matkailu/ Yleinen

Talvilomalla Thaimaassa – Ravintoloita ja thaimaalaista ruokaa

Talvilomailin viikon Thaimaan Krabilla tai tarkemmin sanoen Ao Nangissa. Talviloman tärkein kriteeri oli aurinko ja lämpö, mutta en tietenkään pannut pahakseni myöskään hyvää ruokaa. Vaikka aikamoisesta turistikohteesta onkin kyse, pieni etukäteistutustuminen kylän ravintoloihin ei tehnyt yhtään pahaa. Tykkään aina selvitellä matkakohteen ravintolat etukäteen ja tehdä niistä jonkinlaisen listan, jotta paikan päällä ei tarvitse stressata turhaan hyvien ruokapaikkojen löytymistä ja tuhlata lomaa huonoon ruokaan.
Ajattelin etukäteen, että tällä kertaa oli harvinaisen vaikea löytää kiinnostavia ravintoloita ja luinkin jostain, ettei Ao Nangista oikein autenttista thaimaalaista ruokaa löydä. Ainakin lähelle minusta päästiin, mutta en olekaan maassa aiemmin käynyt, joten tämä oli vain minun kokemukseni. Kaduilla kävellessä on helppo turhautua sisäänheittäjiin ja valita huonokin ravintola. Etukäteen ajatuksena oli tutustua thaimaalaisiin makuihin mahdollisimman laajasti loman aikana – tämä myös onnistui aika hyvin. Käyn tässä hiukan läpi suosikkimakujani matkalta ja kerron myös muutaman suosikkiravintolani reissun varrelta. 

Suosikiksi kaikista ravintoloista nousi Ao Nang Boat Noodle, joka sijaitsee vähän kauempana rannasta pääkadun varrella. Pienen paikan yläkerrassa on kiva istua ja ruoka on halpaa ja ennen kaikkea tosi herkullista. Taisimme käydä paikassa loman aikana peräti kolme kertaa. Maistelimme tuolla ruokalistaa aika huolella läpi: erilaisia curryja, rapeaksi paistettua possua riisin ja morning gloryn kera, pad thaita, som tamia äyriäisillä, tom yam -keittoa… Tarjoilija kyseli hyvin tarkkaan, kuinka tulista ruokaa haluaisimme ja tulisuus osuikin aina juuri nappiin. Suosikikseni nousi omaksi yllätykseksenikin mainio pad thai kanalla – annos, jonka lasinuudelit ja pähkinärouhe kruunasivat täydelliseksi. Myös tuo rapeaksi paistettu possu oli ihan voittaja: tosi herkullinen maku! Tuolla taisin syödä myös reissun parhaan keiton: juuri sopivan tom yamin, jossa tulisuus, makeus ja happo olivat tasapainossa. Toinen hyvä ja melko edullinen thaipaikka löytyi hiukan lähempänä rantaa saman pääkadun varrella: Massaman Restaurant, jossa oli erityisen maukkaita kalaruokia ja muutenkin aika kattava valikoima thairuokia. Siellä kävimme myös kaksi kertaa syömässä.
Hiukan kauempaa, sivutien varrelta rinteestä löytyi hiukan kalliimpi thairavintola Bussaba Thai Restaurant, jossa oli myös todella hyvää ruokaa. Täällä söimme reissun parhaan som tam -salaatin, jossa on siis vihreää papaijaa, porkkanaa ja tomaattia sekä usein äyriäisiä. Tuo kastike oli uskomattoman maukas! Myös friteeratut ravunpyrstöt olivat mainioita. Sen sijaan pääruokana tarjottu curry oli melko mautonta verrattuna muihin reissun vastaaviin, joten suosittelen keskittymään täällä erilaisiin äyriäisruokiin ja salaatteihin.
Kävimme myös rannan Seafood Streetillä syömässä Baan Lay Thai Kitchenissä, joka oli aika hintava paikka muuhun hintatasoon nähden, mutta kaunis paikka rannalla auringonlaskua katsellen ja hyvä kokonaisena paistettu kala olivat kyllä sen arvoisia. Muuten kyllä suosittelen enemmän noita edullisempia paikkoja! Toisena ääripäänä kävimme myös pääkadun rantojen välisellä alueella syömässä mopokeittiöissä. Edulliset mopokeittiöt näyttivät olevan aika kovassa suosiossa, mutta en ehkä niistä kuitenkaan söisi lihaa tai äyriäisiä: vaikka ruoka vaihtuukin tiheään tahtiin, koko päivän auringon paahteessa muhivat lihat eivät varmasti ole ihan parhaimmillaan. Me söimme täältä jälkiruokana roti-lettuja, joita saa vaikka minkälaisilla täytteillä. Suosikikseni nousi mango-hunaja. Letun valmistamista oli hauska seurata, kokilla oli harvinaisen varmat otteet työhönsä.

Kuumuudessa kaikenlaiset drinkit ja muut juomat maistuivat erinomaisesti. Jos pidät oluesta, kokeile paikallista Singha- tai Chang-olutta. Loman aikana tuli juotua muutama pina colada ja mojito, joita löytyi joka kuppilasta (mutta olivat kyllä muuhun hintatasoon nähden aika arvokkaita – usein saman hintaisia kuin keskimäärin ruoka-annokset). Minä keskityin pääasiassa erilaisiin mehuihin ja shakeihin eli jäämurskasta ja hedelmästä valmistettuihin raikkaisiin smoothieihin. Erityisesti nuo shaket virkistivät kuumalla tosi kivasti. Näitäkin löytyi joka paikasta liuta eri vaihtoehtoja: ananasta, limeä, mangoa, kookosta… Kookosmehua sai myös, eräänlaista makeutettua kookosvettä siis, joka tarjoiliin yleensä kokonaisesta kookoksesta.


Keskityimme koko loman ajan melkein pääosin thaimaalaiseen ruokaan, mutta teimmepä kuitenkin myös pienen harppauksen intialaisen keittiön puolelle. Mainio Bombay Palace (Massaman Restaurantia vastapäätä) tarjosi erinomaista intialaista ruokaa – jopa niin hyvää, että innostuin ihan täysin intialaisesta ruoasta! Ihana dal makhani oli sopivan tulista lohturuokaa ja naan-leivän kanssa nautittuna toimiva yhdistelmä. Tämä jäi mieleeni niin vahvasti, että aion kotonakin kokata vastaavaa! Chicken tikka oli myös erityisen maukasta, kuten mausteisessa kastikkeessa tarjottu pehmoiseksi kypsytetty lampaan lihakin. Aloo gobi maistui myös, harvoin peruna ja kukkakaali ovat olleet noin maukkaita. Kasvis-samosat olivat herkullinen alkupala kahden kastikken kera. Drinkkejä en tosin suosittele täällä juomaan: toisin kuin ruoka, ne olivat hirveän makuisia.

Siinäpä pieni katsaus thaimaalaiseen ja intialaiseen ruokaan Ao Nangissa. Selvitätkö sinä lomakohteen ravintoloita etukäteen?

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    Hanna
    19.12.2016 at 10:48

    Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  • Reply
    Hanna
    19.12.2016 at 10:49

    Näistä saikin kivasti vinkkiä, että missä kannattaa poiketa syömässä, kun mennään Ao Nangiin 🙂 Varattiin eilen myös se hotelli ja päädytyiin siihen missä Timo ja Anni olivat olleet (Ananta Burin Resort).

  • Kommentoi