keitot/ Yleinen

Hernesosekeitto

Koekäytin jokin aika sitten keittelemääni kasvislientä tähän hernesosekeittoon. Ihanan kirkkaan vihreä keitto lämmittää viileällä kelillä, mutta tuo maullaan samalla myös hieman kesän muistoja loppusyksyn koleuteen. Katsokaa nyt minkä väristä! Hernesosekeiton resepti on Jamie Oliverin käsialaa ja löytyi iPadin applikaatiosta (netistä ei löytynyt samaa). Enpä olisi itse keksinyt laittaa herneiden seuraksi minttua, mutta se toimii tässä keitossa uskomattoman hyvin! Tämä keitto on aika kaukana Jalostajan hernekeitosta, joten vaikket olisikaan tavallisen hernekeiton ystävä suosittelen kokeilemaan tätä – maku on tuoreempi ja raikkaampi!

Olen tainnut aiemminkin mainita, että pidän siitä, että sosekeittojen pinnalla on jotain rapeaa antamaan muuten pehmeällä ruoalle hieman purutuntumaa. Tässä keitossa on pinnalla rapeaa pekonia ja rapeita krutonkeja sekä ranskankermaa ja hieman minttua. Keittoon voi hyvin käyttää pakasteherneitä, mutta mintun tulee olla tuoretta (jos saat käsiisi vahvana minttuna myytävää, ota ennemmin sitä!). 

Omassa keitossani oli turhan runsaasti herneitä (en viitsinyt poiskaan heittää kun pussissa oli niin runsaasti), joten jos laitat enemmän herneitä, lisää nesteen määrää – saat tasaisemman keiton.
 

Mintulla maustettu hernesosekeitto

loraus oliiviöljyä 
pala voita
2 porkkanaa
1 lehtisellerin varsi
2 pientä sipulia
2 valkosipulin kynttä
5 dl kasvislientä
300 g pakasteherneitä
1 ruukku tuoretta minttua
suolaa ja pippuria

pari viipaletta vaaleaa leipää
loraus oliiviöljyä
pari viipaletta pekonia
pari ruokalusikallista ranskankermaa

Kuori ja pilko kasvikset. Kuumenna kattilassa loraus oliiviöljyä ja pala voita. Heitä vihannekset kattilaan vesilorauksen kanssa, peitä kannella ja kypsennä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia tai kunnes vihannekset alkavat pehmentyä. Lisää puolisulat herneet vihannesten joukkoon, kypsennä minuutin verran. Lisää sitten joukkoon kasvisliemi ja puolet mintusta revittynä pienemmäksi, kiehauta. Anna porista matalalla lämmöllä viitisen minuuttia. Soseuta keitto sileäksi. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita kansi päälle ja anna keiton odottaa sillä välin, kun valmistelet pekonit ja leivät.

Revi leipäviipaleista pieniä paloja, laita ne kulhoon ja kaada joukkoon loraus oliiviöljyä sekä mausta suolalla. Pilko pekoniviipaleet pienenpieniksi paloiksi. Paista pekonia ja leivänpalasia kuumalla pannulla, kunnes ne saavat pintaansa hieman väriä. Kaada valmiit pekonin- ja leivänpalaset kulhoon, lisää joukkoon loput mintunlehdet sekä loraus oliiviöljyä ja sekoita.

Annostele keitto kulhoihin, lusikoi annosten päälle ruokalusikallinen ranskankermaa ja ripottele niiden päälle pekoni-leipäseosta. Tarjoile heti!

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Jonna
    13.11.2012 at 20:53

    Minttu ja herneet ovat mahtava yhdistelmä. Keksin sen joskus Henri Alenin ihanasta herneminttupekonipastasta. Ihan törkeän hyvää. Minulla olisi ainekset hernesoppaan pakastimessa, sen voisikin ottaa lähipäivinä työn alle. Kiitos minttuideasta!

  • Reply
    Sini
    14.11.2012 at 05:22

    Tuo pasta kuulostaa myös hyvältä! Pitää testata sekin joskus 🙂

  • Kommentoi