salaatit/ sesonkiruoat/ talvi

Veriappelsiini-punajuurisalaatti ja veriappelsiinikanaa

Veriappelsiinikauden ollessa nyt parhaimmillaan halusin tehdä siitä myös jotain ruokaa. Olen syönyt veriappelsiineja sellaisenaan ja mehuksi puristettuna jo kilokaupalla, mutta tällä kertaa ne päätyivätkin salaattiin. Veriappelsiinin seuraksi paahdoin salaattiin punajuuriviipaleita, marinoin pikaisesti punasipulia ja lisäksi heitin sekaan vielä fenkolia, erilaisia salaatteja ja minttua. Kastikkeeseen tuli oliiviöljyä, veriappelsiinista puristettua mehua, sitruunamehua ja valkoviinietikkaa. Veriappelsiinin mehu antoi kastikkeelle kauniin hennon punaisen värin. Salaatista tuli superraikas, mutta kuitenkin kivalla tavalla makea ja talvinen kokonaisuus. Olen aiemminkin tehnyt punajuuresta kaikenlaisia salaatteja, joissa kyllä on yleensä ollut mukana jotain juustoa – tämä oli siis kivalla tavalla raikkaampi, mutta kuitenkin toi punajuuren maun hienosti esiin veriappelsiinin rinnalla. 
 
Salaatin pariksi tein kanaa, jonka marinoin liemessä, jossa oli veriappelsiinin mehua, valkosipulia, tuoretta oreganoa, oliiviöljyä ja suolaa sekä pippuria. Appelsiinikana taitaa olla jonkinlainen klassikko, mutta tässä versiossa appelsiini korvattiinkin veriappelsiinilla. Veriappelsiini antoikin kanalle kivan kirpeämmän vivahteen. Kana sai siis pintaansa samoja elementtejä, kuin mitä salaatistakin löytyi. Lisäksi kanan kanssa uuniin päätyi yksi veriappelsiini viipaloituina tuomaan hiukan kosteutta ja mehevyyttä. Ihanan mehevää kanasta tulikin! Kun kanan päälle vielä lusikoi appelsiinimehusta ja kanan marinadista muodostunutta kastiketta, on ihana talvinen, mutta silti raikas ateria valmis! 
Appelsiinikanaa ja veriappelsiini-punajuurisalaatti
kanaa
oliiviöljyä
1 veriappelsiini
3 valkosipulin kynttä
kourallinen tuoretta oreganoa
suolaa
pippuria
4 punajuurta
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
1 pieni punasipuli
sokeria
valkoviinietikkaa
4 veriappelsiinia 
puolikas fenkoli
kourallinen minttua
erilaisia salaatteja
oliiviöljyä
suolaa
valkoviinietikkaa
sitruunamehua
Valmista kanan marinadi. Voit laittaa kanan marinoitumaan jo edellisenä päivänä, mutta tuntikin ennen paistamista riittää. Kaada kulhoon reilu loraus oliiviöljyä. Halkaise veriappelsiini ja purista sen mehu öljyn joukkoon. Hienonna valkosipulin kynnet ja oregano, sekoita ne marinadin joukkoon. Mausta marinadi vielä suolalla ja pippurilla (suolaa saa laittaa reilusti). Sekoita kanat huolellisesti marinadin joukkoon. Anna marinoitua vähintään tunti ja jos aikaa riittää, pidempäänkin. 
Ota kana lämpenemään noin tuntia ennen paistamista. Paista kanoja uunissa ensin 200 asteessa noin 15 minuuttia ja sen jälkeen 175 asteessa vielä 45 minuuttia. 
Kuori ja viipaloi punajuuret. Mausta suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä. Laita uuniin kanojen seuraksi noin puoleksi tunniksi. Pikamarinoi viipaleiksi leikatut punasipulit sokerissa ja valkoviinietikassa. 

Kuori veriappelsiineista veitsellä kuoret ja myös kaikki valkoinen osa pois. Viipaloi hedelmäliha. Viipaloi fenkoli tosi ohuiksi siivuiksi. Pese salaatit ja minttu. Yhdistä kaikki salaatin ainekset. Sekoita kastike ja yhdistä salaattiin. Lisää lopuksi vielä kypsät punajuuriviipaleet ja marinoidut punasipulit. Tarjoile valmis salaatti kanojen kera ja valuta kanojen päälle paistolientä kastikkeeksi.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi