alkupalat ja pikkusuolaiset/ syksy

Tattimetsällä ja herkkutatticarpaccio

Kukaan ei varmaan ole uutisten rummutuksen myötä voinut välttyä tiedolta, että nyt on tatteja metsä pullollaan. Tämä erikoisen hyvä tattivuosi johtunee heinäkuun helteiden ja elokuun sateiden sopivasta yhdistelmästä. Minä tietenkin innokkaana sienestäjänä lähdin myös tattijahtiin. Reissu oli varsin onnistunut, sillä aiemmin tuntemattomasta metsästä löytyi herkkutatteja niin, että kori tuli nopeasti täyteen, vaikka valikoikin vain parhaat päältä. Tatteja kannattaa lähteä poimimaan nyt, kun ne ovat vielä pieniä ja kiinteitä – isompina niistä tulee herkästi pehmeitä ja toukansyömiä. Ainakin minun korilliseni oli täynnä pieniä, virheettömiä tatteja! 
 
Tateista mikään ei ole myrkyllinenainoastaan sappitatti on pahan makuinen – mutta kannattaa silti ottaa sieniä paremmin tunteva kaveri mukaan, jos yhtään epäilyttää. Ainakin minulla oli mainio retki, kun olin metsässä kaverin kanssa, joka oli sienistä yhtä innoissaan kuin minä. En tiedä syksyisin juuri parempaa tapaa rentoutua, kuin lähteä samoilemaan metsään etsimään sieniä. Sienestyksessä on se hienous, että vaikka sieniä löytäisi miten paljon tahansa, se löytämisen ilo ei ikinä katoa.
Siivosin tatit niin, että paremmat kuivasin ja hiukan epäilyttävämmät paistoin pannulla ja pakastin. Osa piti tietenkin herkutella heti ja tein tuoreista tateista carpacciota. Perinteinen carpacciohan on raa’asta lihasta tehty ruokalaji, jossa lihan oma maku pääsee hienosti esiin. Samaa ideaa toistaa tatticarpaccio: tatit viipaloidaan ehdottoman tuoreina ohuiksi ja maustetaan simppelisti oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla sekä parmesaanilla. Carpacciossa tattien ihana koostumus pääsee tosi hienosti esiin ja yksinkertaiset mausteet tuovat sen oman maun estradille. Parmesaani korostaa vielä tatin herkän pähkinäistä makua. 
Herkkutatticarpaccio
1 pieni herkkutatti
loraus oliiviöljyä
suolaa 
pippuria
pieni pala parmesaania
Harjaa tatista multa pois ja viipaloi se ohuiksi viipaleiksi. Lorauta tattiviipaleiden päälle hiukan oliiviöljyä ja mausta viipaleet suolalla ja pippurilla. Vuole parmesaanista lastuja tattiviipaleiden päälle ja tarjoile carpaccio heti. 

You Might Also Like

5 Kommentit

 • Reply
  Tiina Garvey
  10.9.2014 at 08:30

  Ihana syysjuttu! En ole ikinä testannut tatticarpacciota, vaikka olen kuullut siitä paljon hyvää. Innostuin tästä kyllä kokeilemaan! Aurinkoa syksyyn!

 • Reply
  Sini
  10.9.2014 at 08:38

  Syksy on kyllä lempivuodenaikani ja erityisesti sienimetsällä on ihanaa, toivottavasti se välittyi tekstistäkin! Testaa ihmeessä carpacciota, tykkäät varmasti! Aurinkoista syksyä sinullekin!

 • Reply
  Merja
  10.9.2014 at 17:16

  Oi, ei ole sen parempaa kuin pienistä napakoista tateista tehty carpaccio! Se on meillä vain minun herkku, sillä siippa on harmikseen kehittänyt sienilaktoosiallergian.

 • Reply
  Sini
  11.9.2014 at 13:09

  Sienilaktoosiallergia! Mikä vääryys! Tuotahan voivat kaikki sieniä vihaavat alkaa käyttää tekosyynä 😉

 • Reply
  Merja
  11.9.2014 at 16:21

  Suuri vääryys, myös siipan mielestä! Onneksi hän voi syödä kypsennettyjä sieniä. Sienten vihaaminen on kyllä jännä juttu, mutta ehkä se on jokin alkukantainen myrkkysienipelko… no enemmän jää meille sienten rakastajille 😀

 • Kommentoi