Yleinen

Pikakaramellisoitua porsaan kylkeä

Ylikypsä porsas kaikissa eri muodoissaan taitaa olla nykyään melko suosittua monissa suomalaisissa kodeissa. Koska olen itse suuri ylikypsän, karamellisoidun lihan ystävä (se Farangin karamellisoitu porsas!), olen kehitellyt siitä myös nopeampia, arkenakin helposti valmistuvia versioita. Usein teen ylikypsää porsasta niskasta, mutta pidän paljon myös porsaan kyljestä, siinä kun on ihana rasvakerros myös mukana. Tällä kertaa käytin luullista porsaan kylkipalaa, mutta voit käyttää luullista tai luutonta, mutta mielellään sellaista palaa, jossa on rasvaakin.
Tässä ohjeessa karamellisointi tapahtuu nopeasti, mutta itse lihan kypsyminen kestää pitkään. Näin lihasta tulee upean mureaa ja pehmeää, se suorastaan hajoaa suussa. Liha hautui uunissa yön yli, yhteensä yli 12 tuntia. Varsinaista ruoanlaittoaikaa tämä resepti ei kuitenkaan vaadi kovinkaan kauaa, kun liha hautuu omassa rauhassaan yön aikana, ilman että kokin tarvitsee puuttua sen olemiseen.
Kastike on sovellettu aiemmasta tahmakanareseptistäni, jossa nopea karamellisointi antaa ihanan makean maun kanalle tai tässä tapauksessa lihalle. Kastike keitetään suoraan samassa uunivuoassa, missä lihakin on kypsennetty – melko helppoa ja liha saa tässä vaiheessa pintaansa ihanan rapeuden. Kastike saa makeutensa hunajasta ja sokerista, hiukan tulisuutta chilistä ja lisämakua vielä valkosipulista ja inkivääristä. Lihan seurana tarjotaan riisiä ja annokset kruunataan tuoreella korianterilla sekä chilillä. Aika mainiota arkiruokaa! 
 
Pikakaramellisoitua porsaan kylkeä
 1,5 kg porsaan kylkeä (luullista tai luutonta)
 suolaa
pippuria
3 valkosipulin kynttä
pala inkivääriä
1 mieto chili
1/4 dl balsamiviinietikkaa
1/4 dl hunajaa
1/4 dl ruokokidesokeria
2 rkl soijaa
riisiä
korianteria
chiliä 
Ota liha lämpenemään puoli tuntia ennen paistamista. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja laita se uunivuokaan. Paista ensin uunissa kovalla lämmöllä (250 astetta) pinnat kiinni. Kun pinta on ruskistunut, alenna lämpötila sataan asteeseen ja anna lihan hautua uunissa yön yli, noin 12 tuntia. 
Seuraavana päivänä liha karamellisoidaan samassa vuoassa karamellikastikkeella. Hienonna valkosipuli, inkivääri ja chili. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään uunivuoassa lihan kanssa. Keitä kastiketta kokoon uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes se on sakeutunut hiukan ja liha on saanut kauniin värin pintaansa. Voit valella lihaa kastikkeella keittämisen aikana. Keitä lopuksi riisi ja tarjoa liha riisin, tuoreen korianterin ja chiliviipaleiden kera. 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi