juomat/ sesonkiruoat/ talvi/ Yleinen

Joulumenua

Menen jouluksi valmiiseen pöytään, mutta ajattelin viedä jotain mukanani ja lisäksi teen ainakin joululaatikoita 91-vuotiaalle mummolleni. Mummo on tehnyt jouluruoat seitsemän vuosikymmenen ajan, mutta nyt ei enää jaksa, joten teen hänelle joululahjaksi jotain joulupöytään. Tässä ajatuksiani siitä, mitä minun joulumenuuni ehdottomasti kuuluisi. Linkeistä pääsee blogissa aiemmin julkaistuihin resepteihin, toki kaikista ei reseptiä löydykään. Ainakin perunalaatikosta on tulossa juttua vielä ennen joulua. Postauksen kuvituksena on vanhoja kuvia blogissa esiintyneistä jouluun liittyvistä resepteistäni

Buffetpöytään:
Saaristolaisleipä – en ole niinkään joululimpun ystävä, mutta saaristolaisleipää voisin syödä loputtomasti. Tuo makea leipä sopii erinomaisesti joulun aikaan.
Graavilohi – joulumenuni tärkeänä osana on kala, tämä maistuu esim. saaristolaisleivän päällä tai sellaisenaan. Viime vuonna graavasin kalan itse, mutta se ei ensiyrittämällä ainakaan onnistunut kovin hyvin – ehkä sitä voisi yrittää vielä uudemmankin kerran.
Siianmäti, smetana ja punasipuli – mäti on superherkkuani ja sopii ihanasti joulupöytään kalan seuraan. Tätä voi toki syödä milloin vain, mutta mielestäni mäti sopii joulupöytään erinomaisesti!
Sienisalaatti – sienisalaattia on aina ollut myös joulupöydässämme ja se toimii myös saaristolaisleivän päällä tai sellaisenaan.
Kinkku – onhan joulupöydässä nyt kinkku oltava. Nautitaan ehdottomasti Maailman Parhaan Sinapin eli Ruoveden Herkun konjakkisinapin kanssa.
Kotijuusto – no, tämä on mummoni bravuuri, jolle olen ollut perso lapsesta asti. Kotijuustoa on aina ollut joulupöydässä ja siihen liittyykin paljon jouluisia muistoja. Saaristolaisleivän päälle tätäkin!
Imelletty perunalaatikko – tämä on listan viimeisimpiä tulokkaita. Avokin suvussa tehdään mahtavaa, löysää imellettyä perunalaatikkoa, jota voisi kauhoa suoraan kulhosta lusikalla. Tämän tekemisestä tulee vielä oma postauksensa. En (vielä) tee aivan yhtä hyvää kuin avokin suvussa tehdään, vaatii siis hieman harjoittelua.
Porkkana- ja lanttulaatikko – näihin minulla ei ole erityistä intohimoa, mutta tykkään, että kaikkia kolmea laatikkoa on jouluna saatava.
Lipeäkala, keitetyt perunat ja valkokastike – toiset eivät pidä lipeäkalasta yhtään, minulle se taas on joulun erityinen herkku.
Salaatti raikas salaatti joulupöydässä muiden raskaampien ruokien seurana on hyvä. Tekisin ehkä jotain pähkinäistä salaattia.

Juomaksi:
Punaviini – yksi ehdottomista punaviinisuosikeistani on pehmeä ja marjainen Miss Harry, joka toimii hyvin mietojen laatikoiden ja voimakkaamman sinapinkin kanssa. Suosikkirypäleyhdistelmäni (grenache, shiraz, mourvedre) punaviineissä. 
Valkoviini viiniksi valitsisin Paul Zinck Rieslingin, joka sopii hapokkuutensa vuoksi kalojen kanssa erinomaisesti.

Jälkiruoaksi:
Juustotarjotin ja viikunahilloa – jos ei ole tullut selväksi vielä, pidän juustoista tosi paljon. Siksi juustotarjotin on ehdoton suosikkijälkiruokani myös joululle. Valitsisin tarjottimelle mietoa, pehmeää brietä, voimakasta manchegoa ja mustaleimaemmentalia.
Hyvää tummaa suklaata – pieni makea riittää tuhdin aterian jälkeen.
Portviini Graham’s Late Bottled Vintage. Toimii sekä juustotarjottimen että tumman suklaan kanssa. Makea ja marjainen portviini lämmittää jouluyössä.


Mitä ehdottomia suosikkeja sinun joulumenuusi kuuluu? 

Tämä postaus on muuten jo blogin 100. postaus

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Emmi K
  12.12.2012 at 20:01

  Nam! Herahti vesi oikein kielelle tuosta juustosta (ja puolisolle sienisalaatista…) Vinkvink, täällä odotellaan joulupöydän täytteitä 😉 Ja onnea 100. postauksen johdosta! T. Sisko

 • Reply
  Sini
  13.12.2012 at 07:36

  Tekisi kyllä itsekin mieli tuota juustoa ja pari meinasin niitä tehdäkin – toisen itselle ja toisen mummolle. Voit käydä siellä maistelemassa! Harmi, että rouskusaalis jäi laihaksi tänä vuonna, joten sienisaalaattia ei taideta tänä vuonna paljon syödä… Josko pakkasesta vielä yksi pussi löytyisi… Ja kiitos 🙂

 • Kommentoi