Punajuuret – nuo ihanat punaiset juurekset, joista saa tosi edullisesti hienoa gourmetruokaa – saisivat näkyä edelleen keittiössäni useammin. Näin talvisaikaan kaikki juurekset ovat parhaimmillaan ja halvimmillaan, joten kannattaa ehdottomasti hyödyntää niitä ja tehdä vaikkapa tätä samaan aikaan kevyttä ja lämmittävää keittoa! Mitäs sanotte tuosta keiton väristä? Huikea, eikö vain! Varsinaista väriterapiaa harmauden keskelle.
Keiton hankalin osuus on punajuurien kuoriminen ja pilkkominen, joka värjää kädet helposti pitkäksikin aikaa punaisiksi. Kannattaakin siis käyttää ohuita kumihanskoja punajuurten käsittelyssä, niin kädet pysyvät puhtaina.
Keitto on tehty tavallisella sosekeiton ohjeella: kypsennetään kuoritut ja pilkotut punajuuret kasvisliemessä, maustetaan mintulla tai muulla yrtillä ja soseutetaan, sitten lisätään vielä loraus kermaa. Kermaloraus pyöristää punajuurten voimakasta makua hiukan. Keiton kruunaa pinnalle murusteltu feta ja hienonnettu minttu. Keiton pinnalle sopisi mainiosti myös vuohenjuusto, tai sen seuraan voi tehdä vuohenjuustoisia crostineita sulattamalla vuohenjuustoa leipäpalojen päällä uunissa hetken.
Punajuurisosekeitto
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1 kg punajuuria
kasvislientä
(suolaa)
kourallinen tuoretta minttua
0,5 dl kermaa
pala hyvää fetaa
Kuori sipuli ja pilko se pieneksi. Kuori valkosipulin kynnet ja hienonna ne. Kuullota sipuleita kattilassa oliiviöljyssä hetki, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet. Kuori ja pilko sipulien kuullottuessa punajuuret (haskat kädessä). Lisää punajuuret kattilaan. Kaada kattilaan sitten kasvislientä niin, että punajuuret juuri ja juuri peittyvät. Keitä punajuuret kypsiksi.
Hienonna tuore minttu. Soseuta sitten keitto huolellisesti. Lisää keittoon puolet hienontamastasi mintusta. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää kerma ja sekoita vielä kunnolla keiton sekaan. Lusikoi keitto lautasille ja koristele annokset lopuilla mintuilla ja fetalla. Herkuttele!
2 Kommentit
hanski
1.2.2014 at 15:00Tästä tuli aivan ihanaa ja on kevyttäkin ! Kiitos ohjeesta 🙂
Sini
3.2.2014 at 18:02Kiva jos maistui! Näitä kevyitä, mutta silti herkullisia reseptejä ei kai voi koskaan olla liikaa 🙂