alkupalat ja pikkusuolaiset/ Yleinen

Guacamole

Rakastan kaikkea, missä on avokadoa. Arvaatte varmaan, että myös guacamole on suosikkini? Siis itse oikeista avokadoista tehty, ei kaupan 3 % avokadoa sisältävä versio. Teen guacamolea aina heittämällä avokadojen sekaan kaikkea, mitä nyt sattuu kaapista löytymään, mutta tästä tuli niin erityisen hyvää, että taidan seuraavalla kerralla mennä ihan reseptin mukaan…
Guacamolen ensimmäinen onnistumisen edellytys on kypsät avokadot. Kaupasta voi olla hankala löytää sopivan kypsiä (ei mätiä), mutta puristamalla avokadoja hellästi opit kyllä tunnistamaan kypsät, jotka antavat puristettaessa hieman periksi, mutta eivät ole aivan pehmeitä. Myös avokadon kannan pois nappaisemalla näkee avokadon kypsyysasteen: vihreä on sopivan kypsä, musta on jo mätä. Itse teen usein niin, että ostan pussillisen raakoja avokadoja keittiön pöydälle, jossa kypsyttelen niitä pari päivää. Kun avokadot tuntuvat sopivan pehmeiltä, siirrän ne jääkaappiin, jossa ne säilyvät sopivan kypsinä viikon verran. Niin, minulla on siis melkein aina avokadoja kotona. 

Toinen guacamolen onnistumisen edellytys on maistelu. Tähän guacamoleversioon tulee avokadojen lisäksi limen mehua, chiliä, korianteria, suolaa, tomaattia, valkosipulia ja sipulia. Ainoa keino makutasapainon varmistamiseksi on maistella seosta samalla, kun sitä valmistaa! Muista myös laittaa sopivasti suolaa, niin guacamolesta tulee maukasta. Guacamolen voi muussata tahnaksi, mutta mielestäni se on parempaa näin, kun se ei ole ihan mössöä. Voit toki halutessasi tehdä siitä tahnamaisempaa. 

Kolme avokadoa sisältävä guacamolesetti ja pieni pussillinen nachoja katosivat kahden nälkäisen suuhun yhdessä hujauksessa. Varoituksen sana: tähän guacamoleen jää koukkuun! 


Guacamole

3 kypsää avokadoa
1 iso kypsä tomaatti
1/2 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 mieto chili
2 limeä
nippu tuoretta korianteria
suolaa


Halkaise avokadot, poista kivet ja pilko avokadot reilun kokoisiksi paloiksi. Pilko tomaatti ja sipuli niin pieneksi hakkelukseksi kuin saat. Hienonna valkosipuli ja viipaloi chili. Halkaise limet kahtia ja hienonna korianteri. Heitä avokadot, tomaatti, sipuli, valkosipuli, korianteri ja chili kulhoon. Purista päälle limejen mehut ja mausta seos suolalla. Sekoita huolellisesti (voit hieman muussata haarukalla avokadoja, mutta älä muussaa liikaa) ja maista. Lisää tarvittaessa ainesosia. Tarjoile esimerkiksi nachojen seurana!

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Susanna
  13.11.2013 at 15:51

  Hei Sini, Kiva blogi sinulla. Tulen toistekin tänne piipahtamaan Bad Mama's kitchenistä 🙂 Tervetuloa vastavierailulle http://badmamaskitchen.blogspot.fi. T Susanna

 • Reply
  Sini
  13.11.2013 at 16:07

  Moikka Susanna ja kiitos! Käynkin heti piipahtamassa 🙂

 • Reply
  Elisa
  14.11.2013 at 07:47

  Kivannäköinen blogi sulla, löysin tänne “Modernisti kodikas” -blogin kautta! Laita tuohon sivupalkkiin vielä se Google käyttäjäraati -boksi, niin blogin seuraamisen aloittaminen käy yhdellä klikkauksella myös sitä kautta 🙂

 • Reply
  Sini
  15.11.2013 at 20:09

  Kiva, kun löysit tänne ja kiitos. Lisään tuon Googlen kunhan ehdin 🙂

 • Kommentoi