grilliruoat/ kesä/ lisukkeet/ sesonkiruoat

Grillatut jättikatkaravut ja kesäsipulit vartaissa

Alkaako pelkkä iänikuisen makkaran, possupihvien ja halloumin grillaaminen kyllästyttää? Kokeilepa vaihteeksi grillata näitä marinoituja jättikatkarapuja ja kesäsipuleita vartaissa. Ihanan kevyttä, raikasta ja silti upean makuista!

Olen jo pidemmän aikaa halunnut testata raakojen, pakastettujen jättikatkarapujen makua, mutta jostain syystä niiden kohta ammottaa usein tyhjyyttään lähikaupassani. Tällä kertaa onnisti ja sain napattua paketin mukaani. Nuo nappaamani jättikatkaravut olivat kuorellisia ja jätin kuoret paikoilleen grillauksen ajaksi – kuoret pitivät katkaravut mehevinä grillauksen aikana, mutta lähtivät syömisvaiheessa onneksi kevyesti sormilla vetämällä irti. Sormet näiden syömisessä joutui siis kuitenkin likaamaan! Isoin homma noissa raa’oissa katkaravuissa oli rapujen suolten poistaminen, joka tapahtuu halkaisemalla kuori vatsapuolelta ja vetämällä valkoinen/musta suoli kevyesti irti. Homma on helppo, mutta vie toki hetken aikaa. Maku oli kuitenkin noissa raa’oissa jättikatkaravuissa paljon raikkaampi verrattuna esikypsennettyihin.

Tein jättikatkaravuille aasialaishenkisen marinadin. Marinadin pohjana toimi oliiviöljy, johon sekoitin hienonnettua chiliä, valkosipulia, limemehua ja korianteria sekä suolaa ja pippurian . Myös hienonnettu tai raastettu inkivääri sopisi marinadiin erinomaisesti! Marinadista tuli tosi hyvää, mutta sen olisi kannattanut antaa marinoida katkarapuja kauemmin kuin puoli tuntia, kun katkarapujen kuoretkin hieman hidastavat marinadin imeytymistä. Marinoi katkarapuja siis vähintään neljä tuntia, niin saat maut vahvemmiksi! 

Olen pyrkinyt vähentämään valmiiksi marinoitujen lihojen syömistä ja tekemään enemmän marinadeja itse. Aika usein päädyn tämän tyyppiseen, oliiviöljypohjaiseen aika kevyeen marinadiin. Tarkoituksena olisi kokeilla jotain muitakin itse tehtyjä marinadeja, ainakin lihalle olisi kiva tehdä jotain hieman tuhdimpaa ja mausteisempaa marinadia. 

Laitoin jättikatkaravut vartaisiin, koska niitä on huomattavasti helpompi grillatessa siirrellä ja käännellä hieman isommissa nipuissa, varsinkin jos niitä grillaa kerralla isomman setin. No, näyttävät ne varrastettuina myös vähän kauniimmilta kuin yhdessä keossa.  

Lisukkeeksi grillasin simppelisti kesäsipulia vartaissa ja esikypsennettyä maissia. Sipuliin en laittanut mitään marinadia, sivelin sen vain oliiviöljyllä ja ripsautin hieman suolaa päälle. Maissit uitin valmiissa grillauskastikkeessa, mutta ensi kerralla ostan tuoreita maisseja ja teen niillekin marinadin itse. 

Grillatut jättikatkaravut ja kesäsipulit vartaissa

1 pkt raakoja jättikatkarapuja
2 dl oliiviöljyä
2 mietoa chiliä 
4 valkosipulin kynttä
1 lime
suolaa
pippuria

4 kesäsipulia varsineen
oliiviöljyä
suolaa

2 esikypsennettyä maissia 
grillauskastiketta

Sulata jättikatkaravut jääkaapissa. Esikäsittele sulaneet jättikatkaravut tekemällä veitsellä viilto niiden vatsapuolelle ja poistamalla suoli kevyesti vetämällä. Kuivata esikäsitellyt ravut talouspaperilla. 

Valmista ravuille marinadi. Hienonna chili ja valkosipuli. Halkaiset lime. Kaada oliiviöljy minigrip-pussiin ja heitä sekaan hienonnettu chili ja valkosipuli ja purista joukkoon limen mehu. Mausta seos vielä suolalla ja pippurilla. Heitä esikäsitellyt, kuivatut katkaravut marinadin sekaan, sulje pussi ja heiluttele marinadi ja katkaravut kunnolla sekaisin. Anna jättikatkarapujen marinoitua vähintään 4 tuntia jääkaapissa. 


Valuta esikypsennettyjen maissien päälle grillauskastiketta. Halkaise kesäsipulit puoliksi ja pilko puolikkaat noin 5 cm pitkiksi paloiksi. Pujottele palat grillausvartaisiin ja sivele niiden pintaan oliiviöljyä ja ripauta niiden pinnalle hieman suolaa. 

Laita maissit ensin grilliin miedolle lämmölle. Voit valella niitä grillauksen aikanakin grillauskastikkeella. Valmistele tällä välin jättikatkaravut loppuun pujottelemalla ne vartaisiin. Lisää grilliin sitten kesäsipulivartaat. Kun maissit ja kesäsipulit alkavat olla kypsiä, nosta grillin lämpötilaa ja grillaa jättikatkaravut. Katkaravut kypsyvät parissa minuutissa, joten grillin lämpötila saa olla kovempi, jotta katkarapujen pinta saa kauniin ruskean sävyn. Voit valella myös katkarapujen pintaa grillauksen aikana marinadilla. Syö kaikki kuumana, ulkona ja sormin, silloin grilliruoka on parhaimmillaan! Muista varata syöjille paperia sormien pyyhkimistä varten!

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jokihaka Kokkaa
  12.7.2013 at 05:42

  Nam! Grillatut ravut maistuis kyllä tännekin!

 • Reply
  Sini
  13.7.2013 at 18:44

  Seuraavalla kauppareissulla siis ravut ostoskoriin 😉

 • Kommentoi