juomat/ keitot

Sinisimpukat kookosliemessä

Olen nykyään niin suuri sinisimpukoiden ystävä, että jos ravintolassa vain suinkin on listalla sinisimpukka-annos, on se melkeinpä varmasti se annos, jonka valitsen. Sinisimpukoiden valmistus on kotonakin helppoa, kunhan vain on tarkka niiden keittämisen kanssa. Syy, miksi itse kokkailen niitä aika harvoin, on se, että ne pitäisi ostaa tosi tuoreina kaupasta – käytännössä siis kaupan tiskistä suoraan kattilaan. Nyt osui silmiin sinisimpukkatarjous enkä ollut ehtinyt vielä iltaruokaa kokkailemaan, joten ei muuta kuin sinisimpukat mukaan! 

Kun ostat sinisimpukoita, kalatiskillä käydään ne läpi, jotta joukkoon ei eksy kuolleita yksilöitä. Jos tiskillä ei tätä automaattisesti tehdä, muista vaatia sitä! Ei ole kenenkään etu, jos saat simpukoista ruokamyrkytyksen. Varmuuden vuoksi simpukat käydään vielä kotonakin kahteen kertaan läpi: ensin ennen keittämistä ja toisen kerran vielä keittämisen jälkeen. Ennen keittämistä simpukoiden pitää sulkeutua, kun kopautat niitä kevyesti pöytään – heitä sulkeutumattomat yksilöt pois. Keittämisen jälkeen simpukoiden tulee avautua kunnolla – heitä tällöin avautumattomat yksilöt pois. Näin toimimalla vakuutut siitä, ettei seassa ole huonoja simpukoita! Hyvässä liemessä kypsennetyt sinisimpukat ovat tämän pienen vaivan arvoisia, kun ne muuten kypsyvät ihan parissa minuutissa ollen aikamoista luksuspikaruokaa.

Olen aiemmin tehnyt sinisimpukoita valkoviinissä, joka onkin se perinteisin versio. Tuo perinteinen versio onkin niin hyvä, että olen jumittanut siinä aika pitkään. Myös Gastropub Rikhardsissa syömäni kermalla, pekonilla ja valkosipulilla höystetyt simpukat olivat erinomaisia. Tällä kertaa halusin kuitenkin jotain vähän erilaista ja päätin yhdistää simpukat aasialaisiin makuihin. Äyriäiset toimivat yleensä hiukan tulisessa ruoassa paremmin kuin hyvin, eikä tämä ruoka tehnyt poikkeusta. Simppeli liemi simpukoille muodostui tällä kertaa sipulista, valkosipulista, chilistä, korianterista, limen mehusta, kookosmaidosta ja valkoviinistä. Pehmeän kookosmaidon, tulisen chilin, voimakkaan korianterin ja kirpeän limen yhdistelmä on tasapainoinen ja korostaa simpukoiden omaa, herkkää makua.
Simpukat on mielestäni helpoin syödä sormin: nappaat simpukan kuorista kiinni ja irrotat puolikkaat toisistaan, toisella kuoren puolikkaalla irrotat simpukan lihan kuoresta ja kaapaiset kuoren vielä täyteen lientä. Kannattaa varata jokaiselle ruokailijalle lautasliina tai pari ja erillinen astia simpukan kuorille. 

Sinisimpukat kookosliemessä

800 g sinisimpukoita per syöjä
2 dl valkoviiniä
1 tlk kookosmaitoa
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä 
1 mieto chili
1 nippu korianteria
1 lime
(suolaa)

Käy sinisimpukat läpi – heitä pois rikkinäiset ja sellaiset, jotka eivät sulkeudu, kun kopautat niitä kevyesti pöydän reunaan. Huuhtele jäljelle jääneet simpukat ja poista niistä parrat kiskaisemalla varoen. 

Hienonna sipuli, valkosipuli, chili ja korianteri. Kuullota valkosipulia ja sipulia hetki kattilan pohjalla oliiviöljyssä. Lisää sitten valkoviini, kookosmaito ja limen mehu, kiehauta. Lisää joukkoon puolet chilistä, puolet korianterista ja simpukat. Laita kansi päälle ja anna niiden kiehua kannen alla viitisen minuuttia. Kaikkien simpukoiden ei tarvitse peittyä liemeen, sillä ne kypsyvät höyryssä. Voit ravistella kattilaa välillä. Simpukat ovat valmiita, kun ne ovat avautuneet. 

Kun simpukat ovat valmiit, nosta ne reikäkauhalla tarjoiluastiaan ja heitä kaikki avautumattomat simpukat pois. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Kaada liemi simpukoiden päälle ja koristele annokset lopuilla chilillä ja korianterilla. Tarjoile valkoviinin ja hyvän vaalean leivän kanssa.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi