aamiaiset/ alkupalat ja pikkusuolaiset/ suolaiset leivonnaiset/ Yleinen

Kuminanäkkileivät

Kesällä Porvoon Sinnessä tarjoiltiin alkuun ihania leipiä, joiden joukosta erottui – hieman ehkä yllättäenkin – näkkileipä. Ravintolassa paistettu, ohuen ohut, rapea, kuminalla maustettu näkkileipä jäi kummittelemaan mieleeni. Myöhemmin, kun törmäsin Helsingin Sanomissa kuminanäkkileipien reseptiin, en voinut vastustaa kiusausta testata noiden näkkileipien tekemistä itsekin. 

Leipien leipominen onnistui vaivattomasti: taikina vain sekoitettiin ja kaulittiin ohueksi levyksi. Ei kohottelua eikä vaivaamista, eli ihanan simppeliä. Mitä ohuemmaksi saat näkkileivät kaulittua, sen rapeampia ja parempia niistä tulee. Kumina antaa näkkileipiin uuden, uskomattoman hienon ulottuvuuden. Muokkasin reseptiä hieman lisäämällä siihen enemmän suolaa ja kuminaa. Rapeat näkkileivät ovat parhaimmillaan, kun niihin sipaisee hieman voita päälle. Näkkileivät ovay myös hauska lahjaidea – näkkileivät purkkiin ja kaunis nauha ympärille, niin lahjansaaja varmasti yllättyy positiivisesti maistaessaan. Meillä purkki tyhjeni huomaamatta parissa päivässä, näkkileivät kun ovat ihania teekupillisen kanssa illlalla naposteltavaksi.

Kuminanäkkileivät

2 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
5 dl ruisjauhoja
1/2 dl ruisleseitä
4 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl kuminansiemeniä
1,5 rkl öljyä tai sulatettua voita
Sekoita kaikki aineet nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaulitse taikinasta ohuita levyjä ja leikkaa veitsellä haluamasi kokoisia leipiä. Nosta leivät lastalla leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista näkkileipiä 250 asteessa 5-7 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti voisipaisun kera.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi