Olen viime aikoina ihastunut uudelleen hedelmäsalaattiin. Liekö pitkä talvikausi, joka saa himoitsemaan valtavaa määrää hedelmiä ja C-vitamiinia. Ensi viikoksi pääsen onneksi aurinkoon, joten ehkä himo hiukan siitä laantuu. Tämä versio hedelmäsalaatista on kaukana siitä lapsuuden hedelmäsalaatista, joka tehtiin sokeriliemeen säilötyistä hedelmistä. Omana inhokkinani muistan erityisesti säilötyt kirsikat, joilla ei kyllä ole mitään tekemistä tuoreiden kirsikoiden kanssa. Tässä hedelmäsalaatissa olennaisena osana ovat tuoreet hedelmät. Hedelmäsalaattiin valitaan omat lempihedelmät ja mielellään vielä sellaiset, jotka ovat juuri sesongissa. Omaan salaattiini olen valinnut maaliskuun raaka-aineista mangon ja lisäksi appelsiineja, kiivejä sekä päärynöitä.
Tärkeää on, että kaikki hedelmät ovat juuri sopivan kypsiä salaattia varten, eivät liian raakoja tai ylikypsiä. Kastikkeeksi ei laiteta sokerilientä, vaan kastike muodostuu fileoidun appelsiinin roippeista puristetusta mehusta ja pilkottujen hedelmien omasta mehusta. Hedelmäsalaatin juju sopivan kypsien hedelmien lisäksi on sekaan kaavittavissa vaniljatangon siemenissä. Vanilja pyöristää hedelmien makua hiukan ja tuo salaattiin vähän vivahteikkuutta ilman, että siihen lisätään kuitenkaan sokeria. Tämä on siis aika terveellinen versio hedelmäsalaatista, mutta ei kyllä häviä yhtään makeammille versioille osuvien hedelmävalintojen myötä. Salaatti on parhaimmillaan seuraavana päivänä, jolloin se on ehtinyt maustua sopivasti. Salaatin voi syödä sellaisenaan, tai lisätä joukkoon vielä nokareen kermavaahtoa, rasvaista maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa. Maitotuotteiden lisäys pehmentää makua vielä entisestään ja tekee hedelmäsalaatista vielä enemmän jälkiruokamaisen.
Vaniljainen hedelmäsalaatti
Tulosta reseptiRaaka-aineet
- 1 mango
- 2 kiiviä
- 2 päärynää
- 2 appelsiinia
- 1/2 vaniljatanko
Valmistaminen
Kuori ja pilko mango, kiivit ja päärynät. Sekoita hedelmäpalat kulhossa.
Fileoi appelsiini, sekoita palat muiden hedelmien joukkoon ja purista roippeista mehut hedelmäpalojen joukkoon.
Halkaise puolikas vaniljatanko ja kaavi siemenet hedelmien sekaan.
Sekoita ja anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia, mielellään seuraavaan päivään asti.
4 Kommentit
Merja
19.3.2016 at 13:26Nämä ainekset on just mun suosikkeja. Vaniljaa pitää kyllä kokeilla!
Anonyymi
19.3.2016 at 16:12Nam!
Pilvi
Sini
31.3.2016 at 06:13Niin minunkin 🙂 Vanilja on tosi simppeli lisäys, mutta antaa uskomattoman paljon makua salaatille!
Sini
31.3.2016 at 06:13🙂