Yleinen

Imelletty perunalaatikko

Lupailin aikaisemmin postausta imelletystä perunalaatikosta, joten tässä tulee! Perunalaatikon tekemiselle tuntuu olevan ohjeita niin paljon kuin tekijöitäkin. Tämä resepti on vain minun tulkintani aiheesta, ei ainoa oikea eikä välttämättä edes paras – oma kehittelyni aiheen tiimoilta jatkuu varmasti tulevinakin jouluina. Ohjeeni on sovellus avokin mummun reseptistä ja tästä. Myös Siskot kokkaa -blogissa blogattiin imelletystä perunalaatikosta vähän aikaa sitten. 
 

Perunan imeltyminen tuntuu olevan vähän henkimaailman hommaa – vaikka tekisi kaiken kaksi kertaa täsmälleen samalla tavalla, toisella kertaa peruna voi imeltyä ja toisella ei. Imeltymiseen vaikuttaa ainakin perunan tärkkelyspitoisuus, joka vaihtelee lajeittain ja kasvatusolosuhteista riippuen. Paras (ja tärkkelyspitoisin) perunalajike on Pito, toki tämänkin lajikkeen tärkkelyspitoisuus vaihtelee. Muita perunalaatikon tekemiseen sopivia lajikkeita ovat esim. Suvi ja Puikula. Sopivasti sattui kaupassa olemaan juuri Pito-perunaa, ja lajikkeen kuvauksessa mainittiinkin sen sopivan erityisen hyvin imellettyyn perunalaatikkoon. Lisäksi imeltymislämpötilan tulee olla tarpeeksi lämmin, mutta ei kuitenkaan liian lämmin. Optimi-imellyttämislämpötila on 55-75 astetta, joten perunasose ei huoneenlämmössä kunnolla imelly. Ilmeisesti huoneenlämmössä imellyttäminen perustuu siihen, että perunat ovat jo lämpimiä silloin, kun niihin lisätään jauhot. Kunnolla imeltyneeseen perunalaatikkoon ei tarvitse lisätä sokeria tai siirappia sen makeuttamiseksi, mutta mikäli perunasose ei jostain syystä imelly, saa tilanteen pelastettua näiden avulla (toki laatikon maku ei silloin ole samanlainen). 
Perunat keitetään suolattomassa vedessä kuorineen, jotta perunoiden tärkkelys ei liukene keitinveteen. Sitten ne kuoritaan kuumina ja soseutetaan sekä annetaan jäähtyä hieman. Huomaa, että perunoita ei kannata soseuttaa sähkövatkaimella, vaan perunasurvimella, ettei sose mene liisteriksi! Imeltyminen tapahtuu jauhojen avulla – perunoiden annetaan imeltyä mielellään yön yli (vähintään 3-5 tuntia) lämpimässä paikassa. Imeltyessään perunasose notkistuu selkeästi. Minä kokeilin tänä vuonna tehdä imellytyksen uunissa miedolla lämmöllä noin 60 asteessa. Perunasose oli imeltymässä yön yli ja se imeltyikin ihan mukavasti. 

Imeltyneen perunasoseen joukkoon sekoitetaan maitoa niin paljon, että seoksen rakenteesta tulee jotain löysän puuron ja tukevan vellin välil. Mielestäni perunalaatikon kuuluu olla melko löysää! Kuvissa perunalaatikko on jääkaapista otettuna ja kylmänä, lämmitettynä sen kuuluu olla selkeästi löysempää! Lisäksi seos maustetaan suolalla ja kaadetaan voideltuun uunivuokaan – huomaa, että seosta ei kannata laittaa vuokaan liikaa, sillä se kuohuu uunissa. Pinnalle laitetaan vielä reilusti voinokareita (mitä enemmän voita, sitä parempaa laatikkoa, joten rohkeasti vaan!). Laatikkoa paistetaan uunissa noin 120 asteessa pari tuntia. Jos laatikon pinta alkaa tummua liikaa, voit peittää sen alumiinfoliolla. 

Koska perunalaatikkoon tulee vain muutamaa ainesosaa, kannattaa ne valita huolella. Tärkein asia on tietysti oikea perunalajike, mutta korostaisin myös punaisen maidon ja oikean voin käyttämistä. Perunalaatikosta nyt ei vaan saa hyvää, ellei maito ole kunnon maitoa ja rasva kunnon voita! 

Tänä(kään) vuonna perunalaatikko ei onnistunut ihan toivotulla tavalla – peruna kyllä imeltyi, mutta ei varmaan tarpeeksi, sillä maku ei ollut ihan toivotun kaltainen.  Tavoitteenani on, että osaisin vielä joskus tehdä kunnollista imellettyä perunalaatikkoa. Ihmisellä on hyvä olla pitkän aikavälin tavoitteita! Kuvissa näkyy muuten myös muut jouluviemiseni – perunalaatikon lisäksi porkkana- ja lanttulaatikkoa, saaristolaisleipiä ja Ruoveden Herkun konjakkisinappia. 

Tämän postauksen myötä Nautiskellen-blogi toivottaa kaikille ihanaa, rentouttavaa ja tunnelmallista joulunaikaa. Muistakaa nauttia rauhasta ja kaikista ihanista jouluherkuista! 
 

Imelletty perunalaatikko

1 kg tärkkelyspitoisia perunoita (esim. Pitoa)
2 rkl vehnäjauhoja
noin 0,5 l täysmaitoa
suolaa
reilusti voita

Pese perunat ja keitä ne kypsiksi suolattomassa vedessä. Kaada vesi pois, kuori perunat kuumina ja soseuta ne. Anna soseen jäähtyä hieman ja lisää puolet venhäjauhoista sekoittaen ne soseen joukkoon. Ripottele loput vehnäjauhot soseen pinnalle ja laita uuniin miedolle lämmölle imeltymään. Sekoittele sosetta välillä – sen tulisi selkeästi löystyä ja makeutua imeltyessään. Varaa imeltymiseen aikaa

Kun perunat ovat imeltyneet, sekoita joukkoon maito ja suola sekä puolet voista. Kuutioi loput voista ja laita nokareet laatikon pinnalle. Paista laatikkoa uunissa pari tuntia 120 asteessa. Tarjoa joulupöydässä kinkun seurana!

You Might Also Like

6 Kommentit

 • Reply
  Mausteinen Manteli
  23.12.2012 at 10:58

  Tämä on näitä ikuisuusmietintöjä, itsekin tein tänä vuonna vasta ensimmäistä kertaa imellettyä. Mulla maku on hyvä, mutta jäi aikas kosteaksi/löysäksi. Siksi laitoin merkinnän reseptiinikin että maitoa ehkä vähempi sitten ensi vuonna 😉 Ihan mielenkiintoista puuhaa kyllä..

 • Reply
  Jokihaka Kokkaa
  23.12.2012 at 11:20

  Kyllä noilla eväillä kelpaa lähteä joulun viettoon! Iloista joulua!

 • Reply
  Sini
  23.12.2012 at 13:06

  Mielenkiintoista kyllä, mutta välillä myös vähän turhauttavaa… Minä pidän juuri sellaisesta löysästä perunalaatikosta, nam!

 • Reply
  Sini
  23.12.2012 at 13:07

  Niin kelpaakin! Iloista joulua sinnekin! 🙂

 • Reply
  Jussi Kulkevainen
  24.11.2016 at 02:26

  Imeltämisestä…

  Imeltyminen vaatii perunan tärkkelyksen lisäksi vehnäjauhoa mistä saadaan imellyksen tarvittavat entsyymit ja vettä, keitinvesi on erinomaista. Ja soseutetaan.

  Lisäksi tarvitaan sopivat lämpötilat – beetta-amylaasireaktiolle noin 65 asteen lämpötila ja imeltymisaika 1-2tuntia ja erittäin tärkeälle alfa-amylaasireaktiolle 74 asteen lämpötila ja imeltymisaika 1-2 tuntia. Imeltymistä jatketaan lämpötilaa vaihtaen niin että kokonaisimeltymisajaksi tulee 3-6 tuntia.

 • Reply
  Jussi Kulkevainen
  28.12.2017 at 15:38

  Perunalaatikon imeltämisestä.

  1. Vesi on tärkeä. Kuivahko sose ei imelly. Notkista sose keitinvedellä. Kun perunat keitetään vähässä vedessä perunat soseutetaan suoraan keitinveteen ja tarvittaessa lisätään 75 asteista vettä. Kun perunat keitetään runsaassa vedessä, otetaan talteen keitinvettä ja lisätään tarvittessa soseeseen.

  2. Jauhosta imellyttämisentsyymi. Lisää jauho noin 75 asteiseen soseeseen. Imeltyminen alkaa heti. Kuumemmassa jauhon imellyttämisentsyymit tuhoutuu.

  3. Imellyttämisreaktiolämpötilat. Noin 75 asteessa tapahtuu alfa-amylaasireaktio ja noin 65 asteeessa tapahtuu beetta-amylaasireaktio. Pidä sose 65-75 asteisena. Laita sose 65-75 asteiseen uuniin. Uuni voi olla säädettynä muutaman asteen kuumemmalle, koska soseen lämpötila on hiukan jälessä uunin lämpötilasta. Sähköuunien lämmönsäätö toimii riittävän tarkasti perunalaatikon imeltämiseen.

  4. Riittävän pitkä aika imeltymiselle. Imellä 3-6 tuntia. Tarkkaile imeltymistä maistamalla. Imeltymistä voi jatkaa yön yli.

 • Kommentoi