pastat ja risotot/ sesonkiruoat/ syksy

Punajuuririsotto rucolapestolla ja vuohenjuustomoussella

Turun reissulta ja ravintola Ludusta jäi mieleen mainio punajuuririsotto, jota piti päästä hetimmiten testaamaan. Punajuuret nauttivat meillä suurta suosiota ja erityisesti syksyisin ja talvisin tulee niitä käytettyä. Punajuuret ovat paitsi edullisia, myös aika monikäyttöisiä ja ennen kaikkea mahtavan makuisia. 

Käyttäisin punajuuria varmasti vieläkin enemmän, jos niiden valmistelu ja kypsyttäminen eivät veisi niin kauan aikaa. Tällä kertaa paahdoin niitä kerralla uunissa isomman setin ja käytin puolet tähän risottoon ja puolet käytin seuraavana päivänä sosekeittoon, joka valmistuikin kypsistä, ihanan makeiksi paahtuneista punajuurista tosi nopeasti. Lisäsin keiton pinnalle vielä risotosta yli jääneen vuohenjuustomoussen ja rucolapeston, joten tähteistä tuli toinen todella herkullinen ateria, joka oli pöydässä alta aikayksikön. 

Tässä risotossa on monta komponenttia ja valmistukseen kuluukin siksi jonkin verran aikaa. Lopputulos on kyllä kaiken vaivan arvoinen – sellainen kasvisruoka, joka ei todellakaan kaipaa lihaa seurakseen. Risottopohjan sekaan raastetaan uunissa paahdettuja punajuuria ja pinnalle lisätään loput paahdetut punajuuret. Lisäksi annos kruunataan vuohenjuustomoussella ja rucolapestolla. Erityisesti pesto antaa risotolle ihan toisen maku-ulottuvuuden, joten älä jätä sitä väliin. Tykästyin itse myös vuohenjuustomousseen, mutta se ei ole yhtä välttämätön osa annosta. Punajuuret värjäävät risoton kauniin punaiseksi ja peston kanssa annos onkin varsinaista väriterapiaa syksyyn. 

Punajuuririsotto rucolapestolla ja vuohenjuustomoussella
1 kg punajuuria
 oliiviöljyä
suolaa
 

1 rs rucolaa
suolaa
0,5 dl pinjansiemeniä
parmesaania
1/2 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
 1 dl valkoviiniä
1,5 l kasvislientä
parmesaania
 voita
1 dl kuohukermaa
1 prk pehmeää vuohenjuustoa
Kuori ja paloittele punajuuret. Valuta punajuuripalojen päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla. Paahda punajuuripaloja uunissa 200 asteessa tunnin verran, tai kunnes ne ovat kypsiä. 
 
Valmista sitten rucolapesto. Pese rucola ja hiero morttelissa suolan kanssa tahnaksi. Lisää kevyesti paahdetut pinjansiemenet, puolikas valkosipulinkynsi hienonnettuna ja raasta perään reilusti parmesaania. Hiero ainekset sekaisin ja ala lisätä sekaan öljyä vähän kerrallaan, samalla tahnaksi hieroen. Jatka öljyn lisäämistä, kunnes koostumus on sopivan löysä. Jätä hetkeksi tekeytymään.
 
Valmista sitten risotto. Kuumenna kattilassa kasvisliemi. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki oliiviöljyssä toisessa kattilassa. Lisää sipulien joukkoon riisi ja kuullota  riisi läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja anna riisin imeä se. Raasta puolet paahdetuista punajuurista hienoksi ja sekoita risoton sekaan. Jatka risoton tekemistä tämän jälkeen niin, että kaadat joukkoon kuumaa kasvislientä desi kerrallaan ja annat sen imeytyä riisiin koko ajan seosta hämmentäen. Kun riisi on kypsää ja kermaista, siirrä kattila pois levyltä (risoton pitää tässä vaiheessa olla kosteaa ja löysää) ja sekoita joukkoon parmesaani ja nokare voita. Anna vetäytyä pari minuuttia. Tarkista lopuksi risoton maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. 
 

Valmista lopuksi vuohenjuustomousse vatkaamalla kuohukerma kevyesti vaahdoksi ja sekoittamalla joukkoon pehmeä vuohenjuusto. Mausta vielä suolalla. Koristele risottoannokset paahdetuilla punajuurilla, rucolapestolla ja vuohenjuustomoussella ja ripottele pinnalle vielä pinjansiemeniä. Tarjoile heti.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi