Yleinen

Haukea, etikkaperunoita ja tartarkastike

Pakkasesta löytyi vielä haukifile ja päätin kokata siitä fish & chips -tyylisen annoksen. Olen aiemminkin kokkaillut fish & chipsiä, mutta tällä kertaa en tehnyt perinteisiä ranskalaisia, vaan tein niiden sijaan etikkaperunoita. Kotimainen, edullinen hauki soveltuu mainiosti uppopaistamiseen, sen kuiva rakenne mehevöityy ihanasti rapean kuoren alla. Voit toki käyttää muutakin vaaleaa kalaa. Tein tällä kertaa paistamisen vähän vähemmässä öljyssä (koska se nyt sattui olemaan vähissä), mutta en huomannut sillä vaikutusta makuun. Tällä kertaa leivitystaikina valmistui simppelisti oluesta, jauhoista, leivinjauheesta ja suolasta. Yksinkertainen resepti toimi hyvin ja pinnasta tuli mahtavan rapea. Haukipaloja pitää malttaa kypsytellä hetken aikaa, jotta ne ehtivät kypsyä kunnolla. 

Etikkaperunoiden resepti on täältä. Simppeli idea, joka toimii erityisesti tässä ruoassa mainiosti. Perunat imevät yllättävän paljon etikkaista makua keitinliemestä. Keitettyjen perunalohkojen paistaminen voissa tekee pinnasta ihanan rapsakan ja kyllähän voi myös antaa perunoille aika herkullisen maun.

Tartarkastike on ikuinen rakkauteni. Viilasin kastiketta tällä kertaa aika kauan, maistelemalla löydät parhaan lopputuloksen. Ihanan suolainen yhdistelmä majoneesia, kapriksia, suolakurkkuja, punasipulia ja lehtipersiljaa. Viimeistely vielä sitruunamehulla ja lorauksella etikkaa.

Haukea, etikkaperunoita ja tartarkastike
majoneesia
kapriksia
suolakurkkujja
pieni punasipuli 
lehtipersiljaa
sitruunan mehua
väkiviinaetikkaa
500 g perunoita
1,5 dl etikkaa
voita
suolaa
400 g haukea tai muuta vaaleaa kalaa
2 dl olutta
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa
rypsiöljyä
Valmista ensin tartarkastike. Hienonna kaprikset, suolakurkut, punasipuli ja lehtipersilja. Sekoita majoneesin joukkoon ja tarkista maku – lisää tarvittaessa aineksia. Mausta sitruunan mehulla ja lorauksella etikkaa. Laita tekeytymään jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet lopun annoksen.
Pese perunat ja leikkaa ne reilun kokoisiksi lohkoiksi. Laita perunat kattilaan ja peitä vedellä. Lisää veteen etikka ja suolaa. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hiukan. Paista perunat paistinpannulla voissa käännellen noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin pintaansa. Mausta perunat lopuksi suolalla.


Ota haukifileet lämpenemään ennen paistamista. Sekoita taikina oluesta, jauhoista, leivinjauheesta ja suolasta. Huolehdi, että olut on kylmää. Taikina saa olla melko löysää. Kuumenna öljy kattilassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Suolaa haukifileet (voit tarvittaessa pilkkoa fileet pienemmiksi paloiksi, kuten minä tein) ja upota taikinaan. Valuta ylimääräinen taikina pois ja paista kuumassa öljyssä rapeiksi. Hauen kypsymisessä kestää tovi, joten pidä lämpö sen verran matalana, että kala ehtii kypsyä ennrjoen kuin pinta tummuu liiaksi, tässä menee noin 10-15 minuuttia. Tarjoa kuumat haukipalat etikkaperunoiden ja tartarkastikkeen kera.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Tiina G
  22.11.2015 at 19:34

  Ihan täydellinen lautasellinen mun makuun! Ja myös jaan sun kanssa ikuisen rakkauden tartarkastikkeeseen. Kiva, että tykkäsit myös etikkaperunoista. Tuleepa näitä kuvia katsellessa nälkä! 🙂

 • Reply
  Sini
  23.11.2015 at 06:49

  Heh, kommenttisi ei jotenkin yllätä, kun on viime aikojen etikkafiilistelyä blogistasi seurannut 🙂 Etikkaperunat olivat tosi hyviä! Jännä, että joku noin simppeli idea voi tuntua niin raikkaalta!

 • Kommentoi