Yleinen

Maaliskuun raaka-aineet

Kuukauden raaka-aineista kertova sarja jatkuu tänään maaliskuun raaka-aineilla. Ensimmäisenä raaka-aineena nostan maaliskuussa esiin lampaan. Pääsiäinen osuu tänä vuonna maaliskuulle ja lammas on erityisesti pääsiäisajan herkku. Minä tosin syön lammasta ympäri vuoden. Lampaan lihaa kulutetaan Suomessa tosi vähän – siinä missä sekä porsaan, naudan että siipikarjan lihaa syödään lähes 20 kg per henkilö vuodessa, vastaava määrä lampaalle on vain 0,7 kg per henkilö vuodessa! Pidän itse kovasti lampaan mausta, joten se on noussut omassa keittiössäni ihan noiden muiden lihojen rinnalle.

Jos siis et ole ikinä uskaltanut maistaa lammasta tai ajattelet sen maistuvan villalle, ota riski ja testaa pääsiäispöydässä lammasta. Ehkä helpoin tapa aloittaa on ostaa karitsan jauhelihaa ja tehdä vaikka näitä kebab-vartaita tai iki-ihania pitaleipiä karitsanjauhelihapihveillä ja minttu-fetapestolla. Varman lopputuloksen saat myös kypsentämällä karitsan ylikypsäksi. Omia suosikkejani ovat karitsan viulu yrttitahnalla lohkoperunoiden kanssa ja mausteinen karitsan niska. Molemmissa tapauksissa pitkään hautunut liha on upean mureaa ja hurmaa vaativimmatkin pääsiäisvieraat. 

Toisena raaka-aineena nostan esiin mangon. Tänä talvena olen syönyt mangoja enemmän kuin koskaan, kun tajusin, että raa’at mangot kypsyvät huoneenlämmössä vasta noin viikon kuluttua – aiemmin olen ehtinyt siinä vaiheessa syödä ne jo raakoina. Kypsä, pehmeä mango on ihan älyttömän hyvää! Sen sijaan raaka mango on vähän kitkerää, ei yhtään niin herkullista. Kotona mangot ovat olleet välillä hyljeksittyjen hedelmien listalla, kun raa’at ovat niin kitkeriä, mutta hyvin kypsyneet sen sijaan ovat kelvanneet. Kävin äitini kanssa kaupassa ja hän sanoi, ettei ole koskaan syönyt mangoa. Pitänee siis viedä joku kerta maistiainen!

Mango on ihanan helppo hedelmä, sillä siinä on ohut kuori ja iso kivi ja siitä saa kerralla reilun määrän syötävää. Pääosin mangot tulee syötyä sellaisenaan, mutta nyt olen muutaman kerran tehnyt myös hedelmäsalaattia, josta kirjoittelen ihan oman postauksensa.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi