syksy/ Yleinen

Lampaan potka, minttupesto ja ruusukaalia

Säiden viilennyttyä ovat liharuoat alkaneet taas maistua ihan eri tavalla kuin kesällä. Erityisesti vähän pidempää haudutusta vaativat lihat ovat olleet taas keittiössäni suosiossa. Lampaan potka on yksi suosikeistani pidempään haudutettavaksi: edullista, ihanan makuista ja tosi pehmeää pitkän haudutuksen jälkeen. 
Laitan usein lampaan seuraksi yksinkertaista minttupestoa, joka koostuu muuten perinteisistä pestoaineksista, mutta basilika korvataan mintulla. Joukkoon tulee siis mintun lisäksi valkosipulia, oliiviöljyä, pinjansiemeniä ja parmesaania. Minttupesto on aika kiva variaatio tavallisen peston sijaan muutenkin. Se korostaa erityisesti lampaan makua hienosti.

Lampaan lisäksi uuniin eksyi tällä kertaa ruusukaaleja, joita laitan usein ihan yksinkertaisesti halkaisemalla ne ja maustamalla ne sitten oliiviöljyllä, valkosipulilla ja suolalla. Ruusukaalit jaksavat joka kerta yllättää hyvällä maullaan, niitä pitäisi tehdä kyllä useamminkin. Yhdessä padassa valmistuva ruoka voi muhia uunissa vaikka sen aikaa, kun käyt itse kävelyllä. 

Lampaan potka, minttupesto ja ruusukaalia
1 lampaan potka 
1 rs ruusukaalia
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

1 nippu tuoretta minttua
1 valkosipulin kynsi 
suolaa
2 rkl pinjansiemeniä
pala parmesaania
oliiviöljyä

Paista lampaan potkasta pinnat kiinni paistinpannulla voissa. Laita potka sitten uunivuokaan ja mausta se suolalla ja pippurilla. Laita uuniin hautumaan pariksi tunniksi. Lisää paistamisen loppuvaiheessa joukkoon ruusukaalit: huuhtele ne, poista uloimmat lehdet ja halkaise kaalit. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Ripottele valkosipulin kynnet uunivuokaan. Lorauta perään oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Laita pata vielä uuniin hautumaan noin puoleksi tunniksi, kunnes ruusukaalit ovat kypsiä. 

Valmista minttupesto. Revi mintun lehdet mortteliin, lisää suola ja valkosipuli. Murskaa seos sitten morttelilla tasaiseksi tahnaksi. Paahda pinjansiemenet kevyesti pannulla ja lisää tahnan joukkoon. Raasta sitten parmesaani ja lisää sekin tahnan joukkoon. Lisää sitten vähitellen oliiviöljy samalla sekoittaen. Saat pestosta tasaisempaa sekoittamalla sen sauvasekoittimella, mutta minä tykkään jättää omani hiukan rennommaksi, joten jätän sen tekemättä. Laita pesto maustumaan jääkaappiin.

Tarjoa lampaan potka ja ruusukaalit minttupeston kera.

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Riitta
    8.10.2014 at 07:41

    Ruusukaalit on ihania, täytyykin taas hankkia rasiallinen. 🙂 Minttupesto kuulostaa superhyvältä, vien idean mukanani!

  • Reply
    Sini
    9.10.2014 at 16:15

    Ruusukaalit alkaa olla sesongissakin! Miten ne aina unohtuvatkin välillä, vaikka ovat niin hyviä? Pidät varmasti minttupestosta 🙂

  • Kommentoi