alkupalat ja pikkusuolaiset/ Yleinen

Viikonlopun sienisaalis ja sienibruschettat

Viime viikonloppuna vietin muutaman märän tunnin sateisessa metsässä suppilovahveropaikkoja koluten. Montaa paikkaa ei tarvinnut kiertää, sillä kiireinen syksy on pitänyt minut poissa sienimetsältä ja suppilovahverot olivat ennättäneet kasvaa rauhassa isoiksi. Alemmat kuvat puhunevat puolestaan sienten määrästä: en ole ikinä aiemmin kerännyt yhden päivän aikana noin paljon sieniä. 

Sateella sieniä ei kannattaisi tietenkään poimia (varsinkaan jos aikoo kuivata saaliin), sillä ne ovat silloin tosi märkiä ja pilaantuvat siten herkemmin. Vaikka kuivausprosessissa oli tällä kertaa hieman hävikkiä, saatiin kuivattuja sieniä sentään talven varalle aika monta rasiallista. Sienten määrän vuoksi niiden perkaamisessa ja kuivaamisessa oli aikamoinen työ. Siksi ajattelinkin sen takia tehdä sienistä jotain pientä ja helppoa naposteltavaa, jossa sienten oma maku pääsisi hyvin esiin. Jamie Oliverin hauskan kuuloinen resepti “Ultimate Mushroom Bruschetta” on jumalainen pieni leipä – sienet maistuvat tässä upeasti valkosipulin, sitruunan ja chilin terästäminä! Tein tätä tosiaan suppilovahveroista, mutta näihin sopivat tietysti muutkin (metsä)sienet, kuten kantarellit tai herkkutatit. Nopeasti valmistuvat bruschettat ovat mainio alkupala tai pieni naposteltava illanistujaisiin. Pidän hurjasti erilaisista bruschetoista, mutta niitä tulee tehtyä ihan liian harvoin! 


Sienibruschettat

loraus oliiviöljyä
puoli litraa sieniä
2 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
1 kuivattu chili tai puolikas tuore chili
pieni kuutio voita
puolikas sitruuna
pari ruokalusikallista kylmää vettä
4 pientä viipaletta leipää

Pilko sieniä halutessasi hieman pienemmiksi. Paista sieniä oliiviöljylorauksessa. Rusauta sienten paistuessa valkosipulit pehmeiksi veitsen sivulla ja kuori ne. Hienonna toinen valkosipulin kynsi ja halkaise toinen kahtia. Heitä hienonnettu valkosipuli sienten sekaan pannulle, mausta sienet suolalla ja pippurilla sekä chilillä. Anna seoksen paistua muutama minuutti, kunnes sienet ovat ruskistuneet hieman. Lisää sitten sienten sekaan voikuutio ja purista sitruunan mehu joukkoon (älä laita liikaa!). Sienten viimeistelemiseksi joukkoon kaadetaan pari ruokalusikallista vettä ja annetaan seoksen lämmetä miedolla lämmöllä – vesi muodostaa kermaisen kastikkeen sienille. 

Paahda leipäviipaleet, lorauta pinnalle hieman oliiviöljyä ja hiero sitä halkaistulla valkosipulin kynnellä. Kaada sieniseos ja viimeisetkin pisarat kermaisesta kastikkeesta leipien päälle ja tarjoa heti oliiviöljyllä ja suolalla maustetun rucolasalaatin kera!

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    jokihakakokkaa
    12.10.2012 at 04:35

    Mahtava saalis! Kyllä kelpaa tehdä sieniruoka jos toinenkin…

  • Reply
    Sini
    12.10.2012 at 04:36

    Juu, arvoin että sieniä oli n. 30 litraa, eiköhän sen turvin selvitä taas talven yli 🙂

  • Kommentoi