pasta/ Yleinen

Itse tehty tuorepasta ja ricotta-sitruunapasta

Pastan tekeminen itse on melkoisen palkitsevaa puuhaa. Jotenkin se “Voiko pastaa tehdä itse!?” kuulostaa aina yhtä hauskalta ja on sitä itsekin aina yhtä yllättynyt siitä, miten jauhoista ja kananmunista saakin aikaan sellaista herkkua. Muutaman ensimmäisen kokeilukerran jälkeen homma muuttuu rutiiniksi ja pastan tekeminen helpottuu, mutta oman aikansa pastan tekeminen toki silloinkin vaatii.

Minulla on pastakone, kuten kuvista näkyy, mutta pastan tekeminen onnistuu kyllä ilman sitäkin kaulimella. Lisäksi taikinan leikkaaminen pitää tehdä ihan vain veitsellä, mikä toki ottaa aikaa enemmän kuin taikinan vetäminen pastakoneen leikkurin läpi. Pastan vaivaaminen onnistuu yleiskoneella, mutta sen teen itse aina käsin – taikinan vaivaaminen kun on mielestäni jotenkin terapeuttista. Italiassa pasta tehdään edelleen suurimmaksi osin alusta loppuun ihan käsin, eikä pasta- tai yleiskonetta juurikaan käytetä. 

Alla oleva resepti on tuorepastalle, eikä siihen tule mitään muuta kuin kananmunia, jauhoja ja suolaa. Ihanan simppeliä! Valmis taikina säilynee muutaman päivän kelmun sisällä jääkaapissa ja lisäksi myös itse tehtyä tuorepastaa voi kuivata. Kuivaamista en ole vielä kokeillut, kun pidän eniten tuoreeltaan keitetystä pastasta, mutta se voisi olla myös kokeilemisen arvoista, kun kaapissa olisi aina itse tehtyä pastaa keittämistä vaille valmiina.

Muutamassakin blogissa vastaan tullut BBC Foodin kesäkurpitsaa ja ricottaa sisältävä pasta kuulosti niin kesäiseltä ja hauskalta, että sovelsin sitä hieman omaan käyttöön jättämällä tällä kertaa kesäkurpitsan pois. Raaka-aineet toimivatkin tässä pastassa poikkeuksellisen hyvin yhdessä! Sitruuna ja basilika raikastavat annosta ja ricotta antaa mukavaa täyteläisyyttä. Kaiken kruunaavat paahdetut pinjansimenet sekä tietysti parmesaani. Tarjosin pastaa pikkuveljelle, joka heti huudahti “Eikö tässä ole lihaa!?”, mutta söi kuitenkin koko annoksen hyvällä ruokahalulla. Suosittelen siis kaikkia pitämään kasvisruokapäivän ja tekemään tätä pastaa!

Itse tehty pasta

100 g jauhoja
1 muna
suolaa
(kylmää vettä)

Pastataikinaan laitetaan aina 100 g jauhoja yhtä munaa kohti. Tästä tulee yhden hengen annos, joten kerro taikina ruokailijoiden määrällä. Kaada jauhot pöydälle ja tee niiden keskelle kolo. Riko kananmuna(t) koloon. Sekoita jauhot muniin pikkuhiljaa reunoilta alkaen ja ala vaivata taikinaa (lisää kylmää vettä mikäli jauhoja tuntuu olevan liikaa – eri kokoisilla munilla suhteet saattavat hieman heittää). Vaivaa taikinaa vähintään viisitoista minuuttia. Tässä ajassa taikinan pitäisi alkaa muuttua silkkisen tuntuiseksi, huomaat kyllä kun se alkaa tasoittua. 

Kääri vaivattu taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi. 

Ota taikina jääkaapista ja ala käsitellä sitä pienissä osissa. Mikäli käytät pastakonetta, vedä taikina ensin isoimmalla aukolla läpi – tee se monta kertaa uudelleen isoimmalla aukolla ja taita taikina kahtia ennen kuin vedät sen uudelleen. Kun taikina siliää, ala pienentää aukkoa. Vedä taikina ohueksi. Mikäli käytät kaulinta, kaulitse taikina ohueksi, taita se kahtia ja kaulitse se uudelleen ohueksi. Toista sama monta kertaa uudelleen, kunnes taikina siliää. Kaulitse taikina lopuksi todella ohueksi. 

Tee ohuesta taikinalevystä sitten haluamasi muotoista pastaa vetämällä se pastakoneen leikkurin läpi tai leikkaamalla se veitsellä. Levitä valmiiksi leikatut pastat kostean keittiöpyyhkeen päälle, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa tai kovetu. 

Keitä pasta runsaassa hyvin suolatussa vedessä. Itse tehty tuorepasta on al denteä parissa minuutissa, joten ole tarkkana keittämisen kanssa!

Ricotta-sitruunapasta

pastaa
4 rkl ricottaa
1 sitruuna
kourallinen basilikaa
1 valkosipulin kynsi
pieni kourallinen pinjansiemeniä
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria 
pala parmesaania

Paahda ensin pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla – ole tarkkana, että siemenet saavat vähän väriä, mutta eivät pala. Viipaloi sitten valkosipulin kynsi ja kuullota sitä hetki paistinpannulla, älä anna sen palaa!

Keitä pasta ohjeen mukaan. Lisää pastan joukkoon ricotta, valkosipuli ja pinjansiemenet. Raasta joukkoon hieman (hyvin pestyn) sitruunan kuorta ja purista sitten joukkoon yhden sitruunan mehu. Pirskottele pastan päälle hieman oliiviöljyä, lisää revityt basilikan lehdet ja mausta suolalla sekä pippurilla. Raasta annosten päälle vielä runsaasti parmesaania ja koristele ne muutamalla basilikan lehdellä.

You Might Also Like

 • Ida
  21.2.2013 at 13:17

  miten minä voin estää vaivaamisvaiheessa puolet taikinasta tarttumasta käsiin? Ja kuinka voin irrottaa taikinan käsistä kun näin tapahtuu? Minun taikinani oli vain tahmea kuinka paljon sitä vaivasinkaan, mitä tein väärin?

 • Sini
  21.2.2013 at 13:24

  Jos taikina on liian tahmea, lisää jauhoja pikkuhiljaa – eri kokoisten kananmunien käyttäminen kun saattaa muuttaa suhteita taikinassa. Taikina irtoaa käsistä myös jauhojen avulla.

 • Mirzzi
  15.10.2013 at 13:06

  hyvä ohje! toimi hyvin ja hyvää on :)))

 • Sini
  16.10.2013 at 05:10

  Kiva kuulla 🙂