pasta/ Yleinen

Hauki-äyriäispasta

Söin kesällä Nizzassa ihanan pastan, jossa oli kalaa ja äyriäisiä ja joka oli maustettu valkosipulilla. Ajattelin jo tuolloin, että pasta toimisi varmaan loistavasti myös kotoisasta hauesta tehtynä, joten nyt kun haukea on vähän saatu kalastettua, testasin pastaa. Tästä tulikin ihanan erilainen pasta, jonka juuret ovat vahvasti välimerelliset, mutta josta hauki tekee heti aika suomalaisen makuisen. Valkosipuli maistuu miedosti ja chili sekä kaprikset tuovat vähän lisämakua. 
Ideana alkuperäisessä annoksessa oli mustekalan musteella värjätty pasta, mutta minä en löytänyt kaupasta mustekalan mustetta. Sen sijaan valmista mustaa pastaa löytyi ja sen ainesosaluettelossa oli myös mustekalan muste, joten tyydyin siihen. Varsinainen musta pasta ilmeisesti myös maistuu tuolle musteelle hiukan, mutta ainakaan tämä minun valmisversioni ei ollut kovin voimakkaan makuinen ja sen värikin haaleni enemmän harmaaksi keitettäessä, joten seuraavan kerran yritän löytää sitä mustetta ja tehdä pastan itse. Juuri se tumma väri kun tekisi annoksesta aika dramaattisen näköisen, kun taas harmaa pasta oli vähän ankean näköistä. Onneksi maku ei siitä kuitenkaan kärsinyt! 
Kalana käytin siis haukea, pilkoin sen vain suupalan kokoisiksi ja paistoin pannulla. Aika harvoin tulee tehtyä kalapastaa, joten tämä oli kivaa vaihtelua. Makukin oli pastassa vähän erilainen tavanomaisiin haukiresepteihini verrattuna, joten tämä jäänee kyllä vakirepertuaariini, sen verran hyvää oli! Äyriäisiksi ongin pakastealtaasta tuollaisen sekoituksen, jossa oli katkarapuja, mustekalaa ja simpukoita. Voit toki käyttää tähän mitä vain äyriäisiä. Annoksen on tarkoituskin olla reilusti valkosipulinen, valkosipuli korostaa hauen makua hauskasti.  Muista lisätä annokseen tarpeeksi suolaa ja oliiviöljyä, jotta se maistuu kunnolla eikä ole liian kuivaa! 

Hauki-äyriäispasta


mustaa pastaa
300 g haukea
100 g äyriäisiä
oliiviöljyä
4 valkosipulin kynttä
1 chili
1 rkl kapriksia
rucolaa
krutonkeja
suolaa

Sulata äyriäiset, mikäli käytät pakasteita. Paloittele hauki suupalan kokoisiksi fileiksi. Hienonna valkosipuli ja chili. Pese rucola.  Kiehauta pastan keitinvesi. Paista haukipaloja reilussa oliiviöljyssä niin, että ne kypsyvät ja saavat pintaansa vähän väriä. Lisää sitten hienonnettu valkosipuli ja anna paistua hetki. Lisää sitten vielä sulatetut äyriäiset ja paista hetki. Lisää lopuksi vielä chilit ja kaprikset ja ota pannu pois liedeltä. 

Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan reilusti suolattuun veteen. Annostele kypsän pastan joukkoon kala-äyriäisseos ja mausta oliiviöljyllä ja suolalla. Viimeistele annokset rucolalla ja krutongeilla. Tarjoa heti. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Anonyymi
  30.9.2016 at 23:07

  Aivan erinomainen ohje. Tuli erittäin paljon kiitoksia ruokailijoilta. Oliiviöljyn sijaan voi käyttää kylmäpuristettua rypsiöljyä.

 • Reply
  Sini
  3.10.2016 at 10:53

  Oi, ihana kuulla – tämä on yksi omia haukireseptisuosikkejani! Kylmäpuristettu rypsiöljy toimii varmasti myös, itse suosin vanhasta tottumuksesta aina oliiviöljyä.

 • Kommentoi