grilliruoat/ Yleinen

Ribsit

Ribsit eli porsaan kylkirivit ovat nousseet ykkössuosikikseni grillattavasta lihasta tänä kesänä. Liha on erittäin mureaa luun vieressä, kunhan sen malttaa kypsentää rauhassa.

Amerikkalaislähtöisiä grillattuja ribsejä voidaan maustaa kahdella tavalla: joko hieromalla kuiva mausteseos eli rub lihan pintaan ennen grillausta tai valelemalla lihaa kostealla makealla kastikkeella. Itse suosin jälkimmäistä, sillä tahmea, hieman mustunut soosi pitää lihan mehevänä ja maistuu uskomattoman hyvältä. Ainakin isoimmissa marketeissa löytyy nykyään amerikkalaisia ruokia tarjoava hylly, josta usein bongaa ribseihin sopivia makeita bbq-tyyppisiä kastikkeita. Testattuja, hyviksi todettuja ovat ainakin Sweet Baby Ray’s Honey & Chipotle ja American BBQ Sauce Kentucky Whiskey. Erityisesti hunaja ja chipotle toimi ribsien kanssa mainiosti, joten vastaava kastike itsetehtynä päätyi kokeilulistalle! Toisaalta nimenomaan barbequekastike on sellainen valmistuote, jonka mausta ei voi ollenkaan mennä takuuseen pelkän purkin perusteella, siksipä päätinkin tällä kertaa testata itse tehtyä kastiketta. Ohje löytyi Pastanjauhannasta, mutta sovelsin sitä hieman, sillä mökin maustekaapista ei löytynyt kaikkia tarvittavia mausteita. Soosi kuulosti houkuttelevalta siksi, että siihen tuli jotain niinkin amerikkalaista kuin coca colaa! Kastike saa bbq-kastikkeelle tyypillisen makeuden kokiksesta ja ketsupista. Lisäksi makua antavat valkosipuli ja chili sekä soija ja valkoviinietikka. 
 


Myös ribsien kypsennyksen suhteen on olemassa kaksi koulukuntaa: toiset grillaavat lihan miedolla lämmöllä kypsäksi ja valelevat sitä kastikkeella vasta lopussa, toiset taas keittävät ribsit kypsiksi, marinoivat lihaa kastikkeessa ja lopuksi grillaavat lihalle maukkaan värin pintaan. Itse olen suosinut jälkimmäistä menetelmää – olen pelännyt pitkän, vaikkakin miedossa lämmössä tapahtuvan grillaamisen kuivattavan lihaa. Lisäksi olen todennut keittämisen helpoksi tavaksi, jolloin ruoanlaittajan ei tarvitse pönöttää grillin luona tuntikausia. Toiset sanovat keittämisen vievän lihasta makua, mihin en oikein usko – eihän lihaa tarvitse keittää pelkässä vedessä, vaan veden sijaan voi käyttää esimerkiksi ananasmehua tai maustettua vettä. Omassa versiossani olen käyttänyt soijalla maustettua vettä, mutta ensi kerralla aion testata tuota ananasmehua. 

Jälkiruoaksi voi samalla grillata nektariineja: nektariinit puoliksi, kivi irti ja leikkauspinta alaspäin grilliin noin 15 minuutiksi. Nektariinien hedelmäsokeri karamellisoituu ja niistä tulee ihanan makeita herkkuja! 


Ribsit kolakastikkeella


noin 400 g ribsejä per syöjä

3 valkosipulin kynttä
1 mieto isohko chili
oliiviöljyä
1,6 dl ketsuppia
0,8 dl coca colaa
2 rkl soijaa
2 rkl valkoviinietikkaa
mustapippuria

Laita ribsit kiehumaan soijalla maustettuun veteen. Halutessasi voit puolittaa ribsit, jotta ne mahtuvat paremmin kattilaan. Anna ribsien kiehua kypsiksi, tässä menee noin 1,5-2 tuntia. Voit kokeilla, irtoaako liha luusta haarukalla – mikäli irtoaa, se on kypsää.

Valmistele lihojen kiehuessa kastike. Hienonna valkosipulit ja chili. Pehmennä valkosipulia ja chiliä kasarissa oliiviöljyssä hetkinen. Lisää sitten kastikkeen muut aineet ja anna kiehua kokoon miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan.

Kun lihat ovat kypsiä, ota ne pois kattilasta ja anna niiden jäähtyä hieman. Sivele sitten ne kastikkeella ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunti. Voit antaa niiden maustua seuraavaankin päivään.

Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen grillausta. Valuta ylimääräiset kastikkeet pois lihojen päältä ja grillaa niitä miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia valellen niitä koko ajan kastikkeella. Tavoitteena on saada kastikekerrokset hieman tummumaan tahmaisiksi lihan pintaan, niin että kastikkeen sokerit karamellisoituvat mutta eivät pala. Tarjoa ribsit heti kuumina vaikkapa raikkaan salaatin kera. Voit halutessasi pilkkoa ribsit paloiksi tai syödä kokonaisina. Syöminen onnistuu parhaiten käsin, varaathan pöytään tarpeeksi paperia.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi