Yleinen

Kasvisburgerit

Kenellekään ei liene jäänyt epäselväksi se, että pidän kovasti hampurilaisista. Jatketaan siis samalla teemalla! Sain kotona haasteen tehdä hyviä kasvishampurilaisia (kasvishampurilainen ei kuulemma voi olla ikinä yhtä hyvä kuin lihaa sisältävä – no varmasti voi!), joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. 

Tein näihin samoja sämpylöitä kuin aiemmin karitsaburgereihin (tuplasetin, jotta sain samalla pakkaseen valmiiksi sämpylöitä). Unohdin taas seesaminsiemenet, vaikka niitä olisi ollutkin kaapissa! Sämpylät voi tehdä myös valmiiksi edellisenä päivänä. Inspiraation täytteisiin sain sekä noista karitsaburgereista että Torissa syömästäni kasvisburgerista. Hankalin osa oli tietysti tuo kasvispihvi – päätin tehdä papupihvit, koska pavuissa on mukavan tuhti maku. Pihvit onnistuivat ihan OK, niitä oli tosin hieman hankala pitää koossa ilman kananmunaa. Vinkkejä tähän koossa pysymisen avittamiseen otetaan vastaan! Ensi kerralla laitan suosiolla sitä kananmunaa, kun ei tuo majoneesikaan vegaanista ole, ideana näissä oli vain se, etteivät sisällä lihaa. Mutta pihveissä maistui siis kivasti papu ja mausteet, eli maku oli kohdillaan, mutta koostumuksen kanssa oli ehkä hieman ongelmia, kuten usein kasvispihvien kanssa.

Täytteiksi valikoitui pihvien lisäksi avokado, rucola, punasipuli ja aioli. Vaikka täytteet olivat hyvät, niistä tuli aika tuhdit tuon papupihvin seuraksi. Burgerit olisivat kaivanneet ehkä jotain tulista kastiketta tai muuta vastaavaa lisäksi. Ehkä itse tehtyä ketsuppia? No, kehittely jatkukoon! Jos saat kuitenkin lihasta kieltäytyviä vieraita, näillä hampurilaisilla hoidat kyllä pisteet kotiin! 

Kasvisburgerit

3 3/4 dl maitoa
50 g hiivaa
500 g jauhoja
35 g huoneenlämpöistä voita
1 tl suolaa 

1 kananmunan keltuainen
1/2 tl sinappia 
2 dl rypsiöljyä
suolaa
valkoviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi

2 kypsää avokadoa
1 punasipuli
rucolaa
1 tlk papusekoitusta
loraus oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
tuoreita yrttejä, esim. rosmariinia ja timjamia
suolaa
pippuria

Tee ensin sämpylät: sekoita taikinan ainekset ja vaivaa taikinaa käsin noin 15 minuuttia. Anna taikinan sitten levätä kulhossa 30 minuuttia. Pyörittele taikinasta 12 kappaletta sämpylöitä ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Anna sämpylöiden kohota vielä liinan alla noin tunnin. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. 

Valmistele sämpylöiden kohotessa aioli. Laita kananmunan keltuainen kulhoon sinapin kanssa ja sekoita. Ala sitten vatkata seosta vimmatusti ja lisää rypsiöljy vähän kerrallaan. Jatka vatkaamista, kunnes seos muuttuu kuohkeaksi ja kiiltäväksi. Mausta majoneesi sitten suolalla ja valkoviinietikalla. Hienonna valkosipulin kynsi niin pieneksi kuin saat ja sekoita se majoneesin joukkoon. Laita jääkaappiin odottelemaan burgereiden kokoamista. 

Kuori avokado ja punasipuli, pilko punasipuli puolirenkaiksi ja avokado viipaleiksi. Pese rucola ja kuivata se. 

Tee sitten pihvitaikina: valuta pavut ja laita ne kulhoon. Muussaa pavut haarukalla (joukkoon saa jäädä isompiakin palasia). Lisää sitten muussattujen papujen joukkoon loraus oliiviöljyä, hienonnettu valkosipulin kynsi, hienonnetut yrtit ja suola sekä pippuri. Sekoita. Anna taikinan levätä jääkaapissa hetki ennen paistamista. Muotoile taikinasta pihvejä ja paista ne miedolla lämmöllä paistinpannulla, niin että pavut kypsyvät ja pihvien pinta saa kauniin ruskean sävyn. Mikäli pihvit eivät meinaa pysyä koossa, paina niitä kasaan paistinlastalla. 

Kokoa lopuksi burgerit: halkaise sämpylä, lisää päälle pihvi, lusikallinen aiolia ja avokadoa, punasipulia sekä rucolaa. Tarjoa heti esimerkiksi ranskalaisten kanssa! 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi