keitot/ Yleinen

Gumbo

Jostain tv-ohjelmasta mieleeni jäi Etelä-Louisianasta peräisin oleva gumbo, eräänlainen keitto tai muhennos. Gumbo lienee eri ruokakulttuureiden yhdistämisestä syntynyt ja sen epäillään saaneen alkunsa pohjautuen joko afrikkalaisiin ruokiin tai ranskalaiseen bouillabaisseen – samoja teemoja siinä kyllä tuntuu bouillabaissen kanssa olevan. Gumboa käytetäänkin usein kuvaamaan alueen eri kulttuurien yhdistelmää. Gumbo on vahvasti mausteinen ja sen kastikemainen koostumus on keitolle erikoisen paksun tuntuinen.

Gumbo voidaan tarjoilla riisin kanssa tai ilman, minä tein omastani enemmänkin keittoa ja tarjoilin sen ilman riisiä. Kaikissa tutkimissani resepteissä puhutaan “holy trinitystä” eli sipulin, varsisellerin ja paprikan pyhästä kolminaisuudesta, joka antaa gumbon liemipohjalle sille tyypillisen maun – ja tuo kolmikko toimiikin tehtävässään mainiosti. Toinen tärkeä asia gumbossa on liemen saostaminen, johon käytetään reseptistä riippuen eri tapoja. Minä saostin keiton tekemällä rouxin eli suurusteen vehnäjauhoista ja oliiviöljystä sekä chorizon paistorasvasta. Roux paistetaan aluksi tummaksi ja sen tummuus määrittää tietysti myös keiton pohjamakua. Minä tein omastani melko tummaa, koska pidän sellaisesta hiukan palaneesta mausta liemen pohjana. Aika mainio liemi tuon rouxin ja pyhän kolminaisuuden avulla saadaankin aikaan. 

Gumbo on yksi niistä ruoista, joiden tekemisessä saa soveltaa ja sekaan voikin heitellä  periaatteessa mitä tahansa äyriäisiä, makkaraa tai kanaa. Usein siihen käytetään reseptin alkulähteillä hyvin saatavilla olevaa ravunlihaa, mutta minun versiooni tuli tulista chorizoa ja raakoja jättirapuja. Ilmeisesti makkaraa ja äyriäisiä yhdistävä versio on nimenomaan New Orleansista lähtöisin, muuten gumboon käytetään joko lihaa tai mereneläviä, ei molempia samaan aikaan. Myös mausteiden suhteen gumbossa on pelivaraa ja sekaa voi heittää aika monenlaista. Usein alkuperäisiin ohjeisiin käytetään myös okraa, mutta sitä en kaupasta löytänyt, joten jätin sitten suosiolla pois. Ohje on sovellettu Jamie Oliverin gumboreseptistä.  


Gumbo


oliiviöljyä
1 ptk chorizoa
4 rkl vehnäjauhoja
2,5 litraa kanalientä

1 iso sipuli
2 vihreää paprikaa
3 varsisellerin vartta
4 laakerinlehteä
nippu tuoretta timjamia
6 valkosipulin kynttä
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl Tabascoa
300 g raakoja jättikatkarapuja
1 tlk säilyketomaatteja
suolaa
pippuria
1 sitruunan mehu

Pilko chorizo viipaleiksi ja paista viipaleet pannulla oliiviöljyssä ruskeiksi. Jätä pannulle makkarasta irronnut öljy ja lisää vehnäjauhot sekä tarvittaessa lisää oliiviöljyä (roux saa olla melko löysää). Kypsennä rouxia matalalla lämmöllä sekoitellen, se saa tummua aika reilusti ja tähän menee aikaa 10-20 minuuttia. 

Pilko tällä välin sipuli, paprika ja varsiselleri pieniksi paloiksi. Lisää pilkotut kasvikset tummennetun rouxin joukkoon ja paahda viitisen minuuttia. Lisää sitten laakerinlehdet, timjami, hienonnetut valkosipulin kynnet, savupaprika ja Tabasco. Paista vielä muutama minuutti. 

Lisää sitten valmiiksi kuumennettu liemi ja tomaatit ja anna kiehua kasaan 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi chorizoviipaleet ja jättikatkaravut, anna kiehua vielä tovi. Lisää suola, pippuri ja sitruunanmehua, tarkista maku. Tarjoile heti riisin kanssa tai pelkiltään! 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi