Yleinen

Kanaa tikka masala ja aloo gobi

Jatketaan vielä tämän talven teemaan sopivasti intialaisen ruoan parissa! Intialaisista ruoista monelle se tutuin on kanaa tikka masala. Tämä on myös paremman puoliskoni suosikki ja hän valitseekin sen usein intialaisen ravintolan ruokalistalta. Päätin siis yllättää hänet ja testata, mitä tuosta mausteisesta ruoasta tulisi kotona tehtynä. Kanasta tuli ihan uskomattoman hyvää ja erityismaininnan tässä ansaitsee tuo reilun mausteinen ja maukas kastike! Ruoasta tuli itse asiassa niin hyvää, että taidan alkaa tehdä enemmänkin näitä intialaisia ruokia – jotenkin näiden kanssa onnistuminen tuo ihan erilaisen hyvän fiiliksen kuin perusruoan kanssa. Ehkä se johtuu hiukan erilaisista mausteista ja raaka-aineista, kun ei tiedä ihan varmaksi, onnistuuko joku ruoka vai ei. 

Kana maustetaan tässä erillisellä marinadilla ja se kannattaakin laittaa ajoissa maustumaan. Minä paistoin kanapalat paistinpannulla, mutta vielä paremman lopputuloksen saisi, jos kanan grillaisi. Kesällä voisi testata sitäkin. Kastike muodostuu reilusta määrästä mausteita, säilyketomaateista ja kookosmaidosta. Mitä kauemmin kastiketta jaksaa keitellä kasaan, sitä paremman makuista siitä tulee. Kastiketta suosittelen tekemään reilun määrän, koska se on hyvää myös seuraavana päivänä lämmitettynä. Alla olevasta määrästä kastiketta tuli paljon, mutta kanaa meillä oli vain puolet tuosta – haimmekin sitten seuraavalle päivälle toisen setin kanaa kastikkeen pariksi. 800 grammasta kanaa tulee siis kahdeksi kerraksi kahdelle tai kerraksi neljälle. Tämä oli kyllä seuraavanakin päivänä niin hyvää, että suosittelen tekemään joka tapauksessa tuon isomman annoksen.
En halunnut tarjota annosta pelkän riisin kanssa (vaikka sekin toimisi tässä mainiosti!), vaan tein seuraksi aloo gobia perunasta ja kukkakaalista tehtyä mausteista lisuketta. Lisuke pääsi minulla ehkä hiukan liian kypsäksi ja muuttui turhan mössöiseksi, joten kannattaa olla tarkkana sen kypsentämisen kanssa. Jos viitseliäisyyttä riittää, kana olisi parasta tarjoiltuna naanleivän kanssa. Minä aika harvoin jaksan alkaa leipomispuuhiin. Molemmat reseptit on napattu Jamie Oliverilta.
Kanaa tikka masala ja aloo gobi
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl juustokuminaa
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua korianteria
1 tl kuminaa
1 sitruuna
6 valkosipulin kynttä
pala tuoretta inkivääriä
6 rkl maustamatonta jogurttia
800 g maustamattomia kanafileitä
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 chiliä
tuoretta korianteria
oliiviöljyä
2 tl kurkumaa
2 tlk tomaattimurskaa
2 tl kasvisliemijauhetta
2 tlk kookosmaitoa 

1 pieni kukkakaali
4 perunaa
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl kurkumaa
2 chiliä
suolaa
korianteria
Laita mausteet kuivalle paistinpannulle ja sekoita. Paahda mausteita hetki, jotta niiden maut tulevat paremmin esiin. Kippaa mausteet isoon kulhoon, raasta perään sitruunan kuori ja purista joukkoon myös sen mehu. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet ja lisää seokseen. Raasta perään inkivääri, lisää jogurtti ja mausta suolalla, sekoita. Pilko kanafileet paloiksi ja sekoita kastike tasaisesti niiden ympärille. Anna maustua vähintään kaksi tuntia, mutta mielellään yön yli.
Valmista sitten kastike. Kuori sipulit ja valkosipulit ja hienonna ne. Hienonna chilit ja korianterin varret (jätä korianterin lehdet odottamaan kostean talouspaperin sisään). Laita ainekset isolle paistinpannulle oliiviöljyn kera ja paista pehmeiksi. Lisää joukkoon samat mausteet kuin kanojen marinadiin ja lisäksi vielä kurkumaa. Paista pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, kasvisliemijauhe ja kookosmaito. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä 40 minuuttia. Ripottele pinnalle loput korianterin lehdet.
Pilko kukkakaali paloiksi, kuori perunat ja pilko nekin. Keitä kasviksia pari minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Laita paistinpannulle oliiviöljyä ja lisää mausteet, paista hetki. Lisää sitten perunat ja kukkakaalit, hiukan kasvisten keitinvettä ja anna kypsyä hetki. Lisää vielä chilit, anna kypsyä niin kauan, kunnes kaikki vesi on haihtunut. Mausta suolalla ja viimeistele annos vielä tuoreella korianterilla. 
Paista kanapalat kuumalla pannulla oliiviöljyssä kypsiksi ja pinnaltaan ruskeiksi. Tarjoa kaikki omista kulhoistaan, jolloin jokainen voi koota oman annoksensa. 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi