keitot/ kesä/ Yleinen

Kesäkeitto leipäjuustolla

Kesäkeitto nähtiin jo viime kesänä blogissa, mutta kokkailen sitä kyllä kesäisin useamminkin. Söin alkukesästä lounaallakin kesäkeittoa, mutta siinä oli sellainen pikku twisti, että sen päälle oli lisäksi laitettu leipäjuustoa. Mikä kuningasidea! Tuoreista, raikkaista kasviksista kermaan keitetty keitto ja pehmeä leipäjuusto sopivat ällistyttävän hyvin toisilleen. Leipäjuusto oli jo lapsena suurta herkkuani ja olisin voinut syödä sitä koko siivun yksin (no, myönnettäköön, että tekisin sen nytkin!). Söin tätä keittoa itse tällä kertaa kaksi lautasellista, koska sekä keitto että juusto ovat enemmän kuin mieleeni ja yhdessä vielä enemmän kuin osiensa summa! 

Keitto saa leipäjuustosta hiukan ruokaisamman fiiliksen. Kesäkeitto on siitä hieno, että siihen voi valita juuri sellaiset kasvikset, mistä itse pitää ja mitkä sattuvat olemaan parhaimmillaan: minulla oli viime vuoden tapaan uusia perunoita, naattiporkkanoita, kukkakaalia, kesäsipulia ja herneitä. Tykkään keittää keiton pienessä määrässä vettä ja lisätä lopuksi kunnollista kuohukermaa joukkoon. Kasviksia ei missään nimessä kannata keittää liian pehmeiksi, vaan kannattaa jättää niihin hiukan purutuntumaa, ettei keitosta tule liian mössöistä. En myöskään tykkää kuoria perunoita ja porkkanoita – niiden ohuet kuoret vain tuovat keittoon hiukan rustiikkisutta. Toki voit halutessasi myös kuoria ne! Keiton päälle vielä leipäjuustoa ja lehtipersiljaa, niin avot! Muista maustaa keitto reilusti suolalla, jotta siitä ei tule mautonta! 

Kesäkeitto leipäjuustolla

300 g uusia perunoita
3 kpl naattiporkkanoita
puolikas kukkakaali
1 kesäsipuli varsineen
200 g herneitä
2 dl kuohukermaa
puoli pakettia leipäjuustoa
lehtipersiljaa
suolaa
pippuria

Pese perunat, porkkanat ja kukkakaali. Pilko kasvikset. Keitä kasviksia hetki vedessä. Silppua tällä välin kesäsipuli ja kuori herneet. Kun kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä, lisää kesäsipulisilppu kuoritut herneet. Kaada joukkoon kerma ja kiehauta nopeasti. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile keitto leipäjuustopalasten ja lehtipersiljan kera.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  15.7.2014 at 20:08

  Ihan parasta kesäruokaa. Onneksi menen pian äidin luo, koska mies ei ymmärrä tämän päälle…
  Olen leipäjuustofriikki enkä voi ostaa sitä juuri tuon koko palan katoamisen takia, mutta tätä on kyllä pakko testata.

 • Reply
  Sini
  20.7.2014 at 15:11

  Heh, mikähän miehillä on kesäkeittoa vastaan? Onneksi on äidit! Suosittelen testaamaan, jos pidät sekä leipäjuustosta että kesäkeitosta!

 • Kommentoi