jälkiruoat/ Yleinen

Tiramisu

Italialainen jälkiruoka tiramisu löytyy nykyään lähes jokaisen italialaisen ravintolan ruokalistalta – eikä ihme, onhan se upean makuinen herkku kahveineen ja mascarponeineen. Tiramisusta on monia erilaisia reseptejä, minä käytin Maku-lehden ohjetta. En ole aiemmin tällä reseptillä tehnyt tiramisua, mutta täytyy myöntää, että ohje oli erittäin osuva. Kuten kuvien räävitystä tiramisusta (viiden herkunnälkäisen hyökkäyksen jälkeen) näkee, tiramisu teki kauppansa. Mielestäni tiramisun tuleekin näyttää juuri tältä, hieman ronskin näköisesti pohjaa myöten kaavitulta, sillä tiramisun luonteeseen ei sovi liian fiini olemus. 

Tiramisun annetaan tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, mutta sen voi tehdä myös etukäteen vaikkapa tarjoamista edeltävänä päivänä, jolloin vieraiden saapuessa ei tarvitse kuin laittaa kahvi tippumaan ja iskeä jälkiruoka pöytään. Vaikka tiramisussa onkin muutama työvaihe, ne on helppo tehdä eikä valmistamiseen tarvita ollenkaan uunia. Alla olevasta ohjeesta tulee 8 hengen annos. Omaan versiooni en laittanut tällä kertaa ollenkaan marsalaviiniä tai kahvilikööriä, kun herkuttelemassa oli myös lapsivieraita, mutta hyvin maistui näinkin! Aina välillä olen syönyt tiramisua, jossa alkoholi on maistunut liikaa, joten pyri välttämään liiallista lotrausta! Jos et käytä viiniä tai likööriä, käytä annokseen tuo 0,5 dl enemmän kahvia, jotta jälkiruoka pysyy mehevänä. Kannattaa tosiaan ostaa noita savoiardikeksejä, sillä ne ovat oleellinen osa tiramisun tyypillistä, ilmavaa rakennetta.

Tiramisu

2,5 dl espressoa
0,5 dl marsalaviiniä tai kahvilikööriä
5 kananmunaa
1 dl sokeria
500 g mascarponejuustoa
200 g savoiardikeksejä

pinnalle tummaa kaakaojauhetta

Keitä kahvi, anna sen jäähtyä ja mausta se sitten marsalaviinillä tai liköörillä.

Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää keltuaisten joukkoon sokeri ja vatkaa nekin vaahdoksi. Sekoita keltuaisvaahtoon mascarpone. Lisää lopuksi joukkoon myös valkuaisvaahto varovasti nostellen.

Kastele puolet savoiardikekseistä yksi kerrallaan maustettuun kahviin ja asettele ne vuoan pohjalle sokeripuoli ylöspäin. Levitä päälle puolet juustoseoksesta. Kastele sitten loput keksit yksi kerrallaan maustettuun kahviin ja asettele ne juustoseoksen päälle. Kippaa lopuksi loput juustoseoksesta keksien päälle. Anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia ennen herkuttelua. Koristele koko komeus vielä juuri ennen tarjoilua kaakaojauheella (älä koristele annosta ennen sen tekeytymistä, sillä kaakoa tummuu ja alkaa näyttää vähän surkealta, kuten kuvissa).

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  9.10.2012 at 20:18

  Ihana resepti, kokeiluun! Meillä nimittäin tykätään tiramisusta niin paljon, että siltä maistui myös hääkakkumme 😉

 • Reply
  Sini
  10.10.2012 at 04:26

  No se on jo paljon se! 🙂

 • Reply
  Tiina - Fanni ja Kaneli
  11.10.2012 at 06:46

  Ai, näyttääpä hyvältä. Resepti on lähellä samaa mitä käytän myös. Italialainen ystäväni Juls preppasi meitä Toskanan reissulla. Sen jälkeen tein tiramisuja ahkerasti, nyt en ole tehnyt pitkään aikaan. Tästä sun jutusta innostuneena, tämän viikonlopun jälkkäri on päätetty!

 • Reply
  Sini
  11.10.2012 at 06:51

  Kiva jos tämä inspiroi, maukasta viikonloppua! 🙂

 • Kommentoi