Yleinen

Pitkään haudutettua karitsan potkaa ja makeita uunijuureksia

Ostin tarjouksesta karitsan potkaa – seuraava etappi eri ruhonosien käytössä! Vanha sanonta “luun vieressä liha on makeinta” pitää kyllä erinomaisen hyvin paikkansa tämän suussa sulavan lihan kohdalla. Liha saa ensin olla uunissa kovemmassa lämmössä puolisen tuntia, jotta se saa väriä pintaansa, ja sen jälkeen miedommalla lämmöllä hautumassa nelisen tuntia. Ei siis mikään kiireisen arki-illan ruoka, mutta sopii hyvin rauhalliseen viikonloppuun – potkan kypsyessä ehtii käydä vaikka kävelyllä. 

Karitsan marinadiin laitoin valkosipulia, rosmariinia ja chiliä – mikä jumalainen kolmikko yhdessä! Karitsan makuun sopii hyvin hieman voimakkaammat maut, joten tämä mausteseos toimikin oikein mallikkaasti. Potkan seuraan sopii mainiosti jokin hieman voimakkaamman makuinen punaviini, kokeile esimerkiksi Alamos Malbecia. Olen viime aikoina tykästynyt lampaan/karitsan makuun – joka ei todellakaan ole villainen, jos eläin on teurastettu (ja kypsennetty) oikein. Maku on mukavalla tavalla voimakas ja samalla lempeä. Potkat ovat myös aika näyttäviä tarjottavia vieraille luineen, eivätkä mitään kovin kalliita, kun kilohinta pyörii kympin molemmilla puolilla. Hunajalla makeutetut uunijuurekset toimivat hauskana parina voimakkaan makuiselle karitsalle. Ohjeesta riittää kahdelle.

Pitkään haudutettua karitsan potkaa ja makeita uunijuureksia

1 karitsan potka 
puolikas valkosipuli
2 mietoa chiliä
pari rosmariininoksaa
oliiviöljyä 
suolaa 
pippuria

4 porkkanaa
2 palaa palsternakkaa
2 valkosipulia
hunajaa
rosmariininoksa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Mikäli käytät pakastettua potkaa, ota se sulamaan jääkaappiin reilua vuorokautta ennen valmistuksen aloitusta. 

Ota potka jääkaapista huoneenlämpöön lämpiämään, laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja valmistele potkan ja uunin lämmetessä mausteseos. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa niitä hieman veitsen sivulla, jotta saat maut liikkeelle. Paloittele kynnet karkeasti. Halkaise chilit, poista niistä siemenet ja viipaloi ne ohuiksi puolirenkaiksi. Hienonna rosmariinin oksat. Nosta potka uunivuokaan ja hiero sen pintaan hieman oliiviöljyä. Mausta se sen jälkeen hieromalla pintaan suolaa, pippuria, valkosipulinpalasia, rosmariinia ja chiliä. Voit laittaa kaikki valkosipulinpalaset uunivuoan pohjalle, mutta jätä hieman chiliä ja rosmariinia koristelua varten. Lorauta uunivuoan pohjalle ja potkan päälle vielä hieman oliiviöljyä. 

Laita potka uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Madalla sen jälkeen lämpö 100 asteeseen ja anna potkan vielä hautua uunissa nelisen tuntia. 

Valmistele uunijuurekset kuorimalla ja pilkkomalla porkkanat ja palsternakat sekä halkaisemalla valkosipulit kuorineen vaakasuunnassa. Paista juureksia ja valkosipulinpuolikkaita paistinpannulla oliiviöljyssä, jotta ne saavat väriä pintaansa. Kumoa juurekset kulhoon ja mausta ne – lorauta päälle oliiviöljyä ja reilusti hunajaa sekä hienonnettu rosmariininoksa, suolaa ja pippuria. Laita juurekset ja valkosipulinpuolikkaat uunivuokaan ja lykkää uuniin potkan seuraan viimeiseksi puoleksi tunniksi. Tarjoa potka uunijuuresten ja paahdettujen valkosipulinpuolikkaiden kanssa.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Anonyymi
  13.10.2013 at 10:50

  Kiitos ohjeesta lähden nyt itse kokeilemaan. Ajatus oli ruskistaa nuo potkat ensin liedellä ja siirtää pata sitten hautumaan sataan asteeseen padan kansi kiinni. Se on ensi kokeiluni kansi kiinni. Sitä suositteli joku vasikanpaistille, ei kai tuosta karitsanpotkakaan loukkaannu.
  T. Juha

 • Reply
  Sini
  14.10.2013 at 05:59

  Toivottavasti onnistuu 🙂 Se on oikeastan aika sama ottaako pintavärin pannulla vai uunissa, minä en jaksanut sotkea montaa astiaa niin tein sen uunissa. Maku on tietysti hieman erilainen, mutta molemmissa hyvä. Jos pidät kannen kiinni uunissa, ei ainakaan höyryt pääse karkaamaan ja liha pysyy mehevänä.

 • Kommentoi