Yleinen

Harissakaritsalla ja hummuksella täytetyt pitaleivät

Karitsasta on lyhyessä ajassa tullut keittiöni kokatuin liha. Niin helppoa, kun pakkasessa on aina laadukasta, varmasti lähellä tuotettua ja herkullista lihaa! Sen kuin nappaa paketin ajoissa sulamaan. Karitsan jauhelihaa saa kyllä nykyään jo aika hyvin isommista ruokakaupoistakin. Tällä kertaa karitsasta tehtiin yksinkertaiset, nopeasti valmistuvat pitaleivät. Huokailuja aiheuttivat nämäkin kotona, vaikka ei näissä mitään uutta tai erikoista ollutkaan. 
Näihin leipiin karitsan jauheliha maustettiin simppelisti harissalla, suolalla ja pippurilla. Muotoilu pihveiksi ja nopea paisto pannulla, jotta pysyvät mehevinä. Hehkutan edelleen tuota ihanaa harissaa, se on niin hyvää ja helppoa, kun lusikallisella harisaa saa juuri sopivan tulisuuden ja vaihtelevan maun annokseen. Leivät nappasin valmiina kaupasta (ainakin Pirkan valmiit pitaleivät ovat aika hyviä, kun aina ei jaksa itse leipoa). Pihvien lisäksi leipien väliin annosteltiin hummusta, harissaa, pikaisesti pannulla käytettyjä pinjansiemeniä, tomaattia ja minttua. Täydellisen runsas ja vivahteikas kokonaisuus! 
Olen jäänyt talven aikana hummuskoukkuun. Söisin sitä minkä tahansa kanssa. Oikeastaan, syön sitä jopa sellaisenaan suoraan purkista. Hummus valmistuu helposti ja nopeasti ja säilyy jääkaapissa ainakin viikon verran hyvänä – kauempaa se ei purkissa meillä pysy, vaan katoaa parempiin suihin. Hummus toimii leivän päällä, kasvisten dippinä, kastikkeena… Lisäksi hummus tuo aika paljon ruokaisuutta ruokaan kuin ruokaan. Olen viime aikoina oppinut pari niksiä parempaan hummukseen. Laita vähän reilummin oliiviöljyä, jotta hummuksesta tulee hiukan löysää ja anna blenderin pyörittää hummusta vähän kauemmin, jotta saat siitä supersileää. Sileä ja vähän löysä hummus on parasta!


Harissakaritsalla ja hummuksella täytetyt pitaleivät
1 tlk kikherneitä
1 valkosipulin kynsi
1 tl tahinia
1 rkl sitruunan mehua
1 dl oliiviöljyä
suolaa
400 g karitsan jauhelihaa
harissatahnaa
suolaa
pippuria
4 kpl pitaleipiä
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
2 tomaattia viipaleina
kourallinen tuoretta minttua
Valmista ensin hummus: huuhtele kikherneet ja laita ne blenderin kulhoon. Hienonna valkosipuli ja lisää se kikherneiden joukkoon. Lisää tahini, sitruunan mehu ja oliiviöljy, sekoita blenderillä tasaiseksi. Mausta suolalla, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Lisää vielä reilusti oliiviöljyä. Sekoita vielä blenderillä parin minuutin ajan. 

Sekoita karitsan jauhelihaan harissatahnaa pari ruokalusikallista ja mausta vielä suolalla ja pippurilla. Muotoile taikinasta pihvejä ja paista kuumalla pannulla melko nopeasti kääntäen, jotta pihvit pysyvät mehevinä (ne saavat jäädä mediumeiksi). Lämmitä pihvien paistuessa pitaleivät. 

Kokoa lopuksi annokset: kasaa pitaleipien väliin pihvit, vähän lisää harissatahnaa, hummusta, pinjansiemeniä, tomaattiviipaleita ja minttua. Herkuttele heti!

You Might Also Like

2 Kommentit

  • Reply
    moonangel
    28.5.2015 at 11:31

    Oi, tätä pitää kokeilla 🙂

  • Reply
    Sini
    28.5.2015 at 11:33

    Kokeile ihmeessä, toivottavasti tykkäät 🙂

  • Kommentoi