Yleinen

Parvekepuutarha 2016

Tänä vuonna päätin, etten panosta parvekepuutarhaan liikaa vaan hankin valmiita taimia ja pidän kokonaisuuden helppohoitoisena. Kasteluahan kasvit toki vaativat, mutta muuten näiden kanssa on toistaiseksi päässyt aika vähällä. Aiempien vuosien kasvatuksista voit lukea lisää kasvatus-tunnisteen alta. Parvekkeeni on lasitettu länsiparveke, joten lämpöä ja tuulensuojaa riittää kasveille ja aika moni kasvi menestyykin tuolla hyvin. Viime vuoden tapaan kirvoja ei sentään ole vielä näkynyt! 

Pääosa kasveista on isossa viljelylaatikossa, jossa kasvit pysyvät paremmin kosteina kuin pienemmissä ruukuissa. Pavut ja kurkut ovat omissa, reilun kokoisissa altakasteluruukuissa – niitä saa kyllä silti olla aika usein kastelemassa. Nämä kasvavat vasten viime vuonna ostettuja säleikköjä ja ovatkin lähteneet lämpimien säiden takia aika nopeasti kasvamaan. Papuja on sekä vihreitä että liiloja salkopapuja, liilat jo kukkivatkin. Kurkut ovat vanhoja avomaan kurkun siemenistä kasvatettuja taimia, jotka kiipeilevät kyllä aktiivisesti jo papuja vasten ylemmäs.

Isossa viljelylaatikossa olen soveltanut viime vuoden tapaan kumppanuuskasviajattelua ja olen istuttanut esimerkiksi tomaatit, basilikan ja ruohosipulin vierekkäin, koska ne viihtyvät paremmin näin. Ainakin basilika on tykännyt tomaatin kyljessä olosta ja kasvattaa syötyjen lehtien tilalle tuota pikaa aina uudet lehdet. Chilejä valitsin kaksi erilaista tainta, joista toisessa on upean sinertävät lehdet. Nämä taimet kasvavat kyllä sen verran hitaasti, ettei niiden osalta taida olla toivoa sadosta.

 

Tomaatteja hankin kolme erilaista tainta – yhden amppelitomaatin, yhden kirsikkatomaatin ja yhden keltaisen tomaatin. Kaikki kukkivat, mutta yksikään ei ole suostunut ravistelusta huolimatta kasvattamaan kukkien tilalle vielä varsinaisia tomaatteja. Ehkä muutaman viikon päästä. En ole myöskään tukenut tomaatteja mitenkään, kun ne tuntuvat pysyvän pystyssä itsekseenkin, vaikka aika korkeita jo ovatkin. 

 

Lisäksi laitoin viime vuotiset tomaatin siemenet multaan ja nuokin taimet ovat jo kohtalaisen kokoisia, mutta tuskin niistä tänä vuonna mitään satoa ehtii saada. Tomaatin taimien viereen laitoin samettikukan taimia, josko niiden avulla saisi kirvoja kaikkoamaan. Nämä kaikki pitäisi vielä siirtää tuohon isompaan laatikkoon, koska taimikasvatuslaatikko kuivuu noin sekunnissa tuollaisella taimimäärällä. Sivuun istutin myös pinaattia ja rucolaa, mutta ne eivät ole oikein lähteneet kasvamaan. 

 
 

Käytetyimpiä ja samalla satoisimpia kasveja ovat parvekkeellani aiempina vuosina olleet yrtit, joten tälläkin kertaa niitä on paljon. Minttuja on kaksi erilaista, toinen vähän voimakkaamman makuinen. Miedompi on ollut laatikossa vähän pidempään ja on ehtinyt levitä älyttömän kokoiseksi puskaksi. Pidän kovasti mintun mausta, joten pitää aktiivisesti vain käyttää sitä! Ruohosipulit ovat aiemmilta vuosilta ja ne pärjäilevät ihan mainiosti, joskaan eivät kovin ahkerasti leviä. Oreganoja on pari puskaa, koska tykkään kuivata oreganoa talvea varten. Pitäisi noistakin kerätä jo ensimmäinen sato kuivumaan… Timjamia on myös yksi puska, vaikka se tuntuukin kasvavan paljon hitaammin kuin oregano. Parvekepuutarha on ihana – pieni hetki parvekkeella kasveja hoivatessa saa unohtamaan päivän kiireet.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi