alkupalat ja pikkusuolaiset/ Yleinen

Musta ja vihreä tapenade

Pastiksen vierailun jälkeen mieleni on tehnyt vaaleaa, hyvää leipää ja sen seuraksi tapenadea. Ehkä olisin voinut tarttua tapenadeen jo aiemmin, niin helposti se valmistui ja niin hyvää se oli! Eli jos pidät oliiveista, suosittelen lämpimästi testaamaan tapenadea .

Tapenadea eli oliivitahnaa voi muokata aika monenlaiseksi, mutta aina siinä on oliiveja ja oliiviöljyä. Tein kahta eri versiota: toisen mustista ja toisen vihreistä oliiveista. Mustaan tapenadeen tuli kapriksia, basilikaa ja valkosipulia, vihreään taas minttua, sitruunamehua ja valkosipulia. Suosikikseni nousi tuo musta tapenade! 

Inspiraatiota tapenadeen hain Jokihaka kokkaa -blogista, josta löytyikin tapenade parilla eri tyylillä. Omat versioni sovelsin hieman sen mukaan, mitä jääkaapista löytyi. Voit antaa tapenaden maustua hetken jääkaapissa ennen tarjoilua. Se myös säilyy seuraavaan päivään ihan hyvin ilmatiiviissä rasiassa – tällöin tosin valkosipulin maku hieman korostuu. Tarjoa tapenade hyvän vaalean leivän ja parin erilaisen juuston seurana. Lasillinen punaviiniä vielä lasiin ja avot, ihana syksyn iltaherkku on valmis! 

Musta tapenade

200 g mustia kivettömiä oliiveja
2 rkl kapriksia
1 valkosipulin kynsi
kourallinen tuoretta basilikaa
noin 1/2 dl oliiviöljyä
pippuria

Pilko oliivit, kaprikset ja valkosipuli paloiksi. Revi basilikan lehdet. Laita pilkkomasi ainekset kulhoon ja surauta sauvasekoittimella hienoksi. Lisää sitten oliiviöljy pienissä erissä ja soseuta, kunnes koostumus on sopiva. Mausta pippurilla.

Vihreä tapenade

200 g kivettömiä vihreitä oliiveja
1 valkosipulin kynsi
kourallinen tuoretta minttua
1/2 rkl sitruunamehua
noin 1/2 dl oliiviöljyä
pippuria

Pilko oliivit ja valkosipuli paloiksi. Revi mintun lehdet. Laita pilkkomasi ainekset kulhoon ja surauta sauvasekoittimella hienoksi. Lisää sitten sitruunamehu ja oliiviöljy pienissä erissä ja soseuta, kunnes koostumus on sopiva. Mausta pippurilla.
 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi