salaatit/ Yleinen

Rapukakut, kurkku-fenkolisalaatti ja korianterimajoneesi

Vaikka en päässytkään tämän vuoden Taste of Helsinkiin, seurailin siellä tarjolla olevia annoksia ja mieleen jäi erityisesti ravintola Emon listalla ollut annos, jossa pinnaltaan rapeiksi paistetut rapukakut oli yhdistetty kurkku-fenkolisalaattiin ja korianterimajoneesiin. Koska yhdistelmä kuulosti niin herkulliselta, päätin kokeilla annosta kotonakin. 
Sovelsin tietysti ohjetta normaaliin tapaani. Rapukakkuihin oli alkuperäisessä ohjeessa sisällytetty kaikkea hauesta paahdettuun paprikaan, mutta minä tein näistä sellaisen hiukan karsitun version ja käytin massaan pelkästään joki- ja katkarapuja, kermaa sekä mausteita. Pehmeä murekemassa saa pinnalleen leivityksen, jolloin itse massa pysyy myös paistamisen jälkeen pehmeänä ja saa hiukan kontrastia rapeasta pinnasta. Leivitykseen käytin tietysti uusinta suosikkiani eli pankojauhoja. Mausteina massassa oli reilusti tuoretta korianteria, vähän valkosipulia ja limen sekä sitruunan raastettua kuorta sekä hiukan niiden mehua. 

Alkuperäisessä ohjeessa kastike on kermaviilipohjainen, mutta minä halusin ehdottomasti tehdä sen majoneesiin, joten surautin vain sauvasekoittimella valmismajoneesin joukkoon reilusti tuoretta korianteria ja ripauksen suolaa. Rapukakkujen lisäksi annoksen kylkeen tuli raikas kurkku-fenkolisalaatti, jota sitäkin tuunasin hiukan aasialaisempaan suuntaan. Alkuperäisen ohjeen korianterin lisäksi heitin joukkoon myös vähän chiliä ja limen kuorta sekä mehua. Salaatti raikastikin kokonaisuutta huikeasti. 

Kokonaisuus oli tosi maistuva: sisältä pehmoinen ja ulkoa rapea, maukas rapukakku, täyteläinen, voimakkaasti korianterilta maistuva majoneesi ja raikas, rapsakka salaatti. Todella onnistunut kokeilu siis. En tiedä, miksi ei ole aiemmin tullut mieleen tehdä ravuista pihvejä, kun pidän kuitenkin kovasti kalapihveistä ja rapukakuista olen haaveillut moneen kertaan, olen vain ajatellut homman olevan jotenkin paljon hankalampaa enkä ole ajatellut sen onnistuvan ihan joki- ja katkaravuista (olen ajatellut pihveihin tarvittavan jotain kiinteälihaisempaa rapua, kuten taskurapua tai muuta sellaista). Näihin saa kuitenkin ainekset mistä tahansa lähikaupasta ja valmistaminen on melkein yhtä helppoa kuin jauhelihapihvien, joten suosittelen kyllä näitä kaikille! 

Rapukakut, kurkku-fenkolisalaatti ja korianterimajoneesi

250 g joki- ja katkarapuja
1 dl kuohukermaa
puolikas valkosipulin kynsi
puolikas nippu korianteria
1 lime
1 sitruuna
suolaa
vehnäjauhoja
1 kananmuna
pankojauhoja
rypsiöljyä
1 dl majoneesia
puolikas nippu korianteria
puolikas fenkoli
puolikas kurkku
1 lime
puolikas nippu korianteria
1 mieto chili
oliiviöljyä
suolaa
Hienonna joki- ja katkaravut. Lisää kylmien rapujen joukkoon ohuena nauhana kerma koko ajan massaa sekoittaen. Hienonna valkosipulin kynsi ja korianteri. Lisää massan joukkoon. Raasta limen ja sitruunan kuoret, lisää ne ja hiukan molempien mehua suolan kanssa massan joukkoon. Muotoile massasta pihvejä. 

Leivitä pihvit: pyörittämällä niitä ensin vehnäjauhoissa, sitten rikki hakatussa kananmunassa ja sitten vielä pankojauhoissa. Paista kakut kuumassa öljyssä pinnalta kauniin ruskeiksi. 

Laita majoneesi, korianteri ja ripaus suolaa kulhoon ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Laita jääkaappiin tekeytymään. 

Viipaloi puolikas fenkoli ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet hetkeksi jääveteen. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Hienonna korianteri ja chili. Ota fenkoli pois jäävedestä ja sekoita salaatin ainekset keskenään. Raasta yhden limen kuori ja purista sen mehu salaatin joukkoon. Lisää loraus oliiviöljyä ja ripaus suolaa, sekoita ja tarkista maku. 

Tarjoa rapukakut salaatin ja majoneesin kanssa. Koristele annokset vielä limelohkoilla ja tuoreella korianterilla.

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Jonna
    1.7.2014 at 19:22

    Sama annos oli myös Taste of Helsingissä yksi suosikkejani. Soppa 365:n ToH-reseptikokoelma on ihan superjuttu. Pitää alkaa selata sillä silmällä.

    PS Viikonloppuna mennään Boulevard Socialiin, taidan ottaa uusinta kierroksen sitä tsatsikidrinkkiä 😉

  • Reply
    Sini
    1.7.2014 at 19:30

    En tiedä olivatko nuo reseptit ihan samoja, kuin mitä annokset siellä olivat, kun en ollut paikan päällä maistelemassa, mutta tuunasin tätä joka tapauksessa omaan makuun sopivaksi. Minä kävin jo viime viikonloppuna Boulevard Socialissa, ja luonnollisesti piti ottaa sellainen tsatsikidrinkki, oli muuten ihan yhtä hyvää kuin viimeksikin 😉

  • Kommentoi