Yleinen

Baklava

Lomailimme keväällä Turkissa, jossa maistoin paikallista makeaa herkkua, baklavaa, ensimmästä kertaa. Pieni, supermakea suupala täynnä upeaa makua! Söin loman aikana monta kertaa noita pieniä leivoksia pari kappaletta, ja loman jälkeen ne jäivät sen verran kummittelemaan mieleen, että piti yrittää tehdä niitä itse kotona. Leivosten monikerroksellisesta mausta olisi voinut luulla, että niiden tekeminen olisi vaikeaa, mutta todellisuudessa se olikin tosi helppoa ja leivoksista tulikin yhtä hyviä kuin lomalla! 

Baklava on Lähi-idän alueella suosittu leivonnainen, josta on olemassa lukemattomia eri variaatiota ja sen takia se antaakin paljon vapautta maustamisen suhteen. Perusrunkona baklavalle toimii kuitenkin filo-taikina, pähkinöistä tehty täyte ja leivonnaisen päälle kaadettava siirappi. Pähkinöinä voi käyttää mitä tahansa pähkinöitä, klassisin versio sisältää ainakin pistaasipähkinöitä. Suolattomien pistaasipähkinöiden löytäminen oli kyllä haasteellista, joten käytin suolattuja, jotka huuhtelin kylmällä vedellä – hyvin toimivat! Suosittelen kuitenkin käyttämään niitä suolattomia, jos vain suinkin niitä löydät. Niitä pitäisi kuulemma olla ainakin Punnitse & Säästässä. Lisäksi tuon siirapin voi tehdä monen makuisena, mutta se sisältää usein ainakin hunajaa. Tässä versiossa laitoin siirappiin hunajaa, sokeria ja hieman vettä. Siirapin voi maustaa esimerkiksi ruusuvedellä, appelsiinin kuorella, sitruunamehulla tai muulla mausteella. Loputtomasti vaihtoehtoja! Minä maustoin vain tuon pähkinäseoksen kanelilla ja kardemummalla – nuo mausteet sopivat erinomaisesti pähkinöiden ja siirapin makeuteen! 

Ensimmäisen kerran maistoin tätä herkkua tosiaan Turkissa, kun olin etukäteen selvittänyt, mitä kaikkea reissussa kannattaisi maistaa, ja törmäsin tähän leivonnaiseen. Loman alkupäivinä sitten olimme tilaamassa ravintolassa ko. leivosta, joita kyllä löytyi listalta, mutta ne olivatkin loppuneet. Jätimme sitten jälkiruoan väliin ja lähtiessämme ravintolasta päätimme metsästää jostain baklavaa. Kävelimme ravintolasta ulos kadulle ja vastapäätä sattui olemaan pieni leivospuoti, jonka nimessä oli sana baklava. Ajattelimme, ettei sen nimisestä paikasta voisi saada huonoa baklavaa ja kävelimme sisään. Puodin tiskissä oli pitkät rivit erilaisia baklavia ja jäimme suut auki ihmettelemään, mistä voisi aloittaa. Puodin ystävälliset myyjät huomasivat ihmettelymme ja kysyimme englanniksi (jota he eivät tietenkään ymmärtäneet), mikä olisi parasta. Myyjät antoivat meille sitten muutaman leivoksen maistiaisiksi ja saimme päättää, mitä niistä otamme. Aika ihanaa palvelua! Parhaita olivat mielestäni sellaiset versiot, joissa oli päällä ja sisällä pistaasipähkinöitä. Leivosten hintakin oli jotain niin naurettavaa, että haimme samasta puodista niitä vielä moneen otteseen loman aikana. 

Alla olevan reseptin mukaan baklavaa tulee aika iso määrä, mutta filo-taikinaa on hankala olla käyttämättä koko pakettia, joten tein määrästä ison ja vein leivonnaisia töihin loman alkamisen kunniaksi. Toki osan filo-taikinasta voi käyttää vaikkapa suolaiseen piiraaseen tai pasteijoihin. 
 
Baklava

1 pkt filo-taikinaa
250 g sulatettua voita

250 g pähkinöitä (suolattomia pistaaseja ja hasselpähkinöitä)
2 rkl sokeria
1 rkl jauhettua kanelia
1 rkl kardemummaa

2 dl sokeria
1 dl hunajaa
1 dl vettä

hieman pistaasipähkinärouhetta koristeluun

Ota filo-taikina sulamaan pari tuntia ennen kuin alat leipomaan. Älä poista taikinaa paketista ennen kuin se on kokonaan sulanut, etteivät ohuet taikinalevyt hajoa. 

Valmistele ensin täyte ja siirappi. Mittaa siirapin ainekset kattilaan ja kiehauta seos. Anna sen porista vartin verran miedolla lämmöllä ja sakeentua hieman. Ota siirappi sitten pois levyltä ja anna sen jäähtyä. Tee täyte mittaamalla ainekset tehosekoittimen kulhoon ja surauttamalla seoksen tasaiseksi. 

Sulata voi. Ota täyte, sulatettu voi ja uunivuoka valmiiksi. Avaa filo-taikinapaketti ja levitä levykerrokset pöydälle. Leikkaa koko taikinanippu vuoan kokoisiksi paloiksi. Ala sitten kasata leivonnaista vuokaan: voitele vuoan pohja, ota yksi vuoan kokoinen taikinalevy ja aseta se vuokaan. Voitele sitten taikinalevy. Toista näitä kerroksia muutaman kerran. Lisää sitten väliin pähkinätäytettä. Jatka, kunnes olet käyttänyt koko taikinanipun ja kaiken täytteen. Ideana on voidella jokainen taikinalevy ja laittaa niitä aina useampia päällekkäin ja harvemmin täytettä. Laita viimeiseksi kerrokseksi filotaikinaa. Leikkaa leivonnainen jo valmiiksi paloiksi: vedä viillot ensin suoraa ja sitten kulmittain, jotta saat aikaan kauniita, pieniä paloja. Paista sitten leivonnaista 180 asteessa uunissa leivinpaperilla peitettynä 35-45 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. 

Kun otat leivonnaisen uunista, kaada siirappi sen päälle, kun se on vielä kuuma. Ripottele vielä pistaasipähkinärouhetta leivonnaisen pinnalle. Laita leivonnainen jääkaappiin vetäytymään vähintään kuudeksi tunniksi. Leikkaa vetäytynyt baklava paloiksi.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi