keitot/ sesonkiruoat/ syksy

Karitsaminestrone

Lueskelin Henri Alénin Vuoden keittokirjaa ja korvamerkkasin useammankin sivun. Kirja sisältää paljon yksinkertaisia, mutta kekseliäitä ja kiinnostavia ruokaohjeita. Osa oli sellaisia, joita olen kokkaillut muutenkin, mutta sain paljon hyviä uusiakin ideoita. Kirjassa Alén kehui kokkailevansa tätä keittoa kotonaan usein, enkä ollenkaan ihmettele. Näin syksyllä voisin elää pelkästään keitoilla (ja glögillä). Olen suunnitellut jo pitkään kokkaavani jonkinlaista minestronea, mutta vastaan ei ole tullut tarpeeksi kiinnostavaa reseptiä. Tämä on juuri sellainen: kotoisa, mutta kuitenkin keitossa on jotain ideaa. 
Käytän nykyään aika paljon karitsan jauhelihaa, kun sitä löytyy vakioruokakaupastamme aina hyllystä ja karitsan jauhelihan maku miellyttää – se maistuu selkeästi lampaalta, mutta ei ole liian voimakas maku. Lisäksi jauheliha on tosi monipuolinen ja taipuu monenlaisiin ruokiin. Karitsan jauheliha antaa keiton liemelle hienon maun, jota pehmeäksi hautuva kaali korostaa. Tulee vähän mieleen kaalikeitto, mutta sitten joukkoon sekoittuu tomaattipyreen ja yrttien maut – keitto on monipuolisempi ja tässä vaiheessa tulee enemmän minestrone mieleen. Korvasin ohjeen kanaliemen kasvisliemellä. Minttu ja timjami olivat itse kasvattamiani ja kuivattamiani, mikä tekee niistä aina aavistuksen juhlavampia käyttää ja maku on toki voimakkaampi kuin kaupasta ostetuissa. Pasta antaa keitolle reilusti ruokaisuutta ja annoksen pinnalle raastettava parmesaani kruunaa keittoannoksen. 

Karitsaminestrone
400 g kaalia
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
3 valkosipulin kynttä
2 pientä sipulia
400 g karitsan jauhelihaa
3 rkl tomaattipyrettä
kuivattua minttua
kuivattua timjamia
1 l kasvislientä
 2 dl pastaa
suolaa
pippuria

parmesaania
oliiviöljyä

Pilko kaali, porkkana ja varsiselleri paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli. Kuumenna kattilassa tilkka oliiviöljyä ja lisää jauheliha sekä tomaattipyre. Ruskista jauheliha ja lisää sitten kasvikset ja kuivatut yrtit. Lisää liemi ja anna hautua tunnin verran. 

Lisää lopuksi pasta ja anna sen kypsyä paketin ohjeen mukaan. Tarkista keiton maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele annokset pöydässä tilkalla oliiviöljyä ja raastetulla parmesaanilla.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi