pataruoat/ Yleinen

Chili con carne

Viime aikoina useampikin ystäväni on stressanut tarjoiluista, kun olen ollut menossa kylään. “Mitä ruokaa voi tarjota ruokabloggaajalle?” Olen ollut hämmentynyt näistä kommenteista, sillä vaikka kirjoitankin ruoka-aiheista blogia, syödään meilläkin arkena pääasiassa ihan tavallista ruokaa – sellaista, joka ei blogiin asti päädy. Kuka nyt jaksaisi blogissa aina katsella kuvia tavallisista lihapullista tai makaronilaatikosta, vaikka ne hyvältä maistuvatkin? 

Eniten ihmetystä tässä aiheuttaa se, että vaikka olenkin kiinnostunut ruoasta ja arvostan itse tehtyä, en ikinä arvostele muiden kokkauksia. Minusta on joka kerta älyttömän ihanaa, kun joku viitsii nähdä sen vaivan, että laittaa minulle jotain syötävää. Ei sen tarvitse olla mitään koko päivän valmisteluita vaatinutta kikkailua, vaan yksinkertainen, hyvä ruoka on usein parasta. Ruokabloggaaja on vain tyytyväinen, kun saa kerrankin istua valmiiseen pöytään ilman, että itse tarvitsee tehdä mitään.

Jotenkin sitä itse pitää itsestään selvänä, että blogi ymmärrettäisiin sellaisena kuin se on – yhtenä kuvakulmana, ei kuvauksena koko elämästä. Kyllähän meillä varmaan syödään keskimääräistä vaihtelevampaa ruokaa, mutta suurin osa blogiinkin päätyneistä ohjeista on aika simppeleitä toteuttaa, joten en oikein ymmärrä, mistä tässä stressaamisessa on kyse. Toivoisinkin, että tämä kannustaisi kavereita kutsumaan useammin kylään ja luottamaan rohkeasti omiin kokkailuihinsa! Tämä koskee samalla tietysti myös muita – kutsukaa ihmisiä kylään ja luottakaa rohkeasti omiin tarjoiluihinne! 
Esimerkkinä toimikoon tällä kertaa vaikkapa tämä chili con carne, jonka tekeminen ei vaadi mitään sen kummempaa kokkaustaitoa – vain kärsivällisyyttä odottaa, että pata hautuu valmiiksi uunissa. Ja joka on silti älyttömän hyvää! Juuri sellaista syksyyn sopivaa, lämmittävää lohturuokaa. Tein padan tällä kertaa porsaan kasslerista, vaikka yleensä chili con carneen tavataankin käyttää jauhelihaa. Ylikypsä kassler toimii kuitenkin tässä tosi mainiosti, kun saa hautua nesteen kanssa uunissa pitkään. Lihan lisäksi pataan hyppäsi tuoreita ja säilöttyjä tomaatteja, paprikoita, isoja valkoisia papuja (kidneypavut sattuivat olemaan loppu), sipulia, valkosipulia, chiliä ja porkkanoita. Oman makunsa pataan antavat mausteet: kaneli, savupaprikajauhe ja juustokumina. Annos tarjoillaan riisin kera ja kruunataan tuoreella korianterilla ja lusikallisella ranskankermaa. 

Chili con carne 
500 g porsaan kassleria
 2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
3 tuoretta tomaattia
2 pientä paprikaa
3 pientä porkkanaa
2 chiliä
1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2 tl savupaprikajauhetta
1 rkl kanelia
2 tl juustokuminaa
 ripaus sokeria
suolaa
pippuria
1 tlk papuja (isoja valkoisia tai kidneypapuja)
nippu tuoretta korianteria
1 prk ranskankermaa

Pilko porsaan liha pieniksi paloiksi ja paista palat paistinpannulla pinnaltaan ruskeiksi. Kippaa lihat uunipataan ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja valkosipuli, pilkotut tomaatit ja paprikat, hienonnetut chilit ja kuoritut ja pilkotut porkkanat. Heitä perään säilyketomaatit ja mausteet. Voit tarvittaessa lisätä padan joukkoon hiukan vettä, jos säilyketomaattien neste ei riitä. Laita pata uuniin 150 asteeseen ja anna sen muhia uunissa vähintään pari tuntia. 
Kypsentämisen loppuvaiheessa lisää pavut ja anna niiden lämmetä. Keitä sillä välin riisi ja tarjoile chili con carne riisin, tuoreen korianterin ja ranskankerman kanssa.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi