Yleinen

Parvekepuutarha 2015

Olen nyt jo kahtena vuonna pitänyt parvekkeella pientä puutarhaa. Keväisin valon lisääntyessä alkaa aina sormet syyhytä kasvattamisen pariin. Nyt olen jo kasvattanut joitain taimia sisällä, parin viikon päästä uskaltanee siirtää kasvit jo (lasitetulle) parvekkeellekin. Nyt ajattelin kuitenkin hieman valottaa tämän vuoden suunnitelmia parvekepuutarhan suhteen! Aiempien vuosien viljelysuunnitelmia voit lukea täältä ja täältä.  
Aiempin vuosien tapaan parvekepuutarhani sijoittuu pääosin isoon jalalliseen viljelylaatikkoon, mutta sen lisäksi minulla on muutamia isoja ruukkuja parvekkeen lattialla korkealle kiipeäviä kasveja – kuten papuja ja kurkkuja – varten. Koska tilanne on sama kuin viime vuosina, alkavat parvekkeen olosuhteet tulla jo tutuiksi. Parveke on siis lasitettu länsiparveke, jolla on melko kuumat olosuhteet lämpimällä kelillä. Olennaista on siis jokapäiväinen runsas kastelu – kesäloman pidempien mökkijaksojen ajaksi pitää siis palkata joku ystävällinen kastelemaan kasveja, ettei sato tuhoudu. Viime vuonna kasvit kärsivät helteisestä lomajaksostani, vaikka niitä käytiinkin kastelemassa – kastelun olisi vain pitänyt olla päivittäistä. Tuon loman aikainen kuivuus aiheutti ainakin osalle kasveista huonomman sadon ja älyttömän kirvahyökkäyksen. 

Viime vuonna kasvattelin tomaatit, pavut ja kurkut omissa astioissaan, mutta tänä vuonna olen innostunut kumppanuuskasviajattelusta ja aion soveltaa sitä! Ideana on siis se, että kasvit pitävät toisista kasveista ja esimerkiksi tomaatit, basilika ja ruohosipuli kasvavat paremmin vierekkäin. Tällä periaatteella aion istuttaa viljelylaatikkoon tällä kertaa nuo kasvit aika tiiviisti – basilika ja ruohosipuli mahtuvat hyvin kasvamaan tomaatin honteloiden runkojen juurella. Lisäksi jätän kuvissakin näkyvät pavut, kurkut ja kesäkurpitsat noihin omiin ruukkuihinsa ja lisäsin joukkoon vielä maissia. Intiaanit ovat kuulemma jo viljelleet “kolmea sisarta” eli papuja, maissia ja kesäkurpitsaa yhdessä. Pavut lisäävät maahan typpeä, maissit ovat tukena papujen kiipeilylle ja kurpitsa varjostaa maata, jotta se ei kuivu liian nopeasti. Kaikki siis hyötyvät toisistaan! Kasvutukia pitää tosin vielä hankkia tai viritellä tomaatteja ja papuja varten, ehkä pavuille ainakin voisi ostaa jonkun korkeahkon verkon. Lisäksi aion istuttaa kirvoja karkottavia kasveja, josko niistä olisi apua noiden tuholaisten kanssa: samettikukkia, salviaa, sipuleita ja tomaatteja muiden kasvien lomaan. 

Muuten jatkan samalla periaatteella kuin aiempinakin vuosina: paljon yrttejä (basilikaa, timjamia, oreganoa, minttua, rosmariinia, kirveliä, korianteria, tilliä), reilusti tomaatteja (paria eri lajiketta), papuja, kurkkuja, kesäkurpitsaa, maissia, chiliä, herneitä. Ehkä hankin vielä munakoisonkin. Viljelylaatikon alatasolle laitan vielä mataliin laatikkoihin nopeasti kasvavaa salaattia, pinaattia, lehtikaalia ja rucolaa. Yrteistä aion laittaa tällä kertaa enemmän minttua ja oreganoa. Minttua tykkään syödä tosi paljon ja oregano on aivan älyttömän hyvää myös kuivattuna! 

Viime vuosina suurta satoa on tullut lähinnä yrteistä ja salaateista. No, sain minä viime vuonna kaksi kurkkua, pari kourallista kirsikkatomaatteja ja pikku rasian papujakin. Ei se sadon määrä, vaan se tyytyväisyys, kun saa upotaa kädet multaan ja katsella kasvien kasvua! Millaisia viljelysuunnitelmia sinulla on tälle vuodelle?

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Heidi
  26.4.2015 at 12:00

  Hyvältä näyttää! Onpas sinulla paljon kasveja parvekkeella. Itse viljelen parvekkeella vain yrttejä: timjamia, minttua, basilikaa, korianteria ja rakuunaa.

 • Reply
  Sini
  26.4.2015 at 15:42

  Ehkä tämä on vähän lähtenyt lapasesta 😀 eikä tuota satoa oikein kovasti ole muuten tullut kuin yrteistä, mutta viljely on tosi kivaa puuhaa ja aina vaan haluaa kokeilla kaikkea uutta!

 • Kommentoi