alkupalat ja pikkusuolaiset/ kevät/ sesonkiruoat

Nokkospesto

Villiyrttien kausi on nyt parhaimmillaan – maasta puskee kaikenlaista tuoretta, ilmaista syötävää. Jos mietit nyt, ettet tunne yhtään villiyrttiä, olet väärässä! Kaikki tuntevat ainakin nokkosen! Tuo inhasti pistävä kasvi on oikea luonnon oma superfood: se sisältää reilusti c-vitamiinia ja rautaa. Nokkosia on paras kerätä, kun ne ovat vielä pieniä ja nuoria. Kerää nokkosista pienet lehdet. Kannattaa laittaa hanskat käteen, etteivät nokkoset pistä. Nokkoset kannattaa ryöpätä nopeasti (keittää kuumassa vedessä noin 10 sekuntia), jotta niistä poistuvat mahdolliset nitraattijäämät.

Aiemmin olen tehnyt nokkoslettuja, mutta nyt surautin nokkosista pestoa. Varoituksen sana: tämä on koukuttavaa! Olen syönyt pestoa nyt perunoiden seurana, kalan kastikkeena ja leivän päällä. Pitänee tehdä uusi erä, sen verran nopeasti ensimmäinen hupeni. Pesto toimisi varmasti mainiosti pastakastikkeena, joten ainakin sitä on vielä testattava. Onneksi nokkoset kasvattavat aika nopeasti uuden kasvuston, kun niitä on leikannut ja löytyyhän niitä monesta paikasta.

Tein peston aluksi ilman valkosipulia, mutta siitä tuli heti maistajilta palautetta, joten sekoitin joukkoon vielä valkosipulia. Ihan oikeassa olivat – pesto on paljon parempaa valkosipulin kera! Muuten resepti on aika perinteinen pesto-ohje, nokkosen oma maku saa loistaa. 

Nokkospesto
5 dl tuoreita nokkosia ryöpättynä
1 valkosipulin kynsi 
0,5 dl pinjansiemeniä
suolaa
pala parmesaania
oliiviöljyä
Hienonna valkosipulin kynsi ja paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla pannulla. Annostele sitten kulhoon nokkoset, valkosipuli, pinjansiemenet ja suolaa. Raasta perään reilusti parmesaania. Lisää oliiviöljyä ja surata tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää oliiviöljyä, kunnes koostumus on sopivan löysää. Tarkista maku. Tarjoa uusien perunoiden tai leivän kanssa.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi