aamiaiset/ suolaiset leivonnaiset/ Yleinen

Savulohitäytteiset bagelit

Bagelit eli vesirinkelit ovat donitsin muotoisia leivonnaisia, jotka siis keitetään nimensä mukaan vedessä ennen niiden paistamista. Bageleiden täytteeksi voi laittaa mitä vain maan ja taivaan väliltä. Amerikkalaiset syövät bageleita erityisesti aamupalaksi, mutta mielestäni tuhteja täytettyjä bageleita voi tarjota hyvin myös sunnuntailounaalla tai miksei arki-iltanakin. 

Yksinään bagelit ovat helposti vähän kuivia, joten ne kaipaavat mielestäni täytteekseen jotain mehevää. Ohje on Sara La Fountainin kirjasta Healthy kitchen (tein tietysti hiukan omia muutoksia ohjeeseen). Nämä bagelit ovat hiukan terveellisempi versio ruisjauhoineen ja munavoissakaan ei ole oikeasti voita vaan se on tehty tuorejuustoon. Munavoi on raikas ja yllättävän täyteläisen makuinen! Yhdessä munavoin ja fenkoli-kurkkusalaatin kanssa bageleista tulee ihanan kosteita ja lmminsavulohi tekee makuyhdistelmästä täydellisen! 
Bagelien leipominen ei ole vaikeaa, mutta aikaa toki kuluu, kun taikinaa joutuu kohottelemaan ja uunissa paistamisen lisäksi vielä keittämäänkin bagelit. Tein tuon koko 10 kappaleen setin, vaikka syöjiä oli vain kaksi ja lykkäsin taas loput tapani mukaan pakkaseen – joku sunnuntai on sitten lounas nopeasti valmiina, kunhan sulattaa bagelit, paahtaa ne ja täyttää makunsa mukaan! Ohjeen taikina on siis 10 kappaleen taikina ja muista täytteistä riittää noin neljään bageliin. 

Savulohitäytteiset bagelit

3,5 tl kuivahiivaa
4,5 dl vettä
3 rkl fariinisokeria
3 rkl siirappia
1,5 tl suolaa
3 rkl seesaminsiemeniä
6,5 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja

200 g lämminsavulohta
tuoretta pinaattia

2 keitettyä kananmunaa
2-3 rkl tuorejuustoa
ruohosipulia
suolaa
pippuria

1/4 fenkolia
pala kurkkua
2 rkl rahkaa
1 tl sitruunan mehua
suolaa
pippuria

Lisää kuivahiiva veteen. Sekoita joukkoon taikinan muut ainekset. Vaivaa seosta, kunnes siihen muodostuu hyvä sitko. Kohota taikinaa kaksi tuntia. 
Muotoile taikinasta sitten 10 palloa ja tee palloihin keskelle reiät (joko sormella ja hiukan venyttämällä tai jollain sopivan paksulla välineellä), anna bagelien kohota 15 minuuttia. Kiehauta sitten kattilassa vettä ja lisää joukkoon 2 ruokalusikallista siirappia. Keitä bageleita vedessä noin 30 sekuntia molemmin puolin. Siirrä bagelit sitten leivinpaperilla vuoratulle pellille ja ripottele niiden kostealle pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista bageleita vielä uunissa 260 asteessa 5 minuuttia, laske sitten lämpötila 175:een asteeseen ja paista vielä 10-15 minuuttia. 
Valmistele bageleiden paistuessa täytteet. Pilko savulohi pienemmiksi paloiksi ja pese pinaatti. Annostele kulhoon keitetyt kananmunat, tuorejuusto ja hienonnettu ruohosipuli. Muussaa kananmunat haarukalla pienemmiksi ja sekoita ainekset samalla. Lisää lopuksi suolaa ja pippuria ja sekoita huolellisesti. Pilko fenkoli ja kurkku niin pieniksi paloiksi kuin saat. Sekoita ne sitten rahkan, sitruunan mehun ja suolan sekä pippurin kanssa sekaisin. 
Halkaise bagelit ja paahda ne halutessasi. Annostele bagelin alemmalle puolikkaalle ensin fenkoli-kurkkusalaattia ja munavoita, sitten vielä pinaattia ja savulohta. Paina kansi päälle ja herkuttele! 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi