salaatit/ Yleinen

Caesarsalaatin kastike

Aiemman caesarsalaattipostauksen yhteydessä kaipailin hyvää caesarsalaatin kastikkeen ohjetta. Kerran silmiini osui sitten Soppakellari-blogista kastike, joka on tosi helppo tehdä ja näytti ihanan kuohkealta. No, ei muuta kuin testaamaan. Siitä tulikin sitten parasta caesarsalaatin kastiketta, mitä olen ikinä tehnyt! Ei varmaankaan ihan oikeaoppista, mutta tosi hyvää! Ehkä vielä joku kerta voisi testata sitä oikeaoppistakin soosia, mutta tämä oli niin iisi ja niin lähellä alkuperäisen makua, että taidan tehdä caesarsalaattia useamminkin ihan arki-illan ruoaksi. Ja valmista kastiketta ei kyllä tämän jälkeen tule enää ostettua! Puolitin annoksen, jonka sanottiin riittävän yhdeksälle henkilölle – meitä oli kaksi syöjää ja melkein kaiken kastikkeen saimmekin tuhotuksi! Kannattaa siis tehdä kastiketta melko reilusti, varsinkin jos pitää salaatistaan runsaalla kastikkeella. 

Vaikka et pitäisi anjoviksista, tämä kastike ehdottomasti vaatii lisäämään yhden fileen! Kovin voimakasta kalan makua siitä ei kastikkeeseen tule, vain tietynlaista suolaisuutta, jota ei muualta saa. Anjovisten löytäminen kaupasta on viime aikoina osoittautunut hankalaksi, mutta nyt löysin yhden purkin ja nappasin sen mukaan. En tosin tiedä, miten kauan avattu purkki jääkaapissa säilyy, vaikka kala toki liemessä onkin. Pitänee siis tehdä pikapuoliin toinenkin satsi tuota kastiketta! 

Salaattini koostui tälläkin kertaa romaine-salaatista, krutongeista, parmesaanisiivuista, pekonista ja kastikkeesta. Pekonina käytin tällä kertaa paksua luomupekonia, joka olikin todella herkullista! Pekonin voi jättää kokonaan poiskin, tai korvata sen esimerkiksi katkaravuilla tai paistetulla kanalla. Krutongit kannattaa tehdä itse paistamalla vaalean leivän palasia pannulla ja lorauttamalla pinnalle hieman oliiviöljyä. Ja salaatissa pitää tietysti olla paljon parmesaania!

Caesarsalaatin kastike

puolikas kananmuna
1,25 dl rypsiöljyä
puolikas valkosipulin kynsi
2 tl vettä 
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sinappia
2 rkl sitruunan mehua
1 anjovisfile
suolaa
mustapippuria   

Mittaa kaikki aineet korkeaan, kapeaan astiaan. Surauta aineet sekaisin sauvasekoittimella, kunnes seos muuttuu paksuksi, kermaiseksi ja vaaleaksi (tässä ei mene kauaa). Anna kastikkeen maustua hetki jääkaapissa. Sekoita salaatin joukkoon tai aseta kauniissa astiassa pöytään, jotta jokainen voi annostella sopivaksi katsomansa määrän omaan salaattiannokseensa.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi