alkupalat ja pikkusuolaiset/ kevät/ leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat

Korvasienileivät

Korvasieniaika on vielä hetken parhaimmillaan, joten nyt äkkiä hakkuuaukeille keräilemään näitä ihania kevään herkkuja! Korvasienet ovat ruman näköisiä sieniä, jotka sisältävät tappavan myrkyllistä solumyrkkyä, gyromitriiniä. Gyromitriini on vesiliukoinen, joten muutaman huolellisen ryöppäyskerran jälkeen korvasienet ovat suurta herkkua! Ei kannata pelätä sienten käsittelyä, sillä se sujuu helposti ja nämä ovat tosiaan ihan älyttömän herkullisia. Minä olen etsiskellyt hyvää korvasienipaikkaa, mutta en ole vielä sellaista tosi hyvää löytänyt. Tällä kertaa kävin kolmella hakkuuaukealla ja löysin lopulta sieniä vasta mökin pihapiiristä. No, jotain sentään, vaikka ei niitä paljon siellä ollut. 

Resepti löytyi Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirjan* uusimmasta painoksesta. Keittokirja on älyttömän mielenkiintoinen, siinä esitellään valtava määrä eri villiyrttejä. Olen ottanut tavoitteekseni kerätä joka vuosi yhtä tai kahta minulle uutta villiyrttiä, mutta nyt testasin vain korvasienileipiä, kun haeskelin inspiraatiota korvasieniresepteihin. Kirjassa kerrotaan, että tämä annos on ravintolakelpoinen – ja niin se tosiaan on. Tosi helppo tehdä, mutta maku on niin huikea, että ei uskoisi näin pienellä vaivalla selviävän. Korvasienten maku on mieto, vähän pähkinäinen ja täyteläinen kerma korostaa sitä hienosti. Paahdettu leipä tuo annokseen rapeutta ja ruohosipuli raikkautta. Ihan mahtavat leivät, joita voi tarjota pääruokana vihersalaatin kera tai pienempinä leipinä vaikka alkupaloina tai pikkusuolaisina.


Korvasienileivät

1 l käsittelemättömiä korvasieniä
1 sipuli
voita
1 dl kuohukermaa
suolaa
hyvää vaaleaa leipää
ruohosipulia

Harjaa korvasienet puhtaiksi ja pilko ne. Laita korvasienet reiluun määrään kylmää vettä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna sienten kiehua kunnolla kymmenen minuuttia ja kuori pois pinnalle muodostuva vaahto. Huolehdi kunnon tuuletuksesta. Kaada vesi pois ja huuhtele sienet kylmällä vedellä huolellisesti. Toista. 

Pilko sitten sipuli ja paista se voissa pehmeäksi. Lisää korvasienet ja paista hetki. Lisää kermaa ja keitä kasaan. Kun seos on muuttunut vähän kiinteämmäksi, mausta se suolalla. Paahda leipäviipaleet, lusikoi päälle sienimuhennosta ja koristele ruohosipulilla. Tarjoa heti.

* Keittokirja saatu arvostelukappaleena.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi