Yleinen

Korvasienimuhennos

Parsan lisäksi toinen ruokakevään kohokohdista on ensimmäisten korvasienten ilmestyminen! Huomasin viikolla kauppahallissa, että etelänaapurin korvasieniä oli jo saatavilla, joten olihan sitä viikonloppuna lähdettävä tarkastamaan omatkin korvasienipaikat. Ihan hyvä saalis siellä odottelikin, ja ruoaksi valikoitui korvasienimuhennos. Muhennos on erinomainen lisuke kalalle, mutta toimii myös sellaisenaan vaikkapa parsan tai keitettyjen perunoiden kanssa (varsinkin uusien perunoiden kanssa herkkua!). Kauniitahan nuo ryppyiset sienet eivät ole, kuten ei myöskään tuo muhennos, mutta on kyllä todella herkullista!

Moni pelkää korvasienten käsittelyä, mutta turhaan. Toki niiden käsittelyn kanssa on oltava huolellinen, sillä korvasienet ovat käsittelemättöminä myrkyllisiä, mutta myrkky on vesiliukoista ja se saadaankin helposti pois sienistä ryöppäämällä. Tänä keväänä on uutisoitu myös esityksestä, jonka mukaan korvasieni pitäisi poistaa kauppasienten joukosta, mutta mielestäni tämä on turhaa vouhkaamista. Tietenkin myrkyllisten sienten käsittelyn kanssa tulee olla tarkkana, mutta luulen kyllä suomalaisten osaavan käsitellä sienensä (tai pysyttelevän niistä erossa, mikäli eivät osaa).

Korvasienimuhennos

1 l tuoreita korvasieniä
voita
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl jauhoja
2 dl kermaa (tai kerman ja maidon seosta)
suolaa
pippuria

Esikäsittele korvasienet. Puhdista ensin korvasienet halkaisemalla ne ja harjaamalla niiden sisältä hiekka huolellisesti pois (se narskuu syötäessä muuten ikävästi hampaissa). Saattaapa sienten sisältä löytyä muutama etanakin, poista myös ne. Laita sitten paloitellut sienet kattilaan runsaaseen veteen (1/3 sieniä ja 2/3 vettä). Keitä sitten sieniä kaksi kertaa kymmenen minuuttia ja huuhtele sienet huolellisesti kylmällä vedellä keittämisten välillä sekä lopuksi. Kaada kiehutusvesi pois. Huolehdi keittämisen aikana myös hyvästä tuuletuksesta, sillä sienten myrkky haihtuu niistä keitettäessä. Tämän jälkeen sienet kelpaavat syötäviksi! 

Pilko sienet ja sipulit. Kuumenna paistinpannu ja sulata siinä reilusti voita. Ruskista sieniä ja sipuleita voissa hetki. Lisää sitten joukkoon jauhot ja sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon kerma. Voit käyttää myös kerman ja maidon seosta, mikäli haluat muhennoksesta kevyemmän. Anna hautua kymmenisen minuuttia. Mausta ja nauti esimerkiksi perunoiden, parsan tai kalan seurana.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi