jälkiruoat/ syksy/ Yleinen

Luumugalette

Äidin luumupuu on tänä vuonna ollut erityisen satoisa, joten minullekin riitti iso kulhollinen tuoreita luumuja. Pikkuruiset, tosi maukkaat luumut katosivat äkkiä naposteltuina ihan sellaisenaan, mutta onneksi ehdin tehdä niistä myös tätä ranskalaistyylistä luumugalettea.

Galette voi olla ilmeisesti monenlainen piiras, mutta yhteinen nimittäjä niille on rentous. Taikinan voi asetella rennosti: joko pyöreänä suoraan pellille leivinpaperin kanssa, täytteet keskelle ja sitten reunoja hiukan päälle, tai suoraan vuokaan tai pannuun. Minä tein tällä kertaa piiraan suoraan pikkuruiseen valurautapannuun, jolloin siitä tuli sopiva syksyinen arki-illan jälkiruoka kahdelle. Myös täytteet voi vain heittää piiraan päälle, sillä liika asettelu veisi piiraalta sen rennon luonteen. Ei liikaa näpertämistä, mutta ihanan makuinen rustiikkinen piiras. Olen alkanut yhä enemmän ja enemmän ihailla välimeren maiden ruokakulttuuria, joka perustuu selkeisiin perusmakuihin ja hyviin perusruokiin, mutta jättää liiallisen hienostelun ainakin arkena väliin. Galette kuvaa mielestäni hienosti juuri tuota ranskalaisten rentoa suhtautumista ruokaan.
Tein piiraan simppelisti voitaikinasta, ranskankermasta ja luumuista. Makeutin piirasta hiukan hunajalla ja lisäsin luumujen päälle vielä kanelia ja kardemummaa. Uunissa pehmenneet luumut ja makea mausteisuus ovat ihana yhdistelmä. Piiraan voi nauttia sellaisenaan, mutta pieni ranskankermanokare tai vaniljajäätelö eivät sitä ainakaan pahenna. Kun piiraan kanssa tarjoaa vielä lämmittävää teetä, on syksyisen tuulinen ja sateinen ilta pelastettu! 

Luumugalette
 1/2 pkt voitaikinaa
2 rkl ranskankermaa
kourallinen luumuja
hunajaa
kanelia
kardemummaa

Sulata voitaikina ja kaulitse siitä ympyrä. Aseta taikina pieneen vuokaan (reunat saavat jäädä reilusti roikkumaan vuoan yli) ja levitä pohjalle ranskankerma. Pese sitten luumut, halkaise ne ja poista kivet. Kippaa puolikkaat luumut taikinan päälle rennoksi keoksi. Lorauta päälle makusi mukaan hunajaa ja mausteeksi kanelia ja kardemummaa. Taita lopuksi taikinan reunat piiraan päälle. Paista piirasta 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes luumut ovat hiukan pehmentyneet ja taikina saanut kauniin ruskean värin pintaansa. Tarjoile heti sellaisenaan tai ranskankermanokareen tai vaniljajäätelön kera. 

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Anonyymi
  29.9.2014 at 13:09

  Testasin tänään lämpimiä sienileipiä ja namnam oli hyvää 🙂 Tämän lisäksi kokeilin kesällä kirkasta perunasalaattiasi ja sekin oli todella hyvää. Kokeiluvuoroa odottavat vielä mm. hunajan ja sinapin makuinen kanapata ja ruusukaalicarbonara. Tykkään etenkin siitä, miten tykkäät tehdä ruokia kausien mukaan, sillä se on jotain mistä itsekin olen kiinnostunut. Saapahan vaihtelua arkeen, kun syö kausien mukaan. Olen jotenkin todella huono sienien käyttäjä, mutta reseptiesi ansiosta tulee niitä varmasti syötyä lisää tänä syksynä 🙂

 • Reply
  Sini
  29.9.2014 at 13:16

  Kiitos ihanasta kommentistasi! Tälläinen palaute on bloggaajalle ihan parasta 🙂 Kausien mukaan kokkailu on minullakin vielä opetteluvaiheessa, mutta koko ajan siinäkin kehittyy. Ja kyllä, se tuo vaihtelua arkeen ja lisäksi raaka-aineet ovat silloin paitsi parhaimmillaan, myös halvimmillaan! Sienten käyttö ruoanlaitossa lienee hiukan unohtunut monelta, varsinkin jos ei itse sienestä. Kyllä niiden kanssa kaipaa itsekin aina välillä vähän jotain uutta inspiraatiota ja olenkin nyt lueskellut muutaman sienikeittokirjan läpi.

 • Reply
  Tiina - Fanni ja Kaneli
  30.9.2014 at 14:59

  Sini, ei oo totta! Juuri olen kirjoittamassa blogiin luumugalette-reseptiä loppuviikolla julkaistavaksi! Heh, meneepä meillä ajatukset yksiin. Tykkäsin todella paljon piirakan rennosta ulkomuodosta ja oi, ne luumut! Oli hyvää ja niin oli varmasti tämäkin!

 • Reply
  Sini
  1.10.2014 at 05:40

  🙂 🙂 Aikamoinen sattuma! Ovathan luumut tietysti sesongissa, mutta minä en kyllä ainakaan aiemmin ole niistä galettea tehnyt. Minuakin piirakan rento olemus viehätti ja luumuista tuli ihania, kun ne vähän pehmenivät uunissa…

 • Kommentoi