää sitten vähän kerrallaan sienilientä speltin sekaan ja anna kypsyä sekoitellen noin 20 minuuttia tai kunnes speltti on kypsää. Nosta sitten spelttirisotto pois kuumalta levyltä, heitä joukkoon voinokare ja raasta joukkoon reilusti parmesaania. Sekoita ja laita kansi päälle, anna risoton vetäytyä pari minuuttia. 
Paista tällä välin sienet kuumalla pannulla voissa nopeasti rapeiksi. Maista risottoa ja lisää tarvittaessa mausteita. Kokoa annokset lusikoimalla risottoa lautasille, lisäämällä päälle paistetut sienet ja viimeistelemällä annokset parmesaaniraasteella. Tarjoa heti! 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi