kausiruokaa/ keitot/ syksy/ Yleinen

Vaniljalla maustettu kukkakaalikeitto

Erilaisia makuyhdistelmiä pohtiessani törmäsin parivaljakkoon kukkakaali ja vanilja. Pidän kovasti erilaisista sosekeitoista, joten ajatus pehmeästä, vaniljalla maustetusta kukkakaalikeitosta alkoi houkutella. Simppeli keitto rakentuu keitetyn kukkakaalin ja vaniljan ympärille, lisäksi itse keittoon tulee vain sipulia, valkosipulia, vettä, suolaa ja kermaa. Vanilja pyöristää kukkakaalin maun uskomattoman herkäksi ja hienoksi!
Sosekeitto kaipaa mielestäni aina jotain pientä ekstraa, tällä kertaa sitä tarjosivat voissa paahdetut kukkakaalin viipaleet ja ruskistettu voi. Paahdettu kukkakaali maistuu hiukan pähkinäiselle ja ihanan rapealle. Ruskistettu voi vielä korostaa tuota pähkinäisyyttä ja sitoo koko keiton maut yhteen. Tämä keitto oli niin nappisuoritus sekä makumaailmaltaan että koostumukseltaan, että kelpaisi hienommillekin illallisille! Vaikka aineksia ei ole paljon eikä toteutus ole mikään vaativa, yhdistelmä on paljon enemmän kuin osiensa summa! 
Koska raaka-aineita on niin vähän, kannattaa niihin panostaa. Valitse kaunis kukkakaali, tuore vaniljatanko, kuohukermaa ja kunnon voita, niin keitosta tulee täydellistä. 
 
Vaniljalla maustettu kukkakaalikeitto
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 iso kukkakaali
vettä
 1 vaniljatanko 
suolaa
2 dl kuohukermaa
 reilu nokare voita
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit kattilassa voissa. Pese ja paloittele kukkakaali. Ota kauneimmat viipaleet syrjään ja heitä loput kattilaan sipulien joukkoon. Freesaa hetki ja lisää sitten vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää joukkoon halkaistu vaniljatanko ja siitä kaavitut siemenet. Mausta suolalla. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes kukkakaalit ovat ihan pehmeitä.
Ota sitten kattila pois levyltä ja soseuta keitto ihan tasaiseksi. Lisää kerma ja kuumenna. Sulata pienellä paistinpannulla voi ja anna sen ruskistua hieman. Lisää sitten joukkoon kukkakaaliviipaleet ja anna niiden ruskistua kunnolla. Kun sekä kukkakaaliviipaleet että voi ovat kauniin ruskeita, nosta pannu pois levyltä. Lusikoi keitto lautasille, nostele päälle kukkakaaliviipaleet ja lorauta päälle hiukan ruskistettua voita. Tarjoile heti.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi