juomat/ kevät/ leivät ja leivonnaiset/ lisukkeet/ sesonkiruoat

Pääsiäisen lampaat

Pääsiäisenä meillä syötiin tietysti lammasta (postauksen kirjoitus on hieman kestänyt, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan). Ostin kaksi lampaan paistia, kun paisti oli tarjouksessa 7 €/kg. Paistit saivat ensin pintaansa mausterubin ja sitten ne saivat muhia liemessä matalalla lämmöllä uunissa koko yön. 

Aamulla toinen pehmeä lampaanpaisti sitten nyhdettiin haarukoilla palasiksi. Lammas lykättiin itse tehtyjen pitaleipien väliin mintun, chilin, punasipulin, rucolan ja jogurttikastikkeen kanssa. Herkkua! Koska pääsiäisen ruokaseurue oli suuri, myös resepti on 7:lle hengelle (perunalisuke kahdelle, kuten yleensä blogissa)! Lisukkeena tarjoiltiin couscous-salaattia. Pitaleipälampaan seurana juotiin punaviiniä, joka sopi lampaalle erinomaisesti: Norton Cabernet Sauvignoninia. Mukavan mehevän makuinen viini, joka sopii varmasti myös kesän grilliruokien pariksi!

Toinen paisti lämmitettiin myöhemmin sellaisenaan (nyhtämättä). Toisella kerralla paistia tarjottiin uunissa muhiteltujen valkosipulien, mintun ja keitettyjen ruusukaalien sekä majoneesin kanssa ja toisella kerralla sitruunaisten paahdettujen perunoiden kanssa. Paisti maistui erinomaiselta molempien lisukkeiden kanssa, vaikka olisihan sen seuraksi voinut jonkinlaisen kastikkeen voinut toki keitellä!

Nyhtölammas pitaleivän välissä

2 kg luutonta lampaan paistia

suolaa
pippuria
chilijauhetta

1 valkosipuli
1 chili
0,5-1 l lihalientä

6 dl vettä
2 tl suolaa
4 tl sokeria
50 g hiivaa
13 dl vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä 

2 ruukkua tuoretta vahvaa minttua
5 dl rasvaista maustamatonta jogurttia
1/2 rasia rucolaa
2 punasipulia
2 mietoa chiliä

    
Mikäli käytät pakastelammasta, ota se jääkaappiin sulamaan paria päivää ennen lihan valmistusta. Valmistuspäivän aamuna ota lammas huoneenlämpöön lämpenemään. Tee lampaan pintaan samalla jo rub: sekoita suola, pippuri ja chilijauhe. Hiero rub lihan pintaan joka puolelle. Anna lihan maustua ja lämmetä vähintään 4 tuntia. 

Paista illalla lampaan pinnat kiinni paistinpannulla. Tee sitten lampaalle mausteliemi. Laita lammas uunivuokaan tai -pataan. Lisää lihalientä niin, että lammas peittyy vähintään puoliväliin (voit halutessasi peittää lampaan myös kokonaan). Kuori valkosipulin kynnet ja puolita ne. Viipaloi chili. Lisää chili ja valkosipuli liemen joukkoon. Laita lammas uuniin 100 asteeseen, jossa se saa olla koko yön (mitä pidempään, sen parempi – omani oli uunissa 10 tuntia). Halutessasi voit kääntää lihaa välillä ja kurkata sitä.

Tarkista aamulla, että lammas on hajoavan pehmeää. Ota se sitten pois liemestä, kiedo folioon ja anna sen jäähtyä. Kun liha on jäähtynyt, ota kaksi haarukkaa ja riivi niiden avulla pehmeä liha suikaleiksi. 

Valmista sitten pitaleivät. Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri. Lisää vehnäjauhot vähitellen, taikinaa samalla vaivaten. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan sitten kohota peitettynä kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina 16 osaan ja muotoile pyöreiksi, litteiksi leiviksi. Anna leipien kohota vielä hetki ja paista niitä sitten 250-asteisessa uunissa 5-8 minuuttia. Tarkkaile leipiä, etteivät ne pala! 

Valmistele lopuksi vielä muut pitaleipien täytteet. Tee ensin jogurttikastike sekoittamalla jogurttiin 1 ruukun verran hiennonnettua minttua, 2 hienonnettua valkosipulin kynttä, hieman suolaa ja pippuria sekä lorauttamalla perään vielä vähän oliiviöljyä. Laita jogurttikastike jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun valmistelet muut täytteet.

Hienonna toinen ruukullinen minttua. Pilko punasipulit puolirenkaiksi ja viipaloi chili. Pese rucola. Asettele kaikki omiin astioihinsa

Lämmitä lammas ja pitaleivät uunissa. Aseta myös ne pöytään – nyt kukin ruokailija voi koota oman leipänsä halkaisemalla pitaleivän melkein kokonaan ja lappamalla haluamansa täytteet väliin. 

Couscous-salaatti

1/2 pkt couscousia
suolaa
oliiviöljyä 
1 sitruuna
1 ruukku minttua
puolikas kurkku
1 pkt fetaa
1 punasipuli

Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Lorauta sekaan runsaasti oliiviöljyä ja irrottele couscous irtonaiseksi haarukalla. Raasta sitruunan kuori couscousin sekaan, halkaise sitruuna ja purista sen mehu myös couscousin joukkoon. Hienonna minttu, pilko kurkku ja viipaloi punasipuli. Sekoita minttu, kurkku ja punasipuli couscousin joukkoon. Murustele feta vielä sormin couscousin joukkoon. Koristele annos mintunlehdillä ja tarjoa pitaleipien seurana.

Sitruunaiset paahdetut perunat

500 g perunoita (esim. siikliä)
1 sitruunaa 
2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
0,5 rkl oreganoa 
pippuria
suolaa
paprikajauhetta

Pese ja halutessasi myös kuori perunat (minä söin omani kuorineen). Paloittele perunat pienehköiksi paloiksi. Raasta sitruunoista kuori kulhoon, halkaise sitruunat ja purista myös niiden mehu kulhoon. Kuori valkosipulin kynnet, lyttää ne veitsen sivulla ja hienonna. Lisää ne sitten sitruunamehun seuraksi kulhoon. Lisää seokseen sitten loput aineet: oliiviöljy, oregano, pippuri ja suola.

Heitä perunat kulhoon kastikkeen joukkoon ja sekoita. Kaada perunat mausteineen leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista niitä 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet kauniin värin pintaansa ja ovat kypsiä. Tarjoa lampaan kanssa. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  9.4.2013 at 14:50

  Pitaleipäreseptiä olen katsastellut pitkään, joten tämä tulee tarpeeseen ja menee testiin.

  Meillä oli muuten karitsanpaistia ja bulgursalaattia eli vähän samanoloisella lähestymisellä pääsiäisen lampaat

 • Reply
  Sini
  10.4.2013 at 05:53

  Nuo pitaleivät on helppo tehdä ja ovat aina onnistuneet 🙂
  Aika samantyylistä kerrassaan 😉

 • Kommentoi